torstai 23. elokuuta 2012

(Verkko)poliisiasiaa

*Otetaan uusiksi!
Elät pitempään heti kun ymmärrät, että kaikki aika,
jonka olet onnettomana, menee hukkaan. - Ruth E. Renki

"Luottamus ja turvallisuuden tunne ei voi olla sinisilmäisyyttä. Perusluottamus lähtee siitä, että ihmisen oman elämän perusarvot ovat järjestyksessä, ihminen tietää, minkä varaan elämän voi rakentaa. Turvallisuus on sitä, että tietää, mikä on tämän elämän tarkoitus ja mitä seuraa, kun tämä elämä päättyy. Se auttaa asettamaan myös omaan terveyteen, omaisuuteen ja elämään kohdistuvat uhkatekijät oikeaan asemaan."
-Viestintäpäällikkö Simo Repo
  • luottamus
  • turvallisuuden tunne
  • perusluottamus
  • oma elämä
  • perusarvot
  • järjestys 
Ovatko Suomi-neidon omaan terveyteen, omaisuuteen ja elämään kohdistuvat uhkatekijät oikeassa asemassa? Kuppikunnat keräävät kannattajia riveihinsä taistelemaan rahasta ja vallasta. Terveydenhoito tuottaa sairaalle ongelmia, kun lääkäreilläkin on ongelmansa Rahasta puhuminen poliitikoille on ongelmallista, kuinka itselleen saisi etuutta enemmän veroparatiisiin piilotettavaksi. Velkavetoisuus on seurausta yli varojen elämisestä. Mistä veronmaksajat maksavat veronsa, kun palkanmaksajat ovat loppuneet. Katujätkä -projekti osoitti.
- Ei kiinnosta pätkääkään.
- Ei riitä resurssit.
Kun kuntoutustukiasia oli järjestyksessä, voikin lähteä kundikaverin kanssa lomailemaan. Tein sovitut työt harjoittelijan hinnalla. Tilaisuus ottaa vastuu yrittäjyydestään oli paremmin kuin hyvin. Koskaan hän ei aloittanut ja kehtasi pyytää työtodistuksen sovitusta ajasta. Harjoittelu ei koskaan alkanut, siksi sitä en todistellut hyväksikäytettynä. Edunvalvojat ovat nimellisesti puolesta, mutta kas kummaa, hetken kuluttua tuleekin täyslaidallinen, mihinkä sanavalintaan kaveriporukassa on tultu koulutuksesta, ammatista, ikävuosista, sukupuolesta. Katujätkät ovat valtavirtana aukomassa päätään ehdokkaina kaikissa vaaleissa.
Omaishoitokokemus työnä 1991 - 2000 on puhuttanut 2000 - 2012. Työssä tietokonevirhe ja työn jälkeen vaiennettu puhumattomaksi. Aina olen puoleni valinnut, oikealla ristiinnaulittunakin.

Kilon poliisi on maailman pienin poliisi. Nyt pienimmät yksiköt ollaan lakkauttamassa, mistä niitä vitsejä koululaiset sitten löytävät. Dinosaurukset katosivat maapallolta, nyt lisätään turvallisuutta varmuusketjuilla ja ovisilmillä. Minäkin säpsähdän summerin soidessa.
- Kuka siellä?
- Poliisi.
- Niinhän ne kaikki sanoo, enkä avaa ovea summerilla. Seuraavana päivänä luen lehdestä talon parvekkeelta pudonneesta miehestä. Poliisi oli tulossa tutkimaan ensimmäisessä kerroksessa olevaa asuntoa, mitä siellä oli tapahtunut. Soittaa ylintä summeria sisään päästäkseen. Minun uskoni on poliisiin ja muihin auktoriteetteihin mennyttä.

Suomi-poika skypetti Virosta ahkeraan. Sitten kyllästyin ja kysyin, miksi hän oli valinnut minut kohteeksi.
- Olen tulossa Lahteen eikä minulla ole majapaikkaa. Kuvitteli voivansa yöpyä luonani.
- Nimeni on ollut julkisesti näkyvillä laillistettuna hierojana. Majoituspalvelua en kuitenkaan ole tarjonnut kenellekään.
Väsyneen vanhan naisen saattelin päivystykseen. Siihen loppui minun vastuu. Hän nousi taksiin, kun mitään sekavuutta aiheuttavaa tulehdusta ei todettu. Innokkaimmat pyrkijät olen haudannut eroottiseen hautausmaahan elävältä.
Skypepuhelut loppuivat pitkäksi aikaa.. Virossa toimi kuitenkin ukkorinki, mikä vähällä ei uskonut.
- Mitä jäi vielä epäselväksi, kysyin avattuani skypen?
- Täällä on poliisi. Tulen käymään luonasi, kun palaan Virosta työhön.
- Sisso, että virkavalta asialle, kun tulee torjutuksi.

Siksi minulla on kolme summeria, ettei kukaan ohikulkija mielijohteesta pääse sisälle. Summeri ei toimi yöllä, on ollut häiriösoittoja. On tässä jouduttu asiakasvessan avaimenvartijaksi. Vessat on varustettu sinisellä valolla huumepiikittäjien käyntejä vähentämään. Mitä enemmän lisätään turvallisuutta, sitä enemmän turvattomuus lisääntyy.
Mielenterveys pettää, oikean ja väärän raja on hävinnyt. Se näkyy kaikissa ryhmissä. Ylimmässä pystytään se kaveriporukalla hämäämään. Onhan siellä "diplomaattinen" koskemattomuus. Valtakunnan vanhus  sai sairaana tehdä, mitä päähän pälähti. Henkilääkärillä ei ollut valmiutta hoitaa tehtäväänsä.

Tuleeko järki jälkijunassa? Sitä seuraan päivän politiikan laskiessa säästöjä. Omaishoitajana vuodesta 1991 vuoteen 2000 puhuttiin laitospaikkojen vähentämisestä. 300 000 suomalaista hoiti pitkäaikaissairasta, vammaista lasta ja laitospaikkaa tarvitsevia vanhempiaan kotona. Omaishoito vaaliteemana oli suuri juttu niiden tukeasaavien 30 000  kohdalla. Hyssälä hyssytteli rahoista eläkeviran toivossa. Risikko ei ottanut mitään riskiä, nehän hoitaa ilmaiseksi. Nyt ollaan kotona hoitamisen puolesta henkilömitoituksista päätettäessä. Lopputulos on +/- 0, kun kuntavaalit on ohi. Järjenvalo on sammunut, ovat sotkeutuneet omiin koukeroihinsa.

Elinkautisen ajan olen seurannut tilannetta ilman hoitovelvollisuutta. On kielletty puhumasta omaishoitajan puolesta. Kirjoittamista on yritetty hillitä uhkaamalla.
- Jos vielä kirjoitat, siitä tehdään poliisiasia. En kuitenkaan ole uhkannut päämiestä putinina. Muuten olen aamuhartausseurakuntalainen äidinkielellä. Hallinnollisesti maistraatin erottama "muuhun uskonnolliseen yhteisöön".
Tätä minä olen murehtinut onnettomana, hukannut toimeliaat vuoteni presidentin peukalon kääntyessä"alas". Olenko Suomessa vai Venäjällä piäsnuatikan herkkähipiäisyyttä? Kumpikaan ei ollut isäni eikä äitini kunnioitettuna. Heidän tekonsa puhuvat puolestaan. Hyvin hoitaessaan leiviskänsä, hoitakoot. Siihen ei ole minulla lisättävää. Jos huonosti, saa minulla olla oma mielipide uhkaamatta noutaa minua kuulusteltavaksi.

Sinulle annetaan vain hippunen hulluutta. Pidä huoli, ettet hukkaa sitä. 
-Robin Williams

*Blogger toimi ennakkosensuurina eikä suostunut tallentamaan kirjoitusta eka kerralla. Poliisiasian kokemuksena pidän kuitenkin tärkeänä julkaista. Minulle ei ole selvinnyt, mitkä pyrkimykseni verkkokirjoitustaidon oppimisessa ja omaishoitajana ovat niin salassapidettäviä, että pitää poliisilla uhkailla. Meillä on joulupukin pelko kilttinä lapsina saada lahjoja. Päältä kahmijoilla paljastumisen pelko rikollisesta viranhoidosta. Minut pitää vaientaa, olen tallannut liian suuria varpaita. Minulla ei ole mitään menetettävää kuollessani.

Aamuhartaus 23.8.2014

Aamuhartaus 23.8. Viestintäpäällikkö Simo Repo, Espoo. Virsi 397:1-2,6. Virsi alkaa sanoin "Kun on turva Jumalassa". Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut). 

Aamuhartaus to 23.08.2012
Simo Repo, viestintäpäällikkö, Espoo


Näiden päivien ajankohtainen uutinen on ollut, että poliisin organisaatiota uudistetaan. Ihmisten turvallisuudentunne horjuu. Jos poliisi ei ole riittävän lähellä, voiko ihminen enää tuntea olonsa ja elämänsä turvalliseksi?

Samaan aikaan, kun poliisi painiskelee talous- ja säästöongelmiensa kanssa, yleisessä keskustelussa kannattaisi mennä syvemmälle. Miksi poliisia tarvitaan? Mikä aiheuttaa rikollisuutta? Mikä synnyttää turvattomuutta?

Onko yhteiskuntamme muuttumassa suuntaan, jossa rikollisuuden olemassaolo on hyväksytty, osin jopa oikeutettu? Sitä ei pyritä poistamaan, vain sen seurauksia pyritään rajoittamaan.

Jos ei olisi lainkaan rikollisuutta, jos kaikki noudattaisivat lakeja, jos kaikkiin voisi luottaa, voitaisiin koko poliisilaitos lakkauttaa. Siinä olisi säästöä kerrakseen!

Ajatus on tietysti epätodellinen. Mutta sen ydin on siinä, että poliisi ei koskaan voi poistaa rikollisuutta. Se voi rajoittaa rikollisuuden seurauksia ja poliisin pelko voi ehkäistä ja vaikeuttaa rikosten suorittamista. Mutta rikollisuus poistuu ja turvallisuus kasvaa vain arvoja ja asenteita muuttamalla.

Sinä et voi tehdä ketään toista luotettavaksi ja lainkuuliaiseksi. Mutta itsesi voit. Poliisin tarpeen vähentäminen alkaa minusta ja sinusta ja niistä arvoista, joita heijastamme omaan ympäristöömme.

Millaiseen etiikkaa ja moraaliin kasvatamme lapsemme? Lapset oppivat ennen kaikkea vanhempiensa ja muiden lähellään olevien aikuisten esimerkistä. Jos oma etiikkamme on sitä, että ihminen on ihmiselle susi, ottaa häikäilemättä ja ajaa vain omia etujaan, ei poliisin määrän lisäämisellä ole rajoja. Lastemme ja nuortemme käyttäytyminen paljastaa meille aikuisille, millaisen arvomaailman olemme lapsillemme valmistaneet.

Myös uskonnolla ja kulttuurilla on vaikutusta turvallisuuteen. Väkivallalla, itsekkyydellä ja ahneudella on yhteys kulttuuriin ja uskontoon. Me saamme ja meidän pitää arvioida eri ilmiöitä myös tällä mittapuulla. Ennen kaikkea meidän tulee kysyä, mitkä ovat oman Suomemme ja täällä toimivien uskontojen, kirkkojen, poliittisten, aatteelisten ja eettisten suuntausten arvot. Emmekä saa säästää myöskään omaa kirkkoamme ja seurakuntaamme tai itseämme ja ystäväpiiriämme kritiikiltä.

Palaan vielä turvallisuuden tunteeseen. Miksi samalla kadulla yksi pelkää ja toinen ei? Mihin ihminen panee turvansa? Kehen voi luottaa? Lähimmäiset pettävät. Usko omaan itseen horjuu.

Luottamus ja turvallisuuden tunne ei voi olla sinisilmäisyyttä. Perusluottamus lähtee siitä, että ihmisen oman elämän perusarvot ovat järjestyksessä, ihminen tietää, minkä varaan elämän voi rakentaa. Turvallisuus on sitä, että tietää, mikä on tämän elämän tarkoitus ja mitä seuraa, kun tämä elämä päättyy. Se auttaa asettamaan myös omaan terveyteen, omaisuuteen ja elämään kohdistuvat uhkatekijät oikeaan asemaan.

Jumalaan turvaava ihminen elää rauhassa. Turvallisuutta ei tarvita vain tässä ajassa vaan ennen kaikkea ikuisuudessa. Se mikä on katoavaa, katoaa kuitenkin. Ikuisuutta ei voi rakentaa maallisen omaisuuden tai saavutusten varaan. Kuolemaan viemme vain itsemme, emme mitään muuta.

Minkä varaan minä rakennan oman elämäni? Se on kysymys, jonka kanssa pitää kamppailla joka päivä ja hetki. Itsekkyys, ahneus ja oman edun tavoittelu pyrkivät ajamaan minua pois Jumalan turvallisesta suojasta, tekemään maailmaa itselleni ja muille turvattomaksi ja vaaralliseksi. Eläminen Jumalan edessä ja Jumalan kämmenellä ei ole hokkuspokkustemppu eikä kerralla valmis. Se vaatii jatkuvaa asennetarkistusta. Lähimmäisenrakkaudella mitataan myös jumalasuhdetta.

Jeesus Kristus, Jumalan Poika, tuli tähän maailmaan, jotta meillä kaikilla olisi elämä ja olisi yltäkyllin. Sen varassa on turvallista elää.

Siunatkoon sinun päiväsi kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Virsi: 397:1-2,6


- On vahinko, ettet ole leppana, kertoi nuori nainen työkaverin todenneen alkajaisiksi Ruotsissa. Sai rauhassa olla mitä oli.
Oma kokemukseni on työssä ollessa. Nuoret miehet olivat fiksuimpia asiakkaita. Näin uskoisin saavani olla rauhassa homomiehen työkaverina. Se asia ei olisi keskustelun aihe missään tilanteessa kuin impotenssin esille tuominen.
Lesponainen yritti kaikkensa saadakseen vastakaikua, vaikka tiesi etten ollut hierojana hakemassa seksikumppanuutta. Perästä kuuluu, mikä on sairasta tai yliampuvaa sukupuolten välisessä kanssakäymisessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti