sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Mantelitumake ja käpylisäke

Teeveen sairaalasarjat ovat opettaneet minua tuntemaan itseäni, mitä nahka pitää paketissa sisällään. Eriarvoistuminen ei ole voimavara eikä omaishoitaja ylistämällä alistu. Donner oli kiitollinen kehittyneestä lääketieteestä syövänhoidossa. Lääkärin ammatillisesta pätevyydestä on minulla eriävä mielipide samoin asianajajan ja edunvalvojan itsensä työllistämisestä hierojien leirissä. Valviran pääjohtajan vastuu kuuluu tähän samaan kategoriaan.

Koulutuspäivien luennot takasivat, että rilluttelu viikonloppuna hotelleissa oli verovähennyskelpoinen. Mitä siellä opin, siitä jouduin maksamaan oppirahat. Meillä oli Liitto ja Liitolla lääkäripuheenjohtaja. Hän toi lääkäriystävänsä nostamaan luentopalkkion luontaisetujen lisäksi. Aiheena melanooma, luomesta alkava kuolemaan johtava ihosyöpä. Kysyin luvan saatuani. 
- Pitäisikö lääkärin katsoa kaikki luomet ja poistaa niitä ennaltaehkäisyksi? Sain yllättävän henkilökohtaisen vastauksen.
- Sinä olet vaaleaihoinen, punatukkainen. Sinulla on jonakin päivänä syöpä. Sisso, hän oli sen sortin lääkärin lääkäriystävä. Saman henkilökohtaisuuteen menevän tökkimisen olen tuntenut pistona lihassa juristien ja edunvalvojan taholta. Rahastamisesta on kyse. Tarkoitusta ei voi millään naamioida. Kuulen uutisista, kuinka paljon Kreikassa on maksettu aiheettomia vammaistukia. Se selvittää eduntavoittelun terveitten kustannuksella. Jos olisin presidentti, puheenaihe olisi.
- Ei terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Kuinka se toteutetaan, ei kuulu presidentin kahdenlautasenkattaukseen.

Mantelitumakkeen koko määrää äänestyskäyttäytymisen. On testin aika tulevissa presidentinvaaleissa, minkäkokoiset mantelitumakkeet ovat enemmistönä. YEAT:ssa etsittiin sitä puuttuvaa "munaa", kuinka 1990-luvun lamasta selvittiin. Käpylisäkkeen surkastumista syytin liian aikaisen sukukypsyyden saavuttamisesta. Lapsilta vaaditaan aikuisuutta ja vastuuta ennen aikojaan. Ihmisen kasvaminen ihmiseksi vaatii 20 vuotta, että tunnepuoli tietää, mitä tahtoo. Ekaluokkalainen voi ilmoittaa tajuttuaan oppiaineiden alkeet.
- Minä niin rakastan laskutaitoa. Heti Pyhän Jysäyksen jälkeen minua kauhistuttaa kuulla puhuttavan miesystävästä. Mummolla on voimautumisen paikka mielipiteineen liian nuoresta sotaleskestä. Vielä kaksi vuotta kasvamista löytääkseen upseerin ja herrasmiehen.

Kuka meitä ohjaa terveeseen elämään, on hakusessa. Hierarkioita on rakennettu joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Jos näitä on edustanut kuntien palvelurakenne, ollaan niitä purkamssa maaseudun autioitumiseen asti. 
Vastanainut lääkäri ei välittänyt vanhan ukon syöpätarkastuksesta. Oli kyse oman naisentarpeensa tyydyttämisenä aina 75 ikävuoteen asti. Toinen tavoite oli kaikille vaimoille hankkia kesämökkejä. 
 
Onko meidän vaalikäyttäytymisessä tänään ja edellisten kohdalla ollut sama tarkoitus, sitäpä saa ihmetellä esiintulleiden tosiasioiden valossa. Siihen tutkimustulos antaa taustatukea, milloin muisti alkaa rapistua. Ruokahalu kasvaa syödessä vallanhalusta. Eikä koskaan saa kyllikseen. Lupaa vielä 80 ikävuoteen yrittää ruokkia tätä kyltymätöntä ruokahalua. En yhtään ihmettele joutuihan hän fitness- ja fatfreekuurille kuudeksi vuodeksi. 
- Kiitti, mulle riitti. Niin minullekin. Vei minulta työhistorian ja antoi arvonimen "Varhennettu Vanhus" osamaksulla eläkkeestä kuolemaan asti.

Varaosilla jatketaan elämää. Jos minulla on polvessa kusta, sitä ei ole päässä. Borreliatulehdus ei häviä minusta mihinkään. Kun hampaat eivät vielä ole irronneet, antaa se toivoa, etteivät polvetkaan ole niin kuluneet, kun lääkäri antaa ymmärtää. 
- Kun et suostu tekonivelleikkaukseen, mene psykiatriseen sairaanhoitoon, järjestelee lääkäri potilaita päiväkirurgiapolille vanhanmallisten varaosien käyttäjiksi. Samaan aikaan edunvalvoja on lähettämässä katuhuoraksi tienaamaan rahaa lähettäjälle.

Vapaaehtoistyö antaa näkökulmaa syöpälasten hoitohin. Kynttiläviikonlopun jälkeen elämä jatkuu. Jos hoitohenkilökunnalta vaaditaan säästöjä, on minulta usko mennyt päättäjiin. 
- Sodassa simputtivat ukot, nyt simputtavat akat soveltaessaan ohjesääntöjään mieleisellään tavalla herran pelossa.

2 kommenttia:

  1. olen samaa mieltä yhdessä kohdassa, /ei terveet tarvii parannusta vaan sairaat./ Herralla tai rouvalla ihan sama. Pressan vaaleista en osaa sanoa, onko sillä edes väliä, kun ei ole oikein mitään valtaa. Valta on eduskunassa ja siellä kai päättää niin ukot kuin akat. En nyt tosin oikein tiedä mitkä akat simputtavat. Sen tiedän että valta turmelee ihmisen. Oli käpy tai manteli. Valta täytyisi muuttaa mahdollisimman lyhyeksi, olisiko siitäkään apua? Vaalit maksaa. Mutta maksaa sekin kun otetaan köyhiltä viimeinenkin ropo. Ja jotkut vaan nostaa optioita, mutta näin on aina ollut ja on oleva.

    VastaaPoista
  2. Siitä simputuksesta sodassa tai väessä; miehet makaavat housuitta sängyissään. Keskellä yötä herätys ja juoksu lumihangessa housuitta.
    Kolmannen kerran löysin isäni ilman vaatteita makaamassa sairaalan sängyssä. Vaippa niin märkä, että keinokuitulakana oli kainaloita myöten kastunut. Silloin mennyt ja nykyisyys kohtasivat.
    - Sodassa simputtivat ukot (karaisuako?), nyt simputtavat akat (säästösyistäkö?). Totuus on tarua ihmeellisempää.

    VastaaPoista