sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Tuomiosunnuntai 2012

Utsjoella aurinko nousi klo 11.34 ja laskee klo 12.23 noustakseen seuraavan kerran tammikuun 16. päivä 2013. Opettelen jo kirjoittamaan vuosiluvun oikein. Kirkkovuosi päättyy tänään  ja 1. adventti aloittaa uuden kirkkovuoden. Jokohan pysyisin kirkkovuodessa mukana ja vapautuisin julman jumalan markkinoiden nousua ja laskua seuraavasta "ajast' aikaan" ennen romahdusta.

Etsin googlehakuna liturgisia värejä. Täytyy tyytyä tilkkuvärinäytteisiin. Samalla tietoni täydentyvät tuomiosunnuntain merkityksestä. Lapsuuden saarnat koskivat viimeistä tuomiota, joka herätti pelonsekaisia tunteita. Mikä on kirkon tehtävä vauvasta vaariin, kysyn vaan? Sen tiedän, mikä on minun tehtäväni kirkonpiirissä luopumatta lapsenuskosta. Ainoaksi jäi kirkollisveron maksajan rooli seurakunnassa, joka vaihtuu osoitteen muuttuessa. Tarkistin kantani, seurakuntani pysyy, vaikka muuttaisin huitsinnevadaan.

Tuomiosunnuntai

 

Tuomiosunnuntai on kirkkovuoden viimeinen pyhä. Se on tilinteon päivä ja vielä vuoden pimeimpään aikaan marraskuussa. Tuomiosunnuntaita sanotaan myös Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi, englanniksi Christ the King. Tuomiosunnuntain raamatuntekstit puhuvat siitä, miten Kristus on läsnä lähimmäisen valepuvussa. Vakavasta aiheesta huolimatta tuomiosunnuntai on itse asiassa voiton juhla. Liturginen väri on vihreä, joka kertoo ilosta ja toivosta. Tuomiosunnuntain jälkeen alkaa uusi kirkkovuosi, adventti eli joulun odotus. (Turun oppilaitospapit)

Merkintä muistutukseksi: valoa vaikk' en näekään, sen tiedän loistavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti