keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Nousutahdit


Iltahartaus to 30.08.2012
Pekka Särkiö, kirkkoherra, Lahti

Kasvimaaharrastuksemme alkuaikoina kylvöohjeita tuli oiottua. Seuraukset tulivat näkyviin pitkin kesää, mutta varsinkin kesän lopulla. Satoa tuli vähän tai jonkun kasvin osalta ei lainkaan. Harrastusviljely on vain huvia, mutta entä jos pelissä onkin koko elämä?


06.15
Aamuhartaus.
Keskiviikko, 12.9.2012, ei mitään entä jos jossittelua, vaan pelissä on koko elämä. Kenellä enemmän edessä vuosia, minulla 71 vuotta jo takana. Arvot eivät ole vaihtuneet miksikään elämän pelissä. Yläkerran ukoilla on kovat piipussa, jonkun elämä tulee ruodituksi radiossa. Eläkevirkaa odottavan tulevat vuodet testataan teeveen elämä pelissä. Arvokeskustelussa odotan uskontoa sivuavaa nettihartauksissa. Kuulin Topi Lehtipuun laulun aamuhartauden lopuksi kuuden jälkeen. 
 Nousutahdit. YLE Radio 1 06.25 - 06.55 Telemann: Sonaatti nokkahuilulle ja continuolle C-duuri (Battalia). Boccherini: Menuetti (Orpheus-kamariork.). Scheidt: Canzona (The King's Noyse). De Fesch: Konsertto kahdelle viululle, jousille ja continuolle (Combattimento Consort Amsterdam/Jan Willem de Vriend). Couperin: Valkoinen paita (Jordi Savall, Ariane Maurette ja Ton Koopman).

Jään sänkyyn, ei ole syytä kiirehtiä mihinkään. Nousutahdit päättää 'valkoinen paita', en ole ennen kuullut sävellettynä. Paidankauluksesta sain ammattitaudin työssä naisvaltaisessa fabriikissa. Silloin puhuttiin tekstiilikemiaa ammattisanoilla paidankauluksien tiimoilta. Nuoret naiset olivat silloin muuttuneet rääväsuiksi. Heillä oli jo kokemusta elämän tuottamista vammoista, joita ei osannut yksin käsitellä. Tänään tiedän enemmän omasta särkymisestä. Liittyy kotiin ja kuinka lasten päivähoito järjestyi. 

Uutiset menee ohi korvien, en halua kuulla maailman tapahtumista ja Suomi-neidon sotkuista. Ehtiihän tuon päivän mittaan kuulla moneen kertaan, jos on mitä kuuntelemisen arvoista. Sitä samaa vanhan kertausta. Ängeetä kuin pienen tytön eng-äänteen opettelupalaute koulussa.

Aamusoitto. YLE Radio 1 07.15 - 07.45 O. Merikanto: Romanssi (RSO/Jorma Panula). Pacius: Leonoran balladi oopp. Kaarle-kuninkaan metsästys (Soile Isokoski ja Marita Viitasalo). Alfvén (sov.): Uti vår hage (Orphei Drängar/Eric Ericson). Stenhammar: Canzonetta serenadista orkesterille F-duuri (Ruotsin RSO/ Esa-Pekka Salonen). Brahms: Intermezzo C-duuri (Artur Rubinstein). Schubert: An Silvia (Fritz Wunderlich ja Hubert Giesen). Debussy: Tanssi (Minnesotan ork./Eiji Oue).

Aamusoittto alkaa Romanssilla, Kaarle-kuninkaan metsästys oopperaballadi ja An Silvia ovat nautintoa vetämättä mukaan Paavon puheita kulttuurirahojen leikkauksista. Yleverolle pannaan meidät kaikki ensi vuoden alusta.
Kuulen uuden aamuhartauspuhujan, on minulle mieleen ja Lehtipuu laulaa. Netti toimii viiveellä, jysähti elokuun 30. päivän iltahartauteen ja kesän harrastusviljelyyn. Syyskuun alusta kirkkoherra nimitetään kenttäpiispan virkaan. Uskonto on arvona kriisissä.

"Päivän Vanhan testamentin kertomuksen päähenkilö on sotapäällikkö. Hänen elämänsä oli ankarassa pelissä, johon sotapäällikönkään valta ei ylettynyt. Naaman, Syyrian kuninkaan sotapäällikkö sairasti parantumatonta spitaalia. Spitaali on kauhea tauti. Tarttuva ihosairaus johtaa pahoihin tulehduksiin ja kuolioihin. Spitaaliin sairastuneet yleensä eristettiin tartuntavaaran vuoksi muista ihmisistä."  Ylihuomisesta kenttäpiispa Pekka Särkiö 30.8.2012

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 12.9 12.09.2012
Tämän viikon katekismussarjassa puhuu Pastori Lassi Rajamäki, Turku. Virsi 228:1-3. Virsi alkaa sanoin "Vaiti kaikki palvokaamme". Tenori Topi Lehtipuu, cembalo Jonte Knif, teorbi Jarmo Julkunen, viola da gamba Mikko Perkola.
Kuuntele aikaa 30 päivää 
Tätä odotin melkein iltaan.


Sauli Niinistö
Ihan tavallisia asioita.


 
Aloitetaan hampaanpesusta ja kaupungin tarjomista terveyspalveluista.
27.09.2013
 
Leikki on lasten työtä. Isä tuli sodasta elävänä. Tasavalta säilytti nuoren itsenäisyytensä. Tehtiin tavallisia asioita. Kun Presidentti puhuu syrjäytymisen ehkäisemiseksi tavallisen arjen puolesta, Vihreät nuoret nostavat siitä älämölön. Jatkoa seuraa nuoren tutkijan tutkimustuloksena. Tätä menoa ollaan alkutekijöissä, pesuveden mukana menee lapsetkin. Isänmaan itsenäisyys, lapsenusko ja "kyllä maailma kotiolot voittaa". 

"Moderni länsimainen ihminen haluaa itse hallita, ymmärtää ja kontrolloida loppuun asti kaikkea. Tilan antaminen Jumalalle on vaikeaa. Uskossa ja jumalasuhteessa on kuitenkin kyse vastavuoroisuudesta, kuuntelemisesta, suostumisesta, kuuliaisuudesta ja luottamuksesta. Se merkitsee sitä, ettei ole enää pakko hallita kaikkea omassa elämässä. Samalla Jumala saa tilaa vaikuttaa ja toimia." piispakokelas pahoittelee, minäkö länsimainen kaikesta määräävä omaishoitaja vai yhdistyksen ja kirkonveron maksaja? Teot ja sanat eivät tarkoita samaa, vaan sanojen kaksoistulkinta tekee minut hulluksi. Radiopsykiatri: Mikä meidät tekee hulluksi?

Näitä tässä pähkäilen nettiviiveen aikana aikaisesta aamusta puoleenpäivään. Sitten onkin aika Riverside Medical Clinic'alla.  Talvitytön yo-kirjoitukset ovat alkaneet. Onnea!
Minä tässä olen masentunut, turhautunut ja halvennettu, ylistämällä alistettu, varhennettu vanhus rauhanruhtinaan ja lainlaatiijoiden mielestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti