maanantai 24. syyskuuta 2012

Monk, yksityisetsivä minussa

Monk
Hartausohjelmat: Aamuhartaus 24.9 24.09.2012
Rukoushetkessä viikon aluksi puhuvat maanviljelijä Topi Haarlaa ja yhteisvastuusuunnittelija Laura Hytti. Taizé -yhteisö esittää kappaleet "Fiez-vous en Lui" ja "Sanasi on lamppu". Säv./san./sov. Taizé.
Kuuntele aikaa 31 päivää (Vain Suomi)
Harvinaista herkkua 23.6.2014 luettavaksi uuteen hallitukseen kutsuttujen tueksi.

Aamuhartaus ma 24.09.2012
Topi Haarlaa, maanviljelijä, Nummi

Taizé-laulu "Fiez-vous en Lui"

Mitä sinä odotat tältä viikolta? Tapahtuuko viikkosi varrella jotain, mitä olet jo pitkän aikaa toivonut? Tai, mikä saisi viikkosi tuntumaan erityisen onnistuneelta, kun tulevana sunnuntaina katsot taaksepäin mennyttä aikaa?

Minä odotan tältä viikolta paljon. No, monesti olen montaa asiaa odottanut. Välillä epävarman kutkuttava toivon tunne sydämessä eläen, ja samalla pelonsekaisin tuntein, kuten aikoinaan opiskelupaikkaa hakiessani. Tulisiko postilaatikosta määräpäivänä ohut vai paksu kirje? Toteutuuko pitkäaikainen odotukseni vai kohtaako syvä pettymys. Jo painavan kirjekuoren tipahtaminen yksiöni postilaatikosta loi toivon, minkä postin selaaminen vahvisti. Olin onnekas ja riemullani ei ollut rajoja, kuin asuntoni singahteluani rajoittavat seinät. Toisenlaista on odottaa vastaanotolla havaitun kasvaimen laadun selviämistä. Oman tai läheisen. Ajatukseni eivät pysy koossa rutiinihommissanikaan. Ystäväni tila nousee mieleen jokaisen mutkan takaa, aamun lehden uutisotsikoita selatessani, varjona päivän kohtaamisissa, illalla pään tyynyä vasten painaessa. Sydänalaa kalvaa epävarmuus ja pelko. Kunpa tulos jo selviäisi. Tämän odotuksen voisin hyvin vaihtaa elämästäni pois, vaikka se elämääni mukaan kuuluukin.

Mutta kun odotan rakasta ystävääni pitkästä aikaa kahvintuoksuisen kantakuppilamme pöydässä, kuuma kaakaokuppi sormiani lämmittämässä, en vaihtaisi tuota hetkeä toiseen. En vaikka olen kokenut saman jo aiemmin. Odotus on siinä hetkessä täynnä onnellista jännitettä, jossa tuleva hetki riemastuttaa jo hetkeä, kun vasta odotan.

Odotus voi kulkea mukanamme vuosikymmentenkin ajan. Kuluneena viikonloppuna yksi pitkä taival päättyi, kun virsirunoilija Anna-Maija Raittila laskettiin siunauksin maan poveen. Yksi hänen elämänsä suurista rakkauksista oli Ranskassa sijaitseva Taizén ekumeeninen yhteisö, jonne hänellä oli vahvat vuosikymmeniä kestäneet siteet, ja minkä yhteisön rukousmusiikkia olemme menneet kuukaudet kuulleet näissä maanantaiaamuissa. Anna-Maija toi Taizén hengellisyyttä Suomeen toivoen, että jonain kauniina päivänä Taizé tulisi myös tänne kauas pohjolaan, meidän keskuuteemme. Hänen vuosikymmeniä kestänyt odotuksensa täyttyy tällä viikolla. Itse hän ei ole sitä enää todistamassa, mutta hän iloitsi siitä, että tie tähän hetkeen oli hyvä.

Aamumme laulun sanoin: Luota häneen, älä pelkää. Jumalan rakkaus kätkeköön turvaan sydämemme.

Taizé-laulu "Fiez-vous en Lui"

Kuulkaamme Taizén yhteisön tämän aamun raamatuntekstiä kirjeestä efesolaisille:

Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa osoittaakseen kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä, kun hän antoi meille Kristuksen Jeesuksen. Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.

Taizé-laulu "Sanasi on lamppu"

Rukoilemme:

Herra, me käymme uuteen viikkoon luottavaisin mielin ja toiveikkain ajatuksin. Sinä näet odotuksemme ja toiveemme. Johdata meitä kulkemaan viikossamme tietä, jolla on hyvät seuraukset.

Herramme, sinä näet meidät arjen touhussa, työssä ja levossa, omalla paikallamme. Ole keskellämme läsnä tukena ja turvana, kun otamme askelia eteenpäin omalla luottamuksen pyhiinvaelluksellamme. Rohkaise meitä uskallukseen elämämme vaikeissa asioissa.

Taivaallinen isämme. Kiitämme kaikki rajat ylittävästä kristittyjen yhteydestä, jonka ilmentymänä tuhatpäinen joukko nuoria kymmenistä eri maista kokoontuu Helsinkiin tulevana viikonloppuna, Taizén laulujen ja hiljaisen rukouksen äärelle. Rakenna meitä ihmisiä niin yhteydessä toinen toisiimme, kuin sinuun, elämämme antajaan.

Jumalamme, maailman rauhattomuuden ja kärsimyksen keskellä tuomme eteesi huolen, mitä moni kantaa tulevasta päivästä. Anna leivän riittää, terveyden kestää ja rauhan rakentua riitelevien osapuolten välille. Anna meidän löytää tapamme kantaa vastuuta hädänalaisten tukemisesta.

Taizén veli Rogerin sanoin, ”Pyhä Henki, sisäinen valomme, sinä loistat hyvinä päivinä yhtälailla, kuin päivinä, jolloin käymme elämässämme läpi vaikeuksia. Ja milloin valonsäde näyttää katoavan, sinun läsnäolosi säilyy.”

Ylösnoussut Kristus, varjele meidät tänään autuaaksijulistusten hengessä, ilossa, yksinkertaisuudessa ja armahtavaisuudessa. Aamen. 

Monk
TV series
Monk is an American comedy-drama detective mystery television series created by Andy Breckman and starring Tony Shalhoub as the eponymous character, Adrian Monk. Wikipedia
First episode: July 12, 2002
Final episode: December 4, 2009
Theme song: It's a Jungle out There
Network: USA Network

Vaalitentissä on tentattavana Tuusniemen miniä. Näin hänet livenä omaishoitajien poliittisena juhlapuhujana. Silloin tein pesäeron poliittisen omaishoidosta puhuvan ja omaishoitajan välillä. Nyt on lastenhoidosta ehdotus, että päiväkoti-ikäinen saisi puolipäivähoidon, jos kotona on vastasyntynyt ja äiti. Yhtä hämmentävää oli kuulla omaishoitajien tilaisuudessa eduskunnassa kunnan lakimiehen iloinen ilmoitus.
- Minäkin olen sosiaalihuollon asiakas. 2 -vuotias tyttäremme on kunnallisessa päiväkodissa. 
Sitten tulee luettelo lakipykälistä, joita ei ainakaan sovellettu kunnissa omaishoitajiin.
Minulle ei selvinnyt, olinko minä sosiaalihuollon asiakas vanhempieni omaishoitajana. Vai oliko vanha isäni sosiaalihuollon asiakas, kun häneltä perittiin sosiaalilautakunnalle takaisin minulle maksettu omaishoidontuki palvelumaksuna minun tekemästä työstä. Perusteluksi sosiaalijohtajan kirjeestä; "että isä tietää arvostaa tyttärensä tekemää työtä, hänen pitää maksaa palkkaa tyttärelleen ja erikoisesti sosiaalilautakunnalle."

Mitä kauemmin tuosta omaishoitoajasta on kulunut, sitä selvemmin näen lakipykälien umpisolmun. Olen ottanut miekan ja sivaltanut Gordionin solmun auki. Summaset lakia laatiessaan ovat onnistuneet sotkeutumaan omiin housuihinsa. 20 vuotta sitten oltiin tässä kaksoisvajeessa. Hullut miehet Huittisista ovat syöneet enemmän kuin ovat tienanneet. Tätä valitusta kestää kuntavaaleihin asti. 

Konekielinen käännös antoi Munkkiklubi- blogilleni nimen Monk Club. Derrikin kuoltua on kansainvälisessä rikostutkinnassa ollut rikostutkijan puute. Toivotan Monkin tervetulleeksi, vaikka uusintoja en jaksakaan katsoa. Rikossarjoissa pitää olla jännitystä, tappajia ja tapettuja, jos inhorealistinen kyrsiminen pitää minut hereillä. 
Takana on aika, kun käytiin käsiksi vahingoittamismielessä, tilalle on tullut henkinen piina sanallisesti. Kun takanapäin vähättelyt ovat tulleet korviini, olen vaihtanut maisemaa. Samaan ratkaisuun ovat päättyneet pahanpuhujat. Itse tietävät puheensa seuraukset. 

Minulla ei ole seliteltävää, miksi äänestän jaloillani. 6.2.2000 isä antoi äänensä ja 7.2.2000 antoi henkensä. Minulta odotetaan rahaa tai menisi henki kidutuksen jälkeen. Annan ajan selvittää Monkin kanssa, missä mennään ja kenen kaa.
Omaishoitajille järjestetyssä tilaisuudessa tutustuin Anna-Maija Raittilaan. Pääsiäisenä 2000 hän antoi radion kautta runon "On opittava uudestaan". Sitähän tässä olen tehnyt, yksin siihen en kykene. Pidän lapsia opettajana ja silmät täynnä luontoa. Meidän on uudesta luotava maa, raukat vain menkööt merten taa.

Nälkämaan laulu - Polyteknikkojen kuoro - YouTube

www.youtube.com/watch?v=u-eI6eEU2jM6 Feb 2009 - 4 min - Uploaded by Sentimental84
Kainuhun kansa, ah, arpasi lyö! Missä on ryhtisi, kunnia, työ? Meidän on uudesta luotava maa! Raukat ...


Fun Club

Vitas-Voice From Angel - YouTube

www.youtube.com/watch?v=FnkjH68FhnM5 Dec 2007 - 8 min - Uploaded by fionachow53
He is so amazing .... Really want to thank him to bring us into a beautiful mythical world with his great music ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti