torstai 31. toukokuuta 2012

Sonnige Sommertage wünsche ich euch

An einem Sommermorgen
Da nimm den Wanderstab,
Es fallen deine Sorgen
Wie Nebel von dir ab.  (Fontane, Guter Rat)

("PAHA ÄKILLINEN KUOLEMA"
Vanhassa kirkkorukouksessa pyydetään Jumalaa varjelemaan meitä "pahalta, äkilliseltä kuolemalta". Tällä tarkoitetaan sellaista kuolemaa, joka tulee niin yllättäen, että siihen ei ehdi millään tavalla valmistautua.)
Kukapa haluaisi muistaa kirkkorukouksen pyyntöä varjeluksesta pahalta äkilliseltä kuolemalta, kun  valtiopäivillä on päätetty, kenelle kuuluu jokapäiväinen leipä. Sekään ei kuulu kaikille tänä päivänä.

Mun aika mennä on

Hei sitten, jos heti menet! Näin huolettomasti voi sanat jäädä kaikumaan lähtijän perään. Lähtö ei tunnu lopulliselta. Tänä aamuna pysähdyin rollaattoria työntävän Ainon kohdalle. Vaihdetaan kuulumiset. Hän käy vielä sairaalassa päivittäin katsomassa lähes 100 -vuotiasta miestään. Palaute on sama huonosta hoidosta. Mikään ei ole muuttunut, vaikka on puhuttu ääneen vanhustenhoidon tilasta. Meillä on paremmin kotona. Kunta ehdottelee kunnallisia kotipalveluja kotiutettavalle yksinasujalle. Mistä kunta muualta ottaa rahansa kuin eläkeläiseltä. Kaksi vuotta päivittäisten palvelujen antaja lupaa käydä jatkossakin. Se on luotettavampi kuin avioliiton uudistamiseen verrattava lupaus, joihin ei ole luottamista. Kun parempi ehdokas ilmaantuu näköpiiriin, mun aika mennä on eri tietä.

Kadulla on tungosta, Aino nojaa rollaatoriin, minä pysähdyin hänen viereensä. Seinän vieressä pysäköintilippuautomaatilla lipun lunastaja. Pyöräilijä antaa äänensä kuulua. 
- Pääseekö tästä ohi? Olemme jalkakäytävällä, pyöräilijän kaistaa ei näy kadussa. Olimmeko jalankulkijoina väärässä paikassa sen kerran, kun minäkin laskeudun maanpinnalle asiointia varten?

Postiluukku kolahtaa. Nimelläni tulee pari lehteä. Molemmissa on repaleiset kannet. Sitäkään ei ole pystytty korjaamaan. Päällimmäiset isot kirjeet kärsivät sitomisesta nipuksi. Kunhan on hänessä. En jaksa enää reklamoida. Loppunsa edellä kaikki elävät kuin viimeistä päivää. Lastensuojelun tasoa on tutkittu, kun Hyvinkäällä petti hermo ja yössä oli massamurhameininki.

Omaishoitajina meitä on kohdeltu mielenterveysongelmaisina. Meidän päätä yritetään sopeuttaa kuntien rahankäyttöön, sosiaalisen pääoman säästämiseen sijoittajien hyväksi. Ramadan on minut vapauttanut julkeilta katseilta ja viisarinvärähdyksen testitilanteilta. Mainosäänen kuullessani vaistot varoittavat. Pakene, älä jää kuuntelemaan mielenterveydellään kehuvien päättäjien haisevaa itsekehua. 
- Minulla on, mistähän saataisi sullekin. En tule osille hyvässä enkä pahassa. Sinun lahjaasi jaan aina uudelleen. Sillä on siunauksensa, kun hyvän alkuperää ei voi jäljittää.

Mainosten työntäminen postiluukusta on turhaa. Puhelinluetteloa jaetaan kaksin kappalein enkä sen jälkeen ole tarvinnut kumpaakaan. Rahalla saadaan maailmanmestari kehumaan viisaita lapsiaan, kun ne tietävät rakastaa danonea. Tiedän rahatta, kuinka kissa saadaan syömään sinappia, jos sillä sinapin kulutusta voisi kasvattaa. Elämä on lievästi nousujohteista, henkinen taso jää korkeimmalle elämänkaarella, fyysinen kaari kasvaa alas päin kuin lehmänhäntä. Yritys noudattaa samaa kaavaa. Oikea työ on menettänyt merkityksensä. Tilalle on tullut joku kummallinen rikkaudentavoittelu, joka ei työtä ole ollutkaan. Komukki menetti muistinsa ja lähti maata kiertämään. Eikö valtakunnan vanhus riitä esimerkiksi. Olihan hän kekkonen 50 vuotta maan presidenttinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti