maanantai 12. marraskuuta 2012

Elämä on

"Jos olet kasvanut kotiruoalla,

olet joutunut nousemaan vaihtaaksesi TV-kanavaa,
pyöräillyt kouluun ilman kypärää,
joutunut kelaamaan kasettia lyijykynällä,

joutunut menemään naapuriin sen sijaan,
että olet soittanut kännykkään ja

kaupat olivat kiinni aina sunnuntaina,

laita tämä seinällesi, koska

SINÄ OLET SELVINNYT."
          ELÄMÄ ON

"Taantuminen ei-stressaavissa tilanteissa: aikuisilta odotetaan erilaista käyttäytymistä kuin lapsilta. Sisäisesti emme kuitenkaan ole kovin paljon erilaisia kun lapset. Taantumista tapahtuu elämässämme koko ajan myönteisessä mielessä, olemme leikkisiä ja käytämme "sisäistä lastamme" luovuuden lähteenä. Usein käytetään termiä regressio egon palveluksessa. Psykoanalyyttisessä teoriassa katsotaan, että tietty taantuminen on välttämätöntä taiteelle ja muulle luovalle työlle. Aikuisenkin on mahdollista katsoa lastenelokuvia ja nauttia niistä, mutta täysin ei aikuinen koskaan saa takaisin mennyttä lapsuutta, nuoruutta tai varhaista aikuisikää." 
- Minän puolustuskeinot

Facebook vei yöunet. Taantuma tainnutti uneen ihan oikeaan aikaan. Torkahdin hetkeksi, sitten mikään ei auttanut. Katsoin kaikki voimmauttavat valokuvakirjat, klo 2.00 puen lämmintä päälle ja avaan tietsikan. ELÄMÄ ON  ei siirry seinälleni, koska ainoa totuus on "kasvaminen kotiruoalla". Sodan jälkeen syötiin yhdessä kotona ja täysihoidossa oppikouluaikana. Ruoka oli maukasta ja sitä oli riittävästi. 
60-luvulla syntyneet pääsivät osalliseksi manuaalisesta TV:stä  ja kaseteista. Naapurissa käytiin asialla tai kylässä. Kännyköistä saivat nauttia vasta 90-luvulla. Kouluun ei pyöräilty, kun lähdettiin aina vettä pitkin soutaen tai umpihankea riitti tarpoa joka suuntaan. "Ken tietä käy on tiensä vanki, vapaa on vain umpihanki" pitää paikkansa tänä päivänä. Elettiin 6 -päiväistä viikkoa, lauantai sitoi 12 asti, sitten alkoi viikonloppu. Piettiin pyhhee. 

Tätäkö sanoisin selviämiseksi? 27 -vuotiaana olin liian vanha hankkimaan ammattikoulutusta. Vanhapiikarehtori ojensi ja muistutti minua. Minussa oli kaikki vialla, siksikö että olin kahden lapsen äiti. Kopioitu teksti siirtyisi seinälleni "hyvin koulutetusta selviäjästä". Lainsäädäntö ja elämä ei kohtaa, sen sain kokea hankkiessani yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen. Takana oli 10 vuotta omaishoitajana. Siitä ei saanut puhua, kun kaikille ei riittänyt jakaa rahaa omaishoidontukena. Sisarusten kesken lapsuuskoti on jaettu. Ollaan jokainen omilla perintötonteilla. Kunta ei tiedä, mitä tekisi minun kanssani. Ei käytä etuosto-oikeutta eikä tule osakkaaksi yhtymään. Sijoittajien pääoman lisäämiseksi maksattaa minulla maksuja aiheettoomasti. Minstereiltä ei riitä mielenkiintoa kuntalaisia kohtaan, kuinka heidän palvelunsa pitäisi järjestää. 


Raha on se mikä ratkaisee, minkä jonon päähän asetut saadaksesi Kela-korvausta. Yhtä mieletön on EU-tukien maksatus ja paperisota. Kreikka hyväksyi leikkaukset ja saa 30 miljardia tukirahaa pankkien pelastamiseksi. Hullut ei huomaa eikä viisaat virka mittää.


Dokumenttiprojekti: Stalinin kanava | Tv | Areena | yle.fi 

areena.yle.fi/tv/1690643  

Dokumenttiprojekti Jakso 7/12   
Stalinin kanava. Äänisjärven ja Vienanmeren yhdistävä 227 kilometrin mittainen kanava kaivettiin vuosina 1931-33 käsin. Menetelmää perusteltiin stalinistisella prekovka-ihanteella, eli ihmissielun muokkauksella rangaistustyön avulla. O: Arvo Tuominen.

Elämä on elämän kertomus. Mistä sen alkaisin? Sitä kysyi elämätarinan kirjoittakurssin vetäjä. Aloittaisin köyhyydestä, kaiken puutteesta, joista vakavin oli koulun puuttuminen, toinen pätevien opettajien puute. Palasin tähän aikaan ja totesin. Puutetta ei huomannut, kun kaikki olimme samoista lähtökohdista. Otettiin mitä oli saatavissa. Lapsena ei tunnettu huolta huomisesta. Oliko joihinkin aikuisiin tarttunut stalinismi ja natsismi? Niillä ainakin meitä on peloteltu kuin lapsia joulupukilla.

Tämä aika Talvivaaroinen ja ilmastonmuutoksineen tuo päättäjien kyvyttömyyden edes yrittää enneltaehkäistä tulevia katastrofeja. Se on myöhäistä kun kapteenit jättävät jokainen vuorollaan hukkuvan laivan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti