sunnuntai 12. elokuuta 2012

Muistot unohtamisen vastarintana

Hiroshiman atomipommin pudottaja tuli hulluksi

Hiroshiman ääniä 

muistot unohtamisen vastarintana. Atomipommin pudottamisesta Hiroshimaan ja Nagasakiin tulee kuluneeksi (ei 64) vaan 67 vuotta. Hiroshima 6.8.1945, peitenimi Little Boy.
Hiroshiman ääniä. Painajaismainen tragedia, atomipommin pudottaminen Hiroshimaan ja Nagasakiin, muutti maailmanhistoriaa ennen kokemattomalla tavalla. Kirjailija Juha Seppälä on koonnut tähän Radioateljeen ohjelmaan muistoja ja kuvauksia tuosta kohtalokkaasta päivästä Hiroshiman asukkailta sekä amerikkalaisilta pommituksiin tavalla tai toisella osallisilta. Näistä pienistä kuvauksista ja ajatuksista syntyy moniääninen teos, joka hyvin kuvaa tuolloin vallinnutta ihmismielten labyrinttiä ? ja tämän päivän maailmaa.Käsokirjoitus Juha Seppälä Ohjaus: Harri Huhtamäki. Musiikki: Hanna Huhtamäki ja Paroni Paakkunainen. Kertojat: Helka-Maria Kinnunen, Eero Saarinen ja Tom Wentzel.

Muistot unohtamisen vastarintana toimivat silloin kun ne voi jollakin tavalla tuoda näkyviin. Meille sodan aikana syntyneille yritettään tuo aika laskea syyksi, josta on tietyt seuraukset sen mukaan, kuka ne syyt sanoittaa vihapuheina maailman tilanteeseen, jota elämme.

Little Boy'n aikoihin olin 4-vuotta. Minulla on muistot filminauhalla syntymästäni lähtien ja ennen syntymää. Sitä filmiä en voinut nauramatta katsoa. Olin kesällä 1985 maalla ilman vanhempia, ilman sanomalehteä, radiota ja teeveetä. Poimin mustikoita lähietäisyydeltä oravan juoksennellessa puissa. Kuului aaltojen loisketta veden elämästä. Joku yksinäinen lintu jätti hyvästiä pesäpuulle valittaen- hyit, hyit.
Päivässä elin oman elämän  ja luonnon tasapainon. Sitä ei mikään horjuttanut. Illalla palasimme kirkonkylään. Vietettiin atomipommin pudottamisen 40-vuotispäivää. Atomipommi muistuttaa ihmisiä tuhoavista voimista. Hiroshima oli ihanteellinen kohde. Säästynyt pommituksilta eikä lähellä ollut sotavankileirejä. 

Vihtaniemi on ollut ihanteellinen niemi alkuperäisasukkaineen tiettömän taipaleen takana. Kunta virkamiestensä välityksellä myi rantansa sijoittajille mökkipläntteinä. Sijoittajat haluavat sijoitukselleen lisäarvoa. He himoitsevat meidän uimarantaa maailman markkinamiehille trailerilla auton perässä vedettäville huviveneille vesillelaskupaikaksi. Puolustan oikeuttani käyttää perintöosaa, johon uimaranta kuuluu. Toimitusmiehet insinöörin johdolla mittaavat uimarannasta matkaa mummonmökkiin, mittana Pinoccion nenä jokaisen naamassa. Muistot unohtamisen vastarintana voin kysyä niiltä kuudelta ukolta, jotka yksimielisesti julistivat.
- Kyllä se sinulle riittää. Maksoin toimituskulut, olihan maksamisen ehtona mitattu määräala ulosottona. Tämä toimitus jäi mieleen saartamisena, kiinniottona ja raiskauksena henkisesti enemmistön riehuessa täysillä vuorosanoineen. 
Asia eteni seuraavaan vaiheeseen, veneluiskan rakentamiseen. Pyysin nuorempia edustamaan itseäni tiekokouksessa. Se tehosi. Luiskaa ei rakenneta, koska he eivät omista rantaa. Ei edes venetelaa ole heillä maihinnousua varten.
Seuraava vaihe on jätemaksun periminen ulosoton kautta. Kunnissa kaikki kuuluu samaan hämmentelyn piiriin. Jokainen tulkitsee lakia omalla tavallaan ja välittää tiedon lakikirjan irtolehtipainoksella. Valitus hallinto-oikeuteen kestää ja kestää. Omalle elämälle se on este tehdä mitään. Ollaan ryömiskaistalla kuntauudistusta odotellessa.

Missä olen ollut mukana, minua manataan suurten muistojen luo. Suuret teot tarvitsevat mahtavat puitteet muisteluita varten. Rikospaikat kierrän kaukaa. Muistot unohtamisen vastarintana kirjoitan näkyviin. Mitä enemmän kirjoitan, sitä enemmän muistan. Me muistamme jokainen omalla tavallamme omista kokemuksistamme lähtöisin. Porsaita äidin oomme kaikki, mutta millaisten vanhempien, kun 1/8 sisarussarjassa ei ole kahta samaa kokemusta.

Radioateljee antaa pohjan Juhannuksena, Hiroshiman äänenä ja Uutena vuotena. Odotan seuraavaa eduskunnan kyselytuntia ja jaan Juhannuksen runot puhujille vuorollaan. Onnelliset saa oman äänensä. Kesälomalla koollekutsuttu eduskunta keskusteli käännetyn nivaskan perusteella. Kuka sen lukemiseen oli uhrannut yötuntinsa, toi sen esille kehuen.
- Oli parempaakin tekemistä. Minullakin on Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut työn alla. Poliitikot valmistautuvat kuntavaaleihin, ja sitä tehden seuraaviin ja seuraaviin vaaleihin. Mikään ei muutu ennen kuin tarpeeksi suuri katastrofi on totisinta totta. Partahylkeelle ei löydy enää 2050 jäälauttaa synnytysalustaksi. Talouden madonlukujen skenaarion uskotaan toteutuvan 2075. Sitä ennen on näkyvissä uusia sotia uusista syistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti