sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Elämälle kiitos elämästä

Elin epätoivon ja epätietoisuuden hetkiä kuultuani uutiset lauantaiaamuna kahdeksalta. Hyvinkäällä on ammuttu. Naamakirjan kautta olen tutustunut Hyvinkään tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskella ammattiin ja viettää nuorten tavalla vapaa-aikaa. Onhan kevät kauneimmillaan, yöt valoisia ja lämmintä riittää. 

Nuoruudessani oli ulkonaliikkumiskielto, olimme holhouksenalaisia paimennettavia. Siitä pitivät huolen uskonkonsultit ja koulun rehtori virkansa puolesta. Päivällä kolme tyttöä käyttivät tilaisuutta hyväkseen, olivathan he kärynneet myymälävarkaudesta, jota tuttu poliisi selvitti. Minua siitä muistutettiin pallopelissä. Pitkillä kynsillä sohittiin silmiin. Jos siitä olisi ollut vahinko seurauksena, olisi se ollut oma syy pelissä. Koulukiusaaminen oli yhtä julmaa kuin tänään, mutta uhri oli aina syyllinen. Pitkäkyntiset kehuivat tekojaan kavereilleen.

Osat vaihtuivat näytelmässä toisinpäin lukion jälkeen. Sain opettajanpestin  opettaa lapsia pienessä kyläkoulussa. Toinen lukuvuosi päättyi kamalasti. Saman koulun kasvatti,  miesopettaja halusi leikkiä kustannuksellani. Kutsui yläkoululle koulunloppupäivän päätteeksi. Menin pahaa aavistamatta liian lähelle. Opettaja juomakaverinsa kanssa otti minut kiinni. Raahasivat lammelle ja vauhdilla heittivät veteen. Tästä tapahtumasta järkyttyneenä palasin kotiin. Oli paha paikka kertoa äidille, mistä mustelmat olivat tulleet. Riemuylioppilaana en palannut hautausmaakäynnille koulupaikkakunnalle. Jotakin kuoli minussa silloin 49 vuotta sitten. Muistot vain heräsivät henkiin kutsusta. 

Kuka johtaa kansaa ja Suomi-neitoa? Vastauksen luin lukion oppikirjasta pari vuotta sitten. 
- Kyvykkäät johtavat, 
- rohkeat puolustavat, 
- kauppiaat huolehtivat taloudesta. 
 Kansakoulunopettajan pätevyydellä siitä tuli perin onneton fitness- ja fatfreeaika. Tähän asti ei edemmäs, päättyi elinikäinen opintieni. 
Meille annettiin mahdollisuus opetella tietotekniikkataitoja oikeassa verkkoympäristössä. YEAT on siitä tuloksena. Keppikeittoa jälkiruokana tarjoilee koulutusrahastoa koskeva laki. Ikä on ehdoton 61/64 vuotta. Työhistoria on yhtä ehdoton ja mitätön. Tähän päivään sovitettuna laki ja käytäntö ovat ristiriidassa. Laki sanoo toista, työelämä vaatii toista. Komukki on menettänyt muistinsa ja odottaa lääkärinlausuntoa sairaudestaan. Näin kävi valtakunnan vanhukselle päämiehenä. Perässähiihtäjillä on tilaisuutensa käyttää valtaa  omaksi edukseen. 

Presidentti Niinistö totesi Hyvinkään yön jälkeen. 
- Ihminen on järkkynyt. Voisiko sen havaita etukäteen ja kuinka siihen voisi puuttua?
Siitä muistuttaa yksinäinen nalle kukkien ja kynttilöiden keskellä tapahtumapaikalla. 
Valta on sokaissut ja tehnyt siitä maan tavan. Mitäpä meistä liian vanhoista omaishoitoajan jälkeen tai nuorten hukatuista kouluvuosista. Jotakin olen ounastellut tapahtuvaksi priorisoimisen tuloksena. Pelännyt pahinta ja toivonut parasta. Vaikka tyttöni on elossa, milloinka kriisin jäljet ovat unohtuneet ja elämänilo on palannut.

Valmistujaisjuhlakutsun saatuani olen ajatellut tyttöä, millaisen juhlan omalta osaltani haluaisin hänelle järjestää. Ainakin hänen pienen tytön laskukirjan halaus opettaa loppuikäni.
- Minä niin rakastan laskutaitoa.

Vitas - God, Forgive Us

Lordi jakoi Suomen pisteet euroviisuissa, Granlund solmi rahakkaan sopimuksen. Hänestä tehdään missien mielenkiinnon kohde, että mihinkä katse hakeutuu. Tanssii tahtien kanssa taskuvenus tuomarina odottaa likaisempia esityksiä. Siinä nuorisollemme ihanteita tänä videoinnin kulta-aikana. Luostariin hakeudutaan harrastamaan tyttöseksiä. 
- Luostari ei ole vanhainkoti. Pitää tulla kilvoittelemaan lihanhimoja vastaan. Maailmassa näistä luovuttamattomista levyistä Isän valinta ; puolen tunnin onni vain. Niin vähään on tyytyminen Hyvinkään yön jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti