perjantai 14. syyskuuta 2012

Ylilento

Koivuharjun talossa
Aamun ajatus
24.9.2010

 Älä usko siihen, mitä näet.
Silmäsi erottavat ainoastaan rajallisen.
Katsele ymmärrykselläsi, perehdy siihen,
minkä jo tiedät, silloin olet oppiva lentämään.
- Richard Bach


6.2.2000 hän antoi äänensä. Siitä äänestä tuli huutavan ääni korvessa. Päivän mietelause Timo Teräsvuoren äänellä on Alhaison runokirjasta. Putin paljastaa lavastaneensa tilanteita saadakseen huomiota uhanalaisiin asioihin. Viimeksi Putin lensi lumikurkien muutomatkalla auran kärjessä yhden otannan verran. Kuva levisi maailmalle. Samoihin aikoihin naiset vangitaan kirkkotaiteen esittämisestä Putinia loukkaavana. Naapurissa on uusi päämiesten kierrätys käynnissä kahden presidentin välillä. Pääministeri vapauttaisi vangitut mielessä vielä paluu presidentiksi.

Sodan jälkeen kansakoulussa olimme kaikki kuvan 10 alakoululaista samoista lähtökohdista. Kenelläkään ei ollut enempää eikä vähempää kuin toisilla. Kaikkien isät olivat palanneet fyysisesti haavoittumattomina, henkisesti riekaleina rintamalta kotiin. Jokaisen äidit olivat tehneet osuutensa kotirintamalla. Kaikkien vanhempia en koskaan tullut tuntemaan kuin puheiden perusteella. Dokumenttiprojekti: Trumpettikurkien pelastajat antaa toimintamallin, kuinka koti ja koulu opettavat lapset lentämään.

Syntymäkuntani anti minulle oli 5 lukuvuotta kansakoulua epäpätevien opettajien alaisuudessa. Opin lukemaan ja laskemaan. Jostakin kumman syystä halusin oppia enemmän. Eevin mielestä ei minun kannattaisi lähteä oppikouluun kauaksi kotoa. Äiti vei minut Suonenjoelle pääsykokeisiin. Hyväksyttiin oppilaaksi yhteiskouluun  ja aloitin syksyllä 1953 koti-ikävän kaihertaessa mieltä vieraissa nurkissa ulkokuntalaisena punaisen pentuna.

Liian aikaisin jouduin seilaamaan kodin ja koulun väliä, syksyllä kouluun tiedossa lukuvuoden aikana syys-, joulu- ja pääsiäisloma. Kesäloman jälkeen seuraava luokka 5 pitkää vuotta. Sen jälkeen lukio, jota ei minulle olisi suotu.
- Jos lukioon tulet, meillä et enää asu.
Ihmislapsen opastamineen aikuisuuteen ja elämään poikkeaa koneessa haudottujen 10 trumpettikurjen  poikasen hoivaamisesta lentokykyisiksi trumpettikurjiksi muuttomatkalle talvehtimaan etelään. Kevään koittaessa takaisin synnyinseudulleen pesimään. Hoivaamaan poikaset lentokykyisiksi muuttomatkalle etelään ja takaisin pesimään aina uusi sukupolvi lajin säilyttämiseksi.

Näin yksinkertaista trumpettikurkien maailmassa. Vuodenajat vaihtuvat, kevät alkaa joulusta, syksy juhannuksesta. Kummallakin ajalla tärkeä merkityksensä linnuille ja ihmisille. Linnut eivät laske vaivan määrää toteuttaessaan elämäntarkoitusta. Ihminen laiskuuttaan on menettänyt elämäntarkoituksensa. Ylhäisö on ryhtynyt politikoimaan oman elämisensä sijaan. Heistä on tullut pesästä pudonneita kesyjä hietakurkia. Odottavat jokaisen suupalan veronmaksajilta. Heistä on tullut "pöhöttyneen yhteiskunnan elättejä". 

Tulossa on kunnallisvaalit ja kuntauudistus. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on, jos sijoittajien etu ei olisi etusijalla. Hutunkeitolla se ratkaistaan, ei velkavaalirahalla eikä toisten halventamisella. Olen oppinut lentämään painajaisten kautta. Edellä lentänyt kirjoitti nimen taivaalle merkiksi, mitä nurkaan pakotetusta tytöstä on tullut. Odotan hallinto-oikeuden päätöstä valitukseen aiheettomasta jätemaksusta olemattomalla lomakiinteistöllä. Halloo, missä mennään 14.9.2012!

7.2.2000 hän kuoli. Eläköön uusi kuningatar. Hän jätti jälkeensä viestin aikaisin aamulla. 
- Jäi toiset aamulla nukkumaan, kun otin konttini naulastaan ja kiiruhdin karjateille.
Presidentti puhuu arjen asioiden ihan tavallisesta tekemisestä. Sehän ei sovi tämän päivän hörhöille, jotka ovat pudonneet pesästä. He eivät itse huomaa, mistä ovat jääneet ilman.

 VAHVUUTENI antoi MAHDOLLISUUDET, omaishoito paljasti

 HEIKKOUTENI, edessä on UHAT.

Salassapitoaika, 70 vuotta, on päättynyt. Arkistot ovat auenneet ja kirjeenvaihto kertoo, mitä todella on tapahtunut.

KELAN kaikkitietävä kuvallinen esitys meistä kauaneläneistä. KELA nostaa tuolille istumaan. Antaa kynän ja paperin käteen, mallin eteen ja sanoo:
- Piirrä ruusu, jos muistat.
  
Hartausohjelmat: Aamuhartaus 14.9

Aamuhartaus pe 20.07.2012
Olli Kortelainen, kirkkoherra, Varpaisjärvi
Asuin 31 ensimmäistä vuotta elämästäni kaupungissa. Sitten muutin puolen miljoonan asukkaan suuresta kaupungista pieneen alle tuhannen asukkaan maalaiskylään Pohjois-Savoon. Luonto ja ympäröivät mäet olivat minulle tuntemattomia, vähän pelottaviakin. Se oli käännekohta minun elämässäni.

Ensimmäistä kertaa elämässäni asuin paikassa, jossa yöllä mistään ei kuulunut liikenteen ääntä eivätkä mistään paistaneet liikenteen valot. Hiljaisuus ja pimeä uudella kotipihallani kylmänä syysiltana tuntuivat epätodellisilta.

Ensimmäisenä kesänäni maalaispappina lähdin juhannusseuroihin Pisan vuorelle. Pisa on muinaista saamen kieltä ja tarkoittaa pyhää. Minä lähestyin vuoren huippua lähinnä pyhässä pelossa. Tutut raamatunkohdat, virret ja rukoukset saivat tuossa ympäristössä ja tuossa tilanteessa aivan uuden sisällön.

Elias Lönnrot nousi Pisalle kesällä vuonna 1832, ja Pisa mainitaan myös Kalevalassa. Nuori Joukahainen rehvastelee tiedoillaan Väinämöiselle: “Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla”. (Kalevala) Temmeltävien tuulten humistaessa Hornan kallion honkia tuntui siltä kuin metsä yrittäisi sanoa minulle jotain.

”Noin viikon kuluttua siitä, kun Jeesus oli tämän puhunut, hän otti mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan. Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan. He ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa ja puhuivat Jeesuksen poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa.” (Luuk. 9: 28 – 31)

Kertomus kirkastusvuoren tapahtumista, joka on kirjoitettu Luukkaan evankeliumiin, viittaa pääsiäisen tapahtumiin, Jeesuksen vaellukseen kohti Jerusalemia, ristiä ja ylösnousemusta. Lyhyenä hetkenä, kun kuvainnollisesti esirippu oli vedetty syrjään, opetuslapset saivat nähdä Jeesuksessa jotakin Jumalan kirkkaudesta ja hänen valtakunnastaan, toisesta elämästä, jonka suhteen ihminen muutoin on sokea.

Kun evankelista Luukas puhuu Jeesuksen vaatteen säteilevästä valkeudesta, se on hänen yrityksensä inhimillisin sanoin esittää Jumalan perustavanlaatuinen toisenlaisuus, joka ilmenee ihmisessä Jeesuksessa. Kirkastusvuoren tapahtumat ovat myös suosittu aihe kirkkotaiteessa. Taidemaalarit samoin ovat yrittäneet inhimillisin keinoin, loistavilla väreillä, sädekehällä tai muin symbolein
esittää jumalallisen erotuksena inhimillisestä.

Kirkastuskertomus muodostaa käännekohdan Luukkaan evankeliumissa. Juuri sitä ennen Jeesus on kertonut tulevasta kärsimisestään, ja nyt, vanhan liiton lupaukset alkavat täyttyä. Mooses edusti vanhan liiton lakia, Elia profetiaa. Profeetta Malakian mukaan Elia oli tuleva ennen Messiasta ja tuova Mooseksen tullessaan. Vanhan testamentin mukaan kumpikaan ei ollut kuollut, vaan Jumalan sanottiin ottaneen heidät luokseen. Kirkastusvuorella koko Jumalan toiminnan historia saavuttaa käännekohtansa. Taivaasta kuuluu ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!”

Kun kiipesin Pisan vuorelle, en nähnyt Moosesta enkä Eliaa, mutta kaksi joutsenta lensi ohitseni. Tunsin pyhän kosketuksen. Sittemmin pimeys, hiljaisuus ja metsä ovat tulleet minulle ystäviksi, joiden helmassa on hyvä pysähtyä, hiljentyä ja mietiskellä sitä, mikä tässä elämässä on hyvää, oikein ja kestävää ihmisten ja Jumalan silmissä. Maalla on ollut hyvä elää.

Jeesuksen tie vei Kirkastusvuorelta viimeisen kerran kohti Jerusalemin pääsiäisjuhlia. Tuona kohtalokkaana pääsiäisenä lain aika oli päättynyt, profetiat toteutuneet. Golgatalla Elia ei enää ilmesty. Taivaalla ei näy valoisaa pilveä, vaan taivas on pimentynyt. Maa järisee ja Pietari kieltää Jeesuksen. Mooseksen ja Elian tilalla on kaksi rikollista. Ylhäältä ei kuulu ääntä, mutta roomalainen sotilas, pakana, tunnustaa: ”Tämä mies oli todella viaton.”

Rukoilkaamme:

Kaikkivaltias Jumala:
Kiitos, että annat meille hetkiä ja aikoja,
jolloin voimme kokea sinun läsnäolosi erityisen voimakkaasti.
Auta, ettemme kuitenkaan perustaisi uskoamme vain tunteidemme varaan.
Anna luottamus Vapahtajamme kuoleman ja ylösnousemuksen tuomaan pelastukseen.
Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.

Virsi: 515:1-3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti