torstai 9. elokuuta 2012

Syöttötariffi ja pullopoika

Aamun ajatus
Mitä oppiminen tarkoittaa?
Sitäkö että kerää tietoa, vai sitäkö
että muuttaa omaa elämäänsä?

Tietoa tulee tuutin täydeltä monelta kanavalta. Olen kerännyt tietoa koko ikäni. Istunut koulussa ja luennoilla, seminaareissa tehden muistiinpanoja. Tullut kotiin prosyyrinivaskan kanssa, tyhjentänyt laukun kysellen itseltäni.
- Mitä teen tälle päivien saldolle. Koskaan en niihin palaa tarkistaakseni konsepteista tietoja. Ne tiedot ovat tunnetasolla kirjautuneet järjestelmään ja unien aikana tietopankinhoitaja järjestää arkistot ajan tasalle, pitkä- ja lyhytkestoisiin muistilokeroihin. 

On tullut vain uusi ongelma muistihäiriöinä. Aivojen pinnalle kerääntyy plakkia kuin kaikille pinnoille vapaassa ilmatilassa. Talouden madonluvut ovat tallessa käsinkirjoitettuna ruutuvihkossa. Kannessa kolmen koiran perhe, isä rottis, äiti siro suippokuono, olisiko jälkeläinen ensimmäisen polven seropi. En muista näitä perinnöllisyysasioita. 

Sianjalostus on tuottanut tuloksen, luppakorvan ja pystykorvan jälkeläisistä tulee osasta pystykorvia, osasta luppakorvia ja osasta toinen korva pysty ja toinen korva luppa. 
Tämän opin sikakonsulentiltä, joka testasi possujen rasvaprosentin pienenemistä. Pitihän possuistakin saada lihaksikkaita rasvattomia kuin köyhän talon porsaat. Minusta tuli kasvissyöjä, kun eläinten terveyttä pidettiin yllä antibiooteilla eikä minun keuhkoputkentulehdukseen enää antibiootit auttaneet. Liha pois ja tervehdyin.

Syöminen ja syöttäminen on tämän päivän mainosten tietoisku. Rasvan vähentäminen saa silmät itkemään, tulehtuneenako? Ei, vain rasvattomuutta. Kolme päivää ja sitten olen päässyt puutospolun alkuun. Aikansa sitä kestää, omat rasvavarastot kuluvat loppuun. En enää tiedä, mitä söisin, jotakin puuttuu. Kalanmaksaöljyllä siitä selviän. On palattava rasvaisempiin tuotteisiin. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Kaikki raaka-aineet on manipuloitu. Kaikki kuoritaan pois, sitten lisätään, ja lisätään enemmän kuin alkuperäisessä tuotteessa on luonnostaan. Mistä saamme enää tarvittavan määrän vitamiinejä ja hivenaineita? Energiaa saamme yli oman tarpeen. Mukavista pulskiaisista on tullut suurimpia pudottajia.

Tämän aamun hallitustieto koskee syöttötariffia. Mitä minä teen sillä tiedolla ja sen pyörittelemisellä. Onko kaikki kanavat muuttuneet hallituksen oppitunneiksi valistaa tyhmäksi noteeraamaansa kansaa. 
- Pullopoika, pullolapsi? naapuriin on syntynyt pullopoika. Mikä se sellainen pullopoika on? ihmetteli tyttö kysyvästi. Tänään tarjoaisin hallituksen hyväksymää syöttötarifia ruokkimisongelmaan. 
Four Horsemen on lähtenyt matkaan. Kirkko ei pysy mukana nettijulkaisuissa. 

Voimauttavan valokuvan kursin ensitapaamiseen toin kuvan, joka minua puhutteli erikoisesti. Se oli luokkakuva alakoulusta ja myöhemmin julkaistu kyläkalenterissa. 5-kymppisenä koin uudelleen kuvan tunnetilan. Sodan jälkeen en tiennyt koulutuksen kautta hankitun tiedon muuttavan elämääni. Nyt voin todeta tiedon arvon vähentyneen, sillä ei ole merkitystä. Se antaa kuitenkin minulle mahdollisuuden kuolla ennen kuin kuolen, etten sitten kuole kun kuolen. Se päivä on bailujen arvoinen tyttöjen mielestä. 
Valokuvista on tullut monta kokoelmaa kalenterihin ja tarkoitukseen sopiviin, kokonaisiin lehden sivuihin.

Viimeinen alusta on joku yliopiston mahdollisuusmainoslehtinen. Otin sen talteen 22.7.2011 Norjan massamurhan uhrien kuville. Kuvat ovat kamerassa, en ole opetellut niitä siirtämään koneelle. Poistan ne kun olen siihen valmis. Talouden madonluvut -dokumenttiprojektin kuvat siirrän lehtileikkeeseen. Löytyvät netistä. 
Gillian Tett, toimittaja, Financial Times, ensimmäisellä puheenvuorolla:

- "Yhteiskunnassa on eliitti, joka haluaa pysyä vallassa. Eliitti pitää valtaa marxilaisittain "hallitsemalla tuotantovälineitä". Lisäksi eliitti hallitsee hallitsemalla ihmisten ajattelua. Tärkeintä ei ole, mitä julkisuudessa sanotaan, vaan mistä vaietaan. Tiedot portinvartijana ovat vuosisatoja muokanneet ihmisten ajattelua.
Mutta vuonna 1989 insinööri Tim Bernes-Lee loi ensimmäisenä HTTP-asiakkaan ja palvelimen välisen yhteyden. Niin syntyi maailmanlaajuinen tietoverkko. Se käynnisti vapaasti ja nopeasti käytettävissä olevan tiedon vyöryn." 
jne. luen vaivattomasti kirjoittamaani tekstiä ja ymmärrän lukemani. Teknikko kysyi minulta tyhmä ilme kasvoillaan kaapelien toimivuutta mitatessaan digi-teeveetä varten.
- Etkö sinä ymmärrä? Haarotinpalan kääntely ei poistanut virhettä enkä tuntenut olevani tietokonevirhe kysyessäni sosiaalijohtajan takaisin perimästä omaishoidontuesta. Asiakaspalvelu on toinen yliymmärryksen menevää palvelua. Automaatti ohjaa, käskee ja soittaa musiikkia välillä. Minun pokka ei enää pidä. 
HUAWEI pimeni. Kuoliko se? Saan ystävällistä opetusta ja painemella näppylöitä, se heräsi kuolleista. Hyvä minä!

Olen halunnut oppia verkkokirjoitustaidon ja oppinut yli-ikäisenä ja ilman työhistoriaa. Tunnen olevani vahvoilla rauhan välikappaleena. 

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 9.8 09.08.2012
Viestintäpäällikkö Simo Repo, Espoo. Virsi 484: 1-2. Psallamus-kuoro, joht. Ilmo Riihimäki, Juhani Haapasalo, urut.
Kuuntele aikaa 29 päivää

Aamuhartaus to 09.08.2012
Simo Repo, viestintäpäällikkö, Espoo

Ehdotus valtion ensi vuoden talousarvioksi julkistettiin eilen. Hallitus esittelee ja eduskunta vahvistaa syksyisin vuodeksi kerrallaan ne asiat, joista yhteisesti ja yhteisin varoin pidetään huolta.

Talousarvio on paljon enemmän kuin arvio tuloista ja menoista. Se kertoo kouriintuntuvasti niistä arvoista, jotka yhteiskunnassamme ovat tärkeitä. Budjettia lukemalla ja erittelemällä paljastuvat ne asiat, jotka meille yhteisesti ovat arvokkaita.

Poliitikkojen noudattamat arvot määräytyvät lopulta sen mukaan, mitkä ovat sinun arvosi. He joutuvat lopulta toimimaan äänestäjiensä arvojen mukaan. Jos poliitikon arvot poikkeavat liikaa äänestäjien arvoista, äänten tulo lakkaa eikä häntä enää valita yhteisiä asioita hoitamaan.

Rakkauden kaksoiskäsky määrittelee kristillisen yhteiskunnan keskeisen arvopohjan: "Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi!" Se arvopohja riittää kaikkien ongelmien ratkaisemiseen.

Lähimmäisen rakastamisen ja itsekkyyden rajat mitataan jokaisen ihmisen kohdalla verotuksessa ja etuuksien nauttimisessa hyvin yksinkertaisesti ja käytännöllisesti.

Jos maksan veroni, pidän huolta lähimäisistäni. Jos pinnaan veroista, ahnehdin itselleni. Jos nautin etuuksista, jotka eivät minulle kuulu, vien pohjan pois niiden ihmisten auttamiselta, joilla on elämässään todellinen hätä.

Yhteinen vastuu ei vie pois velvollisuutta hoitaa omat asiansa. Jokaisella on vastuu itsestään ja niistä tehtävistä, jotka on hoidettavakseen saanut. Niitä ovat työ, perhe, omaiset, lähiympäristö ja lähimmäiset niin lähellä kuin kaukana.

Yksilöllisen vastuun kantaminen heijastuu myös tahtoon kantaa yhteistä vastuuta.

Niin kauan kuin ihmisistä pidetään yhteisesti huolta, tässä maassa on hyvä elää. Saan luottaa siihen, että kun omat voimani ja varani loppuvat, minua ei jätetä heitteille. Voin olla vanha, sairas, työtön, joutua onnettomuuteen - lähimmäisenrakkauden yhteiset käsivarret kantavat minua vaikeiden vaiheiden yli.

Pienistä summista, lesken rovoista, muovautuvat suuret auttamisen virrat. Kun kaikki antavat, jaettavaa on paljon.

Yhteisissä asioissa on pyrittävä kohti oikeudenmukaisuutta. Oikeudenmukaisuuden sisältö nousee arvoista.

Ihminen on vastuussa tekemisistään Jumalalle. Se koskee niin tavallista ihmistä kuin yhteiskunnan valtaapitäviä. On hyvä pysähtyä kuuntelemaan, mikä on Jumalan tahto. Ehkä kannattaa ensin ratkaista, millaista yhteistä etiikkaa noudatamme ja vasta sitten kysyä, mitä se käytännön yksittäisissä tapauksissa merkitsee.

Oman etiikkasi ratkaiset sinä itse. Itseensä voi vaikuttaa, toisiin vaikuttaminen on epävarmaa ja vaikeaa. Maailman parantaminen kannattaa aloittaa omasta itsestä.

Kun luet uutisia valtion talousarvioehdotuksesta, sinulta kysytään, ovatko ehdotukset sinun arvojesi mukaisia. Joudut pohtimaan, haluatko kantaa oman vastuusi toisten ihmisten toimeentulosta ja elämän edellytyksistä. Joudut samalla pohtimaan, toteuttaako talousarvio niitä arvoja, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Omaa vastuutaan ei voi ulkoistaa. Yhteiskunnan päättäjät eivät tee päätöksiä sinun puolestasi vaan sinun valtuuttaminasi. Sinun tehtävänäsi on valvoa ja vaatia, että yhteiset päätökset noudattavat niitä eettisiä arvoja, jotka olet elämäsi perustaksi valinnut.

Itsekkyys ja lähimmäisenrakkaus taistelevat jokaisen ihmisen sisimmässä. Raja hyvän ja pahan välillä ei kulje ihmisten välillä vaan jokaisen ihmisen sisällä.

Ne, jotka päättävät yhteisten rahojen keräämisestä ja käyttämisestä, tarvitsevat sinun tukeasi omaan sisäiseen kamppailuunsa hyvän ja pahan välillä.

Millaisessa maailmassa haluaisit elää? Talousarvio - yhteisten varojen käyttösuunnitelma - haastaa myös sinut pohtimaan, ohjaako jokapäiväistä elämääsi lähimmäisenrakkaus vai itsekkyys.

Siunatkoon sinun päiväsi kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Virsi: 484:1-2
 
Lisätty teksti 11.6.2014 suurten muistojen päivänä. Omat eikä poliittiset arvot ole  miksikään muuttuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti