maanantai 6. elokuuta 2012

Valoa tunnelissa

Olenko nukkunut onneni ohi? Ainakin olen oppinut nukkumaan sängyssä ilman unilääkettä tai muutakaan huumetta. Kukaan ei sitä ymmärtänyt, että uupumus voi seurata unenpuutteesta. Kidutusleireillä se on yksi rankimmista keinoista murtaa vanki fyysisesti ja psyykkisesti. Tästä köpöttelen aasinsiltaa pitkin kuin pikkuinen Pukki-Mikko sodan jälkeen kansakouluun. Syntymäkuntani anti oli 5 lukuvuotta kansakoulua maalaistalojen kamarissa ja tuvassa. Kuntauudistus on ajankohtainen peruspalvelujen tuottamiseksi. Oppikouluun jouduin sattumalta kauas, tarvitsihan täti kotiapua lastensa kanssa tiskarina ja siivoojana. 

Syntymäkuntani kehittyi rakentamalla kouluja viideksi vuodeksi. Sitten loppuivat lapset. Oli lähdettävä työhön pois kotoa. Minulle koti merkitsi lomanviettopaikkaa heinäntekoineen, verkonlaskuineen ja -nostoineen. Ehdin vielä poimia marjoja ennen koulunalkua. Silloin olin lomalla. 
Maailma sitten vieroitti hakemaan työtä, missä sitä oli tarjolla. Vierähti vuodet  nopeasti, edessä oli vanhojen sairaiden vanhempien loppusijoitus. Laitospaikkoja purettiin, avopalveluja kunnissa ei vielä oltu aloitettukaan järjestämään. Kesällä 1989 harjoittelin halvaantuneen äidin kotonahoitamista 2 kuukautta. Kun olin poislähdössä isällä todettiin syöpä. 

Kunta oli järjestänyt sellaisen rumban, että vannotin kautta kiven ja kannon: 
- Ikinä en tulisi vanhempieni hoitajaksi. Työ oli ollut pysähdyksissä ja tili miinuksella (- 20 000 mummonmarkkaa). Työikäisenä ei voi olla lähi- eikä kaukohoitajana ja tehdä työtä yrittäjänä, jota mikään työaikalaki ei koske.
Syntymäkuntani anti minulle sodanaikana syntyneelle oli 12 -vuotiaaksi 5 lukuvuotta kansakoulua. 5 -kymppisenä kutsumus kuului tulla vanhempien hoitajaksi jouluna 1990. Sitä kesti isän kuolemaan 7.2.2000. Oli valittu edellisenä päivänä tasavaltaan 1. naispresidentti. Edeltäjä otti hatkat ja kaikki tämä on vaikuttanut minun aikaani "tuustuus"- kunnassa järisyttävällä tavalla. Omaishoitaja vastasi 5,4 työaikalakia noudattavan hoitajan tekemää työtä. Kymmenestä vuodesta kertyi kohdallani 54 miestyövuotta. Minua ei kuitenkaan haudattu hoidettavan kanssa silloin eikä ole kuopattu sen jälkeen. Edessä on kuntauudistus, palataanko vanhaan vai tehdäänkö uusjako entistä mallia noudattaen.

Kunnista tuli paikalleen jääneiden omaneduntavoittelun ja sijoittajien taistelutanner. Ydinperheessä olen enää veljeni kirjuri valtakirjalla. Muuten olemme omillamme vanhoina ja sairaina keräilyerässä. Meillekö tarvitaan kuntauudistus?
- Meille.
Sukuseura jatkaa kunnassa edustajien kautta vanhoilla linjoilla. Maksan osuuteni jäsenmaksuista, joilla rahoitetaan sukututkimusta. Olemme vielä tutkimaton sukuhaara. Tiedän vain isovanhemmat ja vuodesta 1900 lähtien lapsuukodin Vihtaniemellä.

Kunnassa elämäntyönsä tehneet Saunaniemen koulua käyneet kokoontuvat vuositapaamiseen. En tunne kutsumusta osallistua keskinäisen kehumisen kerhoon, kuinka he ovat kuntaa kehittäneet. Kävin profeettana omalla maalla ja jokainen tietää vuodekääröä saakelin sapattina kannelleen kohtalon. Kivitystuomion välttääkseni katsoin parhaimmaksi vaihtaa maisemaa. Näistä vuosista on SF esittänyt mustavalkoisia elokuvia. Kaikki on filmillä ja itsellä tunnetasolla tallessa.

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 6.8 06.08.2012
Rukoushetkessä viikon aluksi puhuvat tutkija Aura Nortomaa ja pastori Hannu Varkki. Taizé -yhteisö laulaa kappaletta "Behüte mich, Gott". Säv. & san. Taizé -yhteisö.
Kuuntele aikaa 32 päivää (Vain Suomi)

Yläkerran ukkojen ampuessa kovilla kuuntelen omassa sängyssä aamuhartaudet, nousutahdit ja aamusoiton miellyttävän äänen hoitaessa kuuluttajan tehtäviä. Kahdeksalta muuttuu ääni kellossa ampumisista, sodista, länsimaisen talouden opettamisesta Koreassa ja tietenkin kuntauudistuksesta uutisoidessa. Voi, Sakari, yrityksestä huolimatta en tule hullua hurskaammaksi.

Sain haavan sormeen ehkä esteeksi jatkaa siivoamista pesemällä pintoja. Jatkan kirjoittamista käsin Madonlukuja areenasta. Tämän jälkeen en tarvitse pähkäillä mistä on kyse taloudessa. Se on menoa nyt Amerikan malliin. 

Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut 

Toistan uudelleen:  

Maailmantalous ei enää palaa kasvu-uralle, päinvastoin: vapaa markkinatalous ja länsimainen elämänmuoto ovat tulleet tiensä päähän, väittää 23 talousviisasta kiitetyssä dokumentissa. Vain muutos voi pelastaa maailman.

 

Kun Talouden madonluvut on kirjoitettu käsin, tiedän mitä tahdon. Olen tehnyt parhaani, kanniskellut aikani itsemurhaiskupommia puseron alla. Se vaihtui kynään ja Riverside Medical Clinic'an luksukseen. Osallistun netissä, eihän taksi enää suostunut hakemaan minua Otavaan lumisateessa bussipysäkiltä. Huvikummussa yöpyminen ei ollut luksusta. Lakanat olivat puhtaat, mutta pöydällä oli entisten kävijöiden murut ja jäljet. Otavan henki on muuten luksusta, kun ei tarvitse yöpyä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti