lauantai 3. marraskuuta 2012

Hej, Du!

Masha, Bear ja Panda

Voiko rasitus tuntua kropassa sairaudelta? Odotin matkaa lomaviikon loppuhuipennuksena. Nyt se on tehty, olen kotona. Menomatka sujui rauhallisesti tuntemattomien matkakavereiden  kanssa samassa vaunussa. Ei puhuta eikä pukahdeta. Nähty esitys oli hauska, kitkerän suloinen, otti sydämestä. 
Nelimarkan taulu huoneen seinällä toi muistoja mieleen. Olen ollut täällä ennenkin. Palelen yöllä, nukun koiran unta. Olenko tulossa kipeäksi? Aamupala ja kuppi kahvia virkistää, hyvissä ajoin olen asemalla. Istun takki päällä lämmetäkseni. Vaunu alkaa täyttyä viikonlopun matkustajista. Eteen istuu äiti ja 8 kk -ikäinen tyttö. Tyttö tekee tuttavuutta hymyillen. Hej, Du! Näin tervehti kastepiispa pientä prinsessaa. Se oli liikuttavaa, olihan prinsessa pääosassa kaikkien katseen kohteena.

Käytävän toiselle puolelle istuu äiti ja 9 kk -ikäinen poika. Kuukausi kehityksessä merkitsee paljon, tyttö oli juuri oppinut konttaamaan, poika seisoi vaappuen omilla jaloillaan. Myöhemmin ottaa paikkansa pappa puhuvan pienen tytön kanssa. Tyttö tekee tuttavuutta vauvojen kanssa.
-  Tosi ihana vauva, hän ihastelee itseään pienempää tyttöä. 
Äiti saattelee 10 -kesäisen tytön paikalleen. Hänen viereensä istuu nutturatäti. Kyselee yksin matkustavalta tytöltä perheestä, matkasta. Lupaa huolehtia määränpäässä tytön ulos. Onko tytöllä rahaa lähteä ravintolavaunnuun? Saatuaan myöntävän vastauksen he poistuvat hetkeksi. 
Aikaisemmin nuori poika istui vieressäni pitkän matkan. Houkuttelin hänet liikkeelle ravintolavaunuun, ostaisin hänelle jotakin piristykseksi. Perillä hän venyttelee sanoen.
- Olipa siinä matkassa istumista. Tarkoitus pyhitti keinot, kesä, loma ja mökki rannalla odotti pientä lomalaista.

Vaunu täyttyy joka pysähdyspaikassa. Joku kännykkähäirikkö aloittaa puhelinpajatuksen. Kontrolli ei pelaa soittajalla eikä vastaajalla. Kumpikin kännissä ja koko vaunuosasto tietää ongelmaisten elämän sotkut. Viimeisellä asemalla joku jää pois, kaksi tulee tilalle. Naiset kuulevat puhekinkälätyksen ja paheksuvat ääneen mulkoillen äänen suuntaan.

Neljän tunnin matka on takana, hyvästelen tosi ihanan vauvan äidin, beetsillä sataa vettä. Otan lyhimmän tien kotiin, hissillä ylös asemalle, pysähdyn liikennevaloissa lepäämään. Avaan huoltoportin, vedän laukkua perässä alaovelle. Hissillä kuudenteen kerrokseen, siirrän postit oven välistä syrjään. Halloween on täällä ja minä väsymyksestä sairas. Teevee menee yli hilseen, iso kuppi teetä ja burana rauhoittaa.

Aamulla väsymys on poissa. Kiitän akuutin tietoiskua punkista. Tiedän idän taigapunkin jättämistä oireista. Punkin aiheuttamalla aivokuumeella kahden rokotuskerran jälkeen on samoja oireita kuin minulla. Viiveellä pääsin lääkäriin ja oireenmukaisesti olisi leikattu. Mutta en suostunut, kun vielä silloin en tiennyt, mikä minulle oli tullut. Borrelia on minussa aiheuttaen oireita. Odottaa polttohautausta aidosta kiinansilkistä tehdyssä kuolinmekossa. Parempaan en ole pystynyt, mutta mitä lääkärit, politikot, yhteisellä nimityksellä katujätkät ovat saaneet aikaan Suomi-neidon hyväksi. Pahaa ovat tehneet yksi eteen kaksi taakse  kerta toisensa jälkeen.

Riverside Medical Clinic siellä ja Riverside Medical Clinic täällä ovat kaksi eri todellisuutta. Siellä vireystaso nousee, täällä jäykkä nikamaväli selässä toipuu kivun kautta.
Suomen Chicagossa kaikki on mahdollista. Tohtoreille ja poliisille riittää otsikon aiheita. Niitä käsitellään tv-sarjassa "tohtorit" uusintana.

12.30
Järkevä epäilys. Isä David ei ymmärrä Katen käyttäytymistä, eikö hän haluakaan tuoda heidän suhdettaan päivänvaloon? Komisario Trent on päässyt raiskaajan jäljille, mutta pitävätkö hänen todisteensa?

PS. Jospa saisin leipomisintoni takaisin. On yhtä vaikeaa minulle kuin runon synty.  Silloin "Perhonen ylittää tien".

Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä,
kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle,
puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen,
kehun: Sinä pieni urhea nainen,
minä luotan sinuun.
- Eeva Kilpi - 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti