lauantai 11. elokuuta 2012

Isä parkissa

Hartausohjelmat: Iltahartaus 14.8




Kuka auttaa sitä autetaan. Kun hätä on suuri, on apu lähellä. Isän parkkipaikka oli räystästipun alla Tuuspellossa. Siitä minua arvosteltiin, että työnsin pyörätuolia pihapiirissä. Siitä valittivat naapurit, heidän aravaosakkeittensa arvo laski, kun isästäni oli tullut kotonahoidettava. Päivähoitoon tuodut lapset näkivät, että isovanhemmat tulisivat joskus vanhaksi. Se on kauhuskenaario.  Poissa silmistä, poissa sydämestä. 
Kuva 1 on otettu syksyllä 1999.

Kerrostalossa oli sabotoitu hissiä. Ilmoitin siitä huoltoyhtiölle. Vitsikäs huoltomies päivystyksessä pisti paremmaksi.
- Huoltoyhtiö tarjoaa kantoapua seisokin ajaksi. Otatko mustan vai valkoisen?
- Ehdottomasti mustan, sillä valkoinen mies ei kanna. Hissi korjattiin ja sen jälkeen en ole tarvinnut soittaa huoltoyhtiöön. Kun vaadin mustaa kantajaa, minut kyörättiin kuudenteen kerrokseen epäkunnossa olevalla hissillä. Sen viikonlopun oli pakkoeristyksessä neljän seinän sisällä.

Itse kutsuin hakijan pyörätuolin kanssa kotiin päästäkseni päivystykseen lääkärin vastaanotolle kuudennesta kerroksesta. Se oli omituisin vuoropuhelu, mikä käytiin kolmen hakemaan tulleen kanssa. Pääsin lääkäriin, hän tiesi tehtävänsä, tulin taksilla omin avuin kotiin. 

Kuva 2, otettu 10.11.1999.
Eilen otettiin uusiksi syksyn 1999 tapahtumat. Kotiapu kaatui ja jalka on kipsissä. Kompuroituaan joutui vuodeosastolle. Kotiutettiin eilen Kelan taksilla. Noutamaan tuli pakettiauto, jonne kiipeäminen oli mahdotonta. Kuljettaja ei tehnyt elettäkään, kuinka keppiäkäyttävä kiipeää autoon. Kilttinä autettavana hän keksi keinot ja taksi toi kotiovelle. Saattajalla seisoi järki, kun ei osannut auttaa rappusissa millään tavalla omaan kotiin palavaa. 

Olisin jo nostanut äläkän ja vaatinut toisen auton, johon olisi voinut istuutua penkille kiipeämättä korkealle. Isäntämies palveluntuottajana ei ollut tilanteen tasalla. Mitä opimme tästä?
Vahinko ei tule kello kaulassa, se tulee ylättäen. Kuinka kunnassa on varauduttu kuljettamaan liikuntarajoitteisia, on tarkistettava talouden madonluvuista. Laadukkaat palvelut puuttuvat, työllistetään ammattitaidottomia isäntiä tehtävään. Kuntauudistus on suurempi remontti palvelujen turvaamiseksi kuin rajat ja raha. Onko sen mitta veroparatiisissä, kuinka suuren rahasäkin kanssa poistuu ilmoittamatta osoitetta. 

Kunta lomautti opettajat säästösyistä 1990-luvulla. Opettajat olivat juonessa mukana, varasivat matkan etukäteen ja käyttivät ajan lomailuun Intiassa. Yhteispelillä se kunnissa toteutui silloin ja toteutuu nyt. Heitteillejättö on poliittinen valtaoikeus. Siitä matkasta riitti paljon kertomista Koillis-Savossa. 
Lapset tulivat kouluun, jossa ei edes keittäjä ollut aikuisena paikalla. Koulunsa-aloittavat parveilivat viime yönä, kun kukaan ei välitä.
Sen totesi perheen ainoa poika mennessään aamukahville ja tupakalle huoltoasemalle. Hän oli avainkaulalapsi. Isä moitti poikaa. Poika vastasi omista lähtökohdista.
- Minä en jaksa yrittää, kun vanhemmatkaan eivät välitä. Perheessä oli alkoholi- ja perheväkivaltaongelma. Kuinka lapselta voi vaatia enempää kuin mihin vanhemmat pystyvät. Tämä on perityvä ongelma muiden perintöjen lisäksi. 


Ei vettä rantaa rakkaampa kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien. Oli aika rakentaa Berliinin muuri. Oli aika purkaa Berliinin muuri. On ollut aika olla lähihoitaja. Nyt on aika olla etähoitaja. Jokilaivaristeily voi alkaa tunnelmissa: Kerran omaishoitaja, aina omaishoitaja kaikkine poliittisine pyörityksineen Talouden madonlukujen valossa. Se ei ollut rahanpuutetta vaan järjenköyhyyttä, joka mitataan tämän päivän vanhuspalvelulaissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti