lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kuoli myöhemmin

Saatuani kutsun Kesäjuhlaan aloin tiedustella kuinka sinne menisin. Ehdotin Talvitytölle, lähtiskö hän verestämään leirimuistoja. Hänellä on työvuoro. Meneehän sinne linja-auto, mutta alussa ja lopussa pitäisi ottaa taksi. Saan yllättävän tarjouksen, vanhemmat lähtevät kuuntelemaan Diandraa ja Koop Arposta. Olin helpottunut joka kesäisen syntymäpäivän vietosta etukäteen täyden palvelun pakettina. 

Kartanoon menolla oli toinenkin syy. Tyhjensin vaatekaapin tavaroistani. Jäivät sinne, kun viimeiselle hiihtolomalle ei ollut riittävästi tulijoita perheiden sairaustapausten johdosta. Kaikella on tarkoituksensa. Työpöytä on käytössä, kun hieroja tulee paikalle. Projektin muuntaminen tuotti tuloksen, josta saan olla kiitollinen tienaukaisijana.

Oma tieni on toisin. Puhutaan veteen piirretystä viivasta. Lähtö aina vettä pitkin. Paluu useimmiten heikkoja jäitä, umpihankea ja talvitietä. Kesälomalle aina meijerin rannasta piharantaan paras matka, kotimatka. Tie Vihtaniemeen tuo sijoittajat kunnan rannoille. Siinä samalla toteuttavat ajankuvaa viihteestä ja vapaa-ajasta. Siksi kaikki on toisin, kun valintamme on ollut vähemmän kuljettu tie 1900 -luvulta lähtien.
Vanhempien omaishoitokin oli ennen kuulumatonta. Muistajalle ulkoistettu päivistä muistuttaminen onnittelee naamakirjassa etukäteen. Hän on omillaan omassa ympäristössä. Jälkikäteen saan nauttia youtubessa ääninäytteistä kuin juhlapuheesta värtsiläpäiviltä, johon verkkolehden välityksellä pistäydyn. Arppe saa kiitoskukkansa patsaana. 
Kysyin syntymäkuntani perinnepäivistä; paikkoihin sidotut tapulikahvit ja makasiini/museohuttua, mutta onko enää osallistujia. Kartanon kesäjuhlilla oli osallistujia 95 -vuotiaasta veteraanista kengurupussissa kannettuun vastasyntyneeseen.
Juhlapuheessa oli toiveikas sävy. Uusi lastensairaala otetaan käyttöön 2017. Siihen asti on selvittävä museosairaalan ahtaudessa ja epämukavissa tiloissa. Etupenkeissä kuulijat vaihtuvat ohjelman mukaan lapsista nuoriin ja huutokaupassa kannattajiin.

Väsynyt mutta onnellinen olo Kesäjuhlan jälkeen muuttuu uutisten myötä tähän päivään 21.7.  Iranissa on pommi surmannut 30 - 60 toisin ajattelevaa muslimia. Vapaaehtoinen naapurivahti ampui mustan nuorukaisen ja hänet vapautettiin syytteistä. Musiikkimaailma järkyttyi ampumistapauksesta: Beyonce keskeytti 

 

YLE Radio 1 08.20 - 09.00 Rakkaus on riskisijoitus. Kirjailija Riku Korhonen keskustelee toimittaja Seppo Puttosen kanssa kirjastaan Nuku lähelläni. Ohjelma on uusinta lokakuulta 2012.


Tienviittoja: Yks´ tavallinen Toivanen. Erkki Matti Toivanen (18. toukokuuta 1938 Kuopio21. heinäkuuta 2011 Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta)
Yks Tavallinen Toivanen - To 9.5.2013 klo 21.05 Yle TV1 - Dailymotion

1944: Adolf Hitler selvisi hengissä Claus von Stauffenbergin tekemästä salamurhayrityksestä.

Kuka on tämän päivän muistamisen kohde? Olisiko se vain ravustuksen alkamispäivä. Elävältä kiehuvaan tillinkukinnoilla maustettuun veteen. Ravut ovat hyötyneet lämpimästä kesästä. Paksu kuori ei suojaa kuitenkaan joutumasta pataan. Sitä yritin minäkin paksuntaa nahkaa, ettei mikään tuntuisi miltään. Punkki kuitenkin jätti jälkeensä tulehdustilan. Hoidon hakeminen ei onnistu omassa läänissä. Onko vastaanotto saaristolaislääkärin luona, jää nähtäväksi. Kyllä maallakin pitäisi tietoa olla, kun maalla vahinko tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti