keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Opintomatkalla

Elämästä ennen kuolemaa on veretseisauttavia kokemuksia. Olen palannut rajalta takaisin monen harmiksi sen jälkeen kun on lähetetty niin pitkälle, missä pippuri kasvaa. On kyse elävistä kuolleista sieluista, mitä heille kuuluvaa voisi itselleen kähveltää. Ollaan alkutekijöissä koventuneilla arvoilla.

Kirkko maalailee kuoleman jälkeistä aikaa paikassa, jossa olen kuullut kaupungin olevan. Onhan näitä paikkoja maailmassa lähellä ja kaukana. Aiheesta lisää ylen nettisivuilla jos et pysy uutisissa mukana. Hätätiedote syrjäyttää hartaat sävelet, soitetaan jotakin muuta. Olisiko räjähdys yhtä tuhoisa kuin Lapuan patruunatehtaan pamaus, josta muistan arkkurivistön nuoruudessa.

Kesäkuun lopussa olin neuvoton tehtyäni turhan kyselyn, kuinka pääsisin lääkäriin. Maailmalta olin onkinut lääkärin nimen, jos lähikysely ei tuottaisi tulosta. Ei tuottanut enkä edellisen kierroksen kokemuksella istu kuoliokivussa terveystalon erikoislääkärin odotusaulassa kuunnellen Riki Sorsan Joki -kokemusta. Sekin oli koettava, mutta kieltäydyin leikkaushoidosta, kun oikean käden oireet olivat jo vasemmassa kädessä ja jaloissa. 

Kirjoitin sähköpostin lääkärille ja totesin vastauksen viipyessä lääkärin olevan lomalla. Soitin lääkärikeskukseen ja sain ajan heinäkuun lopussa. Keräilen pyydettyjä tietoja, mitä pitää olla mukana uudelle lääkärille mennessä.
Lääkäri vastaa sähköpostiin pyydellen anteeksi vastauksen viipymistä. Hän ei tiennyt ajanvarauksestani ja antaa uuden lääkärin nimen. 
- Olen varannut ajan, kun hän olisi paikalla loman jälkeen. Odotan tuleeko peruutus vai vahvistus.
- Tervetuloa! Näissä toivon ja epätoivon hetkissä yritän sinnitellä sinne asti. Oireet eivät ole pahentuneet eikä parantuneet. 

Olen hikoillut pienessä yksiössä suursiivotessa laatikoita, komeroita, pusseja ja kasseja. On ollut vaikea uupumus ja masennus, johon en ole tuntenut tarvitsevani psykiatrista keskustelu- enkä lääkeapua. Minun aivopesu ei muuta rakenteita toimivammiksi. Siitähän tässä on kysymys. Lääkärit eivät enää tiedä tehtäväänsä enempää kuin vanha isäni totesi syöpäleikkauksen jälkitarkastuksessa ikänsä kunnanlääkärinä toimineen lääkärin omituiseen käytökseen.
- Mitä se vastanainut lääkäri välittää vanhan ukon syövästä. 
- Lääkärin naimiset eivät kuulu lääkärin toimen hoitamiseen. Minä tulen mukaan, kun seuraavan kerran tarvitaan lääkäriapua.

Tämä on pohjanoteeraus kaikille yhteydenotoille, onpa kyse mistä tahansa jokapäiväiseen leipään kuuluvasta palvelusta kysyjän ja vastaajan näkökulmasta. 
Asenne ratkaisee, onko hyvä vai huono päivä.  Kysyjällä aina huono päivä, enhän muuten tarvisisi keneltäkään mitään kysellä.
Kenellä on sille annetaan, kenellä ei ole, siltä otetaan ja annetaan sille, joilla on yli oman tarpeen. Radiopsykiatrini sanoo tämän tekevän hulluksi, ja siitä tulee draamaa. Hullussa yhteisössä ei voida pakottaa ketään viipymään. 

Kirkko näyttää ensimmäiseksi ovea sille, joka ei tyydy vain maksajan rooliin. Johtajuus on hukassa, missä johtajuutta tarvitaan. Rinnakkaiseloa löytyy vain pienessä piirissä  kutsuttuna. Yläkerran ukot ovat onnistuneet ampumaan kovilla alaisiaan. Joutuvat itsekin maatakiertävälle radalle, ei kuitenkaan johtotähdeksi vaan komukiksi etsimään ruokapaikkansa. Opintomatka kiinalaisessa helvetissä on täällä tänään eikä kuoleman jälkeen.  

Tiistaiaamujen aihe on muuttunut kirjallisuudesta veisuihin. Muistin ja kuuntelin hätätiedotteen jälkeen.  Laukaan Vihtavuoren tehtailla on yhä räjähdysvaara - robotti apu..  

Pastori, kanttori Samuli Korkalainen, Helsinki, palaa nuoruutensa veisuihin. Siionin virsi 90. Koska valaissee koitähtönen. Tellu Turkka ja lauluyhtye Suden aika (Katariina Airas, Liisa Matveinen, Nora Vaura ja Veera Voima) Hartausohjelmat: Aamuhartaus 9.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti