keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Elämäni kintereillä

MINÄ OLEN MUISTANUT (Edu Kettunen)

"Minä olen valvonut tuhat yötä

tehnyt työtä tyhjää niin kuin kuolemaa


Kaipuuta polttavaa olen tuntenut näillä teillä


elämäni kintereillä ajanut eteenpäin."


- How do you do? 
- How do you do!

Minäkin olen ollut täällä. Puiden väliin vedetty vene tuo mieleen eletyn elämän niin pitkältä ajalta kuin voin muistaa. Tämä ranta oli sileä, päättyihän viljelty pelto rantaviivaan. Veteen voi kahlata pohjaa pitkin, heittäytyä veden varaan kolhimatta itseään rantakiviin. Vihtaniemen asukkaat hankkivat yksityistien. Vihtalahden isäntä suurena maanomistajana tien alussa asettui poikkiteloin tielinjasta. Kun tieuran paikasta oli sovittu pääpiirteissä, tietyömaa alkoi maakunnista tulleiden miesten voimin. Olkoon vaikka topparoikka maalla, kun siihen asti uittomiehet olivat yösijaa vailla jouduttaessaan tukkilauttoja nipuiksi sotakorvauksena vesiteitä rajan taakse.

Salon halki tie nousi mäkeä ylös ja laski alas suunnaten niemen länsirannalla olevien talvisavujen maille. Niemen kärki on kunnan omistuksessa. Rantala, 1900-luvulta lähtien suvun hallussa ollut pienviljelystila, oli tien päätepiste. Kunta ei tarvinnut tietä kaukaa viisaana puolelleen. Tie ohjattiin sileään rantaan ja varattiin puiden varastoimispaikka kunnan saarista kerättäviä puita varten. Saarten puut oli kuljetettu vesiteitä ennen tien valmistumista. 

Kunnan ruokahalu kasvaa syödessä. Kunta tarvitsee tien mökkiläisilleen niemen kärkeen. Tähän tiehankkeeseen ehdin mukaan minäkin. Kunta ottaa juosten kustuja juoperoita pitkin rasitetien meidän maan halki. Maksaa muutaman lantin kaadetusta puista. Ei auttanut valitukset tietoimituksesta eduskunnan oikeusasiamiestä myöten. Hänen palautteestaan en löytänyt päätä enkä häntää sen enempää kuin tämän päivän tieministeriön hankkeista. 

Kunnan virkamiehet pyytävät Brysselistä rahaa rakentaakseen meidän rantaan viihde- ja vapaa-ajan keskuksen. Kunnan pienellä rahalla (500) aloitettaisi veneluiskan rakentamisella. Pyysin nuoria lähtemään tiekokoukseen puolustamaan perintöosaansa. Minut oli teilattu läpihuutojuttuna yksinkertaisten, ymmärtämättömien enemmistöpäätöksellä. Se muistutti joukkoraiskausta kuuden ukon voimin. Jokainen vuorollaan käytti puheenvuoronsa ylhäältä. Kuka heille antoi sen oikeuden, kysyin silloin?

Ei tullut veneluiskaa, rantahan on meidän. Mihinkä hukkuivat Brysselin rahat, kun kukaan ei suostuntut antamaan rantaansa F1 -venekisojen järjestämistä varten?
Kunta naapurina, tiekunta isäntänä, kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana jatkavat tiekarttaa Länsirannalla. Yläkerran ukot ampuvat kovilla yhteiskuntaa, kuntaa ja yhtä pientä ihmistä. Kehityskaaren lopussa olen tullut pieneksi.


Olen valvonut 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuoden yötä. Maailmankirjat ovat sekaisin omissa ministeriöissä, Israelin ohjusiskuissa Gazaan, oman elämän kintereillä ajan eteen päin. 

Esko Ilonen - Kohtaus Metsässä - Yrjö Jylhä - demo Esko...

www.mikseri.net/.../kohtaus-metsassa-yrjo-jylha...10 Nov 2012
Runo teksti Yrjö Jylhä (v.1940) - säv. sov. ja demo esitys Esko Ilonen Jylhän talvisodan tekstit ovat ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti