keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Perhekodin pesämuna

PHNet.fi julkaisi uutisen ensimmäisestä www -sivusta 20 vuotta sitten. Olisi pitänyt mennä suoraan asiaan ja kopioida blogiin muistuttamaan vuoden 1991 maailmaa muuttavasta keksinnöstä. Kaikki meni www -sivujen taakse. Mitä todella kunnissa tapahtui, siihen ei ollut aikaa paneutua. Omaishoitajana olin menossa mukana, mutta käytännössä elämä juoksuhaudoissa jatkui.

Kumpi ensiksi - muna vai kana?

Olin turhautunut kaikista vastoinkäymisistä, kun mikään ei tuottanut tulosta. Vaellus on ollut vaivaista, mutta vielä viimeisen kerran jaksoin toivoa ja avasin facebookin. Lauluni -levyn uunituore esittely oli tullut etusivulle. Flash Player pyytää päivitystä. Yritän ja luovutan. Eihän siellä ollut enää vistalle päivitystä. Vista on auttamattomasti vanha versio. Vanha jo ennen syntymäänsä kuin Lapin kesän ukot. 
Poliitikot puhuvat lämpimikseen isoista asioista, kunnes edessä on Talvi ja Vaara, uhka Suomen ympäristölle. Kreikka on vain hukkumassa rahanpuutteeseen, mutta Suomi peittyy myrkkyihin ja mummojen pissiin. Kukaan ei muista kaheksatta ukkaasia turhanpuhumisesta.

- Elä vöhni toisesta
Mikkään eijjoo niin mukavoo, kun toesten vikkoen tutierailu. Eto erröekset kyllä pannaan merkille, jos niitä tekköö joku muu kun ite. Ja sitten on niin hupasoo huastoo liehkasta ja vähän livvaattoo lisseekii selän takana jollennii toeselle. Vuan minkä tähen? Ei varmasti tunnu kestään hyvälle, jos tyhjee takana rupatettaan.

Ennemminnii pitäs koettoo oekasta viäryyksiä ja huastoo toesesta hyvvee. Ja jos jottaen moetteen sijoo on, niin pitäs itelleen männä asia selevittämmään, eikä siitä tuttuin ja nuapuriin kanssa vätystellä. Eikä paranis ruveta tuomihtemmaan ennen kun on varma tieto asiasta. Monen immeisen maene on männy, kun on toeset tienneet eeltäpäin asiat paremmin kun asijanommaenen ite taekka oekeuslaeetos. Eikä niitä kunnioeta taho suaha millään lehti-ilimottelulla takasin.

Jos johhii, niin tämä käsky koskoo kielen kurissa pittoo. Lystiä suap pittee ja tyhjeekii hurpattoo, vuan sitä ei pitäs tehhä muihen kustannuksella. On sitä mualimassa muutae kuljaelemista ja jos omille toelauksilleesa naaraa, niin aena lystiä piisoo. Ja voep sitä jollonnii pittee leipäläpesä ihan ummessakkii.

Tuliko www-sivut elämää helpottamaan vai vaikeuksia lisäämään? Taloyhtiössä piti valmistautua siirtymään digi-aikaan. Teknikko pöllähtää ovelleni, esitää asiansa mitata kaapeleita. Lankapuhelin oli mennyt mykäksi ja radiokuuluvuus rätisi. Teknikko katsoi minua kuin halpaa makkaraa ja kysyi:
- Etkö sinä ymmärrä? Kiinnitti radioantennin teipillä seinään  ymmärryksensä osoitukseksi. PäijätVision kaapeliyhteydessä oli häiriöitä. Hoono soomi puhelinvastaaja kehotti kokeilemaan haarotinpalaa. Kaikki on edelleen sieltä haarotinpalasta sähköpostiin lähetettyjä kuvia myöten. Joku sen sallii ja tiedän tarkkaan, mihin jäljet johtavat. Eduskuntataloon, jossa laaditaan lait koulutusrahastosta ja muusta rahankäytöstä. Tähän asti, ei edemmäs, on minun ylpeitten aaltojeni raja. Mitään ei mahda jos päättäjät ovat muistisairaita ja tyhmiä. Joukossa tyhmyys tiivistyy, jos laki kusee.

Omaishoitajana vastasin kysymyksellä kuolemanjälkeisestä elämästä.
- Onko elämää enne kuolemaa? Peruspalveluministeri järjestää sitä, mutta meitä omaishoitajia kohtaan liian myöhään vanhuspalvelulailla joskus tulevaisuudessa. Siihen menee kunnat sote-palveluineen uusiksi. Lopputulos on yhtä epävarma kuin Talvivaarassa vaaran jatkumisen salliminen.

 Lauluni - Esa A. Luukkainen & kumppanit / näytekappaleita levyltä
tekijä: Samuli Moilanen
 "moilasen studiossa puuhattiin syys-lokakuussa plätty, mukana rakkaat osaavat lahjakkaat kollegat. osa tuotosta suunnataan perheentalolle joensuussa, kiitos järjestöjonglööri ani-elina heikkisen johdatuksen ja lionsleidien organisoinnin!"

Suomi on täynnä sinkkutalouksia ja parittomia naisia. Vanhat miehet katselevat ympärilleen, kuka heitä hoitaisi vanhana. Niin teki Kalle-gurukin stetsonissaan. Urheiluautoonsa pyysi jo mukaan naisen kuin naisen. Rafaelin enkeli synnytti lapsen 62-vuotiaalle kallekullalle. Kalle ei enää kestänyt lapsen itkua ja palasi vanhojen hovimestarittarien seuraan. Sitä saa mitä tilaa. Muistoa kunnioittaen.

Vanhempien kuoltua oli tarkoitukseni perustaa lapsuskotiin mummokommuuni. Ajatus meni ketuille, kunnan uusrikkaille sijoittajille ja JäteKukolle. Siinä on omaishoitajan tulevaisuus. Tarvitaan järjestöjonglööri ja lionsleidien organisointi Joensuun perheentalolle. Toivon sydämestäni, että perheentalo täyttyisi jonakin päivänä iloisesta elämästä. Haluan tietää enemmän perheentalon ideasta, ettei laulaen tullut raha viheltäen mene veroparatiiseihin. Omalla tavalla, omalla ajalla ja omalla kustannuksella toivon Suomi-neidon säilyvän maailman kartalla. Niin minäkin kasvatan sukupuuna kaktusta, Hyvän työn puu on tuottanut hyviä hedelmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti