perjantai 25. toukokuuta 2012

Älkää mitään kauhistelko

Vitas - Enkeli ilman siipiä 
Kauhistelun kieltävä lappunen löytyi nunnan Raamatun välistä. Joissakin sietorajan ylittävissä tilanteissa ajattelen sen ääneen. Olin hiljaisuuden retriitissä palattuani kesällä 1989 kotiin. Olin ollut 2kk vanhempieni luona omalla ajalla, omalla tavalla ja omalla kustannuksella. Loman lopussa tili miinuksella 20 000 mummonmarkkaa,  halvaantunut äiti tarvitsi apua kotona selviämisessä, isällä todettiin syöpä. Tuusniemen kunnan valtasi paniikki, olinhan tullut profeetaksi omalle maalle.

Koskaan en palaisi takaisin. Menkööt laitokseen. Sitä mietin hiljaisuuden retriitissä leirikeskuksessa. Viimeiset ohjeet papilta kuulimme: Älkää mitään kauhistelko. Aamulla tulisi lempeä herätys keskusradion kautta. Palopilli herättää koko talon klo 4:n kieppeillä. Katsoin pakoreittiä toisesta kerroksesta ikkunan kautta. Pudotusta oli liikaa. Vaatteet päälle ja avaan oven. Joka ovelta leiriläiset kurkkivat käytävään. Ei savua, ei tulta. Vetäydyimme takaisin huoneisiin ja jatkoimme keskeytyneitä unia. 

Älkää mitää kauhistelko! Riparilaiset toisessa talossa kokeilivat, kuinka nopeasti palokunta tulisi paikalle. Tänään huutaisin kuin sumusireeni kaiken sen jälkeen, miten laki laaditaan ja kuka sen vahvistaa. Sukupolvenvaihdos estetään lainvoimalla vedoten ikään 61/64 vuotta ja työhistorian mitätöimiseen. Kansakoulunopettajasta on tullut Komukki. Eläkkeelle jäätyään Komukki peitti huonekalut yksiössään. Lähti kierrokselle opettamiensa lasten koteihin. Alkuun sai kestityksen kuin piispa pappilassa. Käyntien väli lyheni, hälyytyskellot alkoivat soida. Komukki on menettänyt muistinsa. Se tapahtui 1960 -luvulla ja toistui 1990 -luvun lopulla. Vielä joku jaksaa pitää rauhanruhtinasta esikuvanaan. Onneksi heidän tiensä katkesi, ettei heistä tullut uusia lainvahvistajia.

Minua inhottaa katsoa ministeriatiossa istuvia. Heidän ilmeensä puhuvat paljon mitään sanomattomina. Peruspalveluministeri käyttää suurieleisesti käsiä vuolaan mitään sanomattomien sanojen tehosteeksi. Hillitsen itseni muistamalla: Älkää mitään kauhistelko. Politiikantoimittajat tulkitsevat politiikan käsittämätöntä kenttää. 
Vitas ottaa yleisönsä karismallaan. Täyttää yksin koko tilan laidasta laitaan. TV-haastattelu paljastaa, mistä hänen esiintymisensä sai alkuvoimansa. Hänellä on laulunlahja. Korkealta ja kovaa minunkin puolesta. Humppa pärjää omillaan, pärjätköön oopperakin Näppiksen ohjeella. 

Sitä mukaa karsitaan kaikki palvelut, joista verovaroilla on tarkoitus ollut huolehtia. Meitä ei tarvita. Mauri on tehnyt tehtävänsä, Mauri saa mennä. On lähdetty merta edemmäs kalaan, rahhoo evväinä leuhkoilla leuhottajilla. On pieni tuumaustauko, mitä Kreikka tekee kesäkuun vaalien jälkeen.
Älkää mitään kauhistelko. Nyt maalataan piruja seinälle kurin säilyttämiseksi. Kirkon piirissä suurimmat sarvipääsankarit. Yhdestä sellaisesta sain työvoiton, kun en lähtenyt mukaan sairaisiin kuvitelmiin. Hän keksi itse olevansa seksuaalisesti sairas. 

ON OPITTAVA UUDELLEEN

"Vaienna sydämesi kuuntelemaan. Mitään muuta ei tarvita.
Kaikki on valmiina nousemaan liikkelle
pitkästä parantavasta unesta.
Ja se kaikki on sinun. Mikään täällä ei ole kuollut.
Ruohonkorret helisevät tyhjissä kylissä,
lahdenpoukamat kimaltavat.
Tämä ihmeellinen maakunta on nukkunut
yli raiskaajien, teloittajien vuosikymmenten.
Ja kaikki sen kalleudet ovat tallella.
Sen kainous huomaamatta. Sen pyhyys koskematta.
Äitiemme veripunaiset kukat sykkivät mustaa vasten,
heidän rukouslaulujensa tähtikirjailut valkoista vasten.
Ja meidän on ne herätettävä."
Anna-Maija Raittila Joensuun yhteiskoulun 90-vuotisjuhlaan 4.10.1997

Sama päivä on sisareni kuolinpäivä. "Maailman ihanin tyttö" -kirjan olen omistanut hänen muistokseen. "Kätilö" odottaa avaamattomana paketissa päivää jolloin Onnin tahto on selvitetty naisiaan ja poikaansa kohtaan. Sodankäynyt mies ei voi olla terve miltään osin. Olen nähnyt 15 kesälomaa, jotka hän käytti tyytyväisenä istuessaan veneessä ongella. Sisaren kuoleman jälkeen ei viisitoista vuotta riitä pesänselvitykseen. Mitään en enää kauhistele. Tuhkauurna on tallessa Tuusniemen hautausmaalla. Se on paras palautus perhehelvetistä, jonka pesänjakajat ovat avanneet. Tuli on irti; älkää mitään kauhistelko.

Joku sen sallii, ja tiedämme minne jäljet johtavat. Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.









Tutustu nykyiseen eduskuntaan ruohonjuuri tasolta

http://areena.yle.fi/radio/1561955

 


Suomen eduskunta on yksikamarinen, ja siihen kuuluu 200 kansanedustajaa. Kansanedustajat valitaan neljän vuoden välein välittömillä vaaleilla.
Tutustu nykyiseen eduskuntaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti