keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Virsi lapsen oikeudesta

Opettaja ohjaimissa
Tähdenlento 1/2. Alexa-tyttö haaveilee palavasti tulevansa tähdeksi. Koulua enemmän häntä kiinnostaa tanssin ja laulun opiskelu. Novak kuitenkin uumoilee, että innostuksen taustalla saattaa piillä muutakin.

Keskiviikon katekismussarja kuuluu Tuliukkoille kertaukseksi ja muistuttamaan aamuhartausseurakunnasta radioiden äärellä tai netissä keikkuen. Kirkko on vain valikoiva julkaisuissaan tekstiversiona, ettei Tuliukoille tule paha mieli.
Kirjoitin lapsen oikeudesta kasteesta muistuttavaan ristimänimeen, jota alleviivataan kutsumanimenä. Mistä lähtien minulla on ollut nimi ei sovi kirjoitettavaksi. Onhan tapa antaa nimi lapselle aataminaikuista. Lapselle järjestetään nimiäiset, vai miksi uskonnottomien riittiä kutsutaan.
Kone jumittui, kirjoitin käsin näkyvän osan. Muistin teeveesarjan  Opettaja ohjaimissa, suljin koneen kiskomalla piuhat irti, käynnistän ja yritän uudelleen. Muistan tallentaa ja julkaista jokaisen kappaleen jälkeen.

Suomi-neito pitää kiinni elämää ylläpitävistä arvoista; koti. uskonto, isänmaa. Äitien mielestä koti ei ole äidin yksinyritys. Jos siellä käydään vain mielenosoituksellisesti jääkaapilla tai vaihtamassa vaatteita, on maailma kotiolot voittanut.
Kotona opitaan vanhempien kunnioitus.
Jokainen on oman aikansa lapsi. Palaan aina punaisen heinäkuun päivään. Tieto syntymästäni tavoitti isän rintamalla. Hän sai kasteloman antaakseen nimen tyttärelleen. Kuorma-auton lavalla kaatuneiden kummisetien arkkujen kuormassa hän tuli kotiin. Kastematkasta kirkonkylään kertoi kummitätini 50 vuoden jälkeen. Kummitäti sai ristiä kädet kyynärpäitä myöten. Valokuva tuosta päivästä, kun hän vapautui kummin velvollisuudesta.

Me kaikki kahdeksan olemme kastettuja. Äiti muisti kuolinpäivänaamuna meidät jokaisen nimeltä siunaten. Kummitädeistä yksi on ylitse muiden. Kirkon työntekijänä hän näki meidän joutuvan kadotukseen. Lapsuuskodin seinälle laitoin siskon rippikoulutodistuksen muistuttamaan kodin antamasta uskonopetuksesta. Emme ole pakanoita, olemmehan kuulleet ja eläneet sen mukaan.

Viimeksi surin Talvitytön tulevana kastepäivänä Kesätytön poissaoloa.
- Älä sure, lohdutti nuori isä. Kesätyttö noudettiin kotiin OsastoKympiltä, isän sylissä heilutteli kinttujaan. Sai papilta siunauksen Talvitytön kastamisen jälkeen. Oman ja Talvitytön kasteen välillä on omien tyttöjen, kummitytön ja Kesätytön mieleen painuneet kastepäivät. 

Kirkon julistus ja teot eivät kohtaa. Piispa Eero Huovinen puhui Kallion kirkon 100-vuotisjuhlamessussa. Keväällä 1964 sain omakohtaisesti kokea nuoriin naisiin kohdistuneista vaatimuksista. Sain jättää käsityönopettajan ja sairaanhoitajan ammattihaaveet.  Heidän tuli pysyä naimattomina vanhapiikarehtorien esimerkin mukaan. Toiseksi enhän ollut eliittiin kuuluvan yhteiskuntaluokan tyttö.
Arvouskollisena olen joutunut puolustamaan kantaani. Syyskuun alusta kenttäpiispaksi nimitetty piispakokelas yritti pitää srk:n jäsenet maallistuneelle kirkolle uskollisena. Srk:sta eroamiseni syynä oli noudattamani arvot, ei kirkollisverosta vapautuminen. Oikeastaan veroilmoituksesta näin (X) rastina ruudussa tulevan seurakuntani. Se oli pienimuotoinen kirjeenvaihtona käyty uskonsota.

Sain pahoittelukirjeen, etten ollut pitänyt arvossa kastetta, avioliittoonvihkimistä enkä hautaansiunaamista. Tulihan siinä mainituksi se todellinen pahoittelun syy. Srk oli menettänyt yhden kirkollisveron maksajan. Minua loukkasi pahoittelu, enhän ollut luopunut lapsenuskosta. Vaihdoin vain osoitetta pysyväksi. 
Maistraatti erotti entisestä ja yhdisti "muuhun uskonnolliseen yhteisöön". Se on Porvoon sopimuksen allekirjoituksen puuttumisesta johtuva, ettei "Deutsche Evangelisch-Lutherische Gemeinde in FInnland" ole tasavertainen evankelis-luterilaisten suomenkielisten seurakuntien joukossa. Vai johtuuko se vain minusta, eroamisesta entisestä ja liittymisestä uuteen? Siellä ainakin kutsutaan minua kasteessa annetulla nimellä: 
- Liebe Maire.

Unohtamatta kuka olen, samaistuin japanilaiseen pappiin äitinä ja hänen buddhapappipoikaansa. Se on kirjoitettu ITO - kilvoittelijan päiväkirja. Tuliukot jatkavat metallin tuhoamista. Suomi-neito on vedetty mukaan salaisilla allekirjoituksilla. Eduskunta palaa kesälomalta. Huomenna radioateljeen Juhannus suorittaa uuden roolijaon eduskunnan kyselytunnilla. Edellinen on ajalta jolloin Sauli Niinistö ilmoitti ryhtyvänsä presidenttiehdokkaaksi. He Onnelliset Sauli Niinistö ja Jenni Haukio silloin ja vielä onnellisempina näen heidät tänään.

tiistai, 28. kesäkuuta 2011

Onnelliset

PS. Jo toisen kerran Vista vithuilee. Sammutus, käynnistys uudelleen. Tämä ei ole minua varten enempää kuin nettihartauksien julkaiseminen aamuhartausseurakunnalle. Lähden dna-kauppaan hakemaan 8-metrisen kaapelijohdon, nousen työpöydälle, vaihdan viimeisen kerran hetken kestävät lamput. En kiinnitä nippelinsä katkaissutta kaapelijohtoa kattokoukkuun, horjahdan, putoan alas, lyön pääni pudotessa.
Sen pituinen se Ubiyhteiskunnassa. Saarnataan tyhjille kirkoille ja olemattomille kuuntelijoille. Se on kirkon tehtävä ennen maailman loppua. Takaisinpaluuta ei ole.

Aamuhartaus 5.9   
Katekismussarjassa kasteesta puhuu Kirjailija Kaija Pispa, Ylöjärvi. Jaakko Löytty laulaa kappaleen "Virsi lapsen oikeudesta", säv. trad./ virsitoisinto Kiikoisista, san. J. Löytty, sov. J. Löytty ja S. Rissanen.  

5.10.2014 ei löydy hartaushakuna tekstiversiona kirjailija Kaija Piispan puhetta kasteesta. Vahinko, näistä teksteistä saan voimaa. Aamuhartaus 5.9 on ilman vuosilukua. Se voisi olla mikä vuosi tahansa. 
Tähän ajankohdan puutteeseen törmäsi näyttötutkintomestari kirjurin tietokoneella tekemässä liiketoimintasuunnitelmassa ja hylkäsi Yrittäjän Ammattitutkinnon hyväksi luettavat opinnot. En muuttanut vaadituilta osilta lopputyötä, vaan sanouduin irti kirjurin/tulkin avusta ja hänen virheestään. Hän oli kouluttajana ja minä verkkokirjoitustaidoton. 
Siksi on ollut opeteltava uusi kirjoitustaito, etteivät kirjurit ja tulkit väärillä merkinnöillä mitätöi sanomisiani ja tekemisiäni. Sen tekee lain allekirjoittaja koulutusrahastoa koskevassa laissa. Nyt on vain toiset kriteerit. IKÄ 61/64 vuotta ehdoton. "Yrittäjän, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei kartuta työhistoriaa." Sinäpä sen sanoit yli-ikäisenä maailmalla lennellesäsi. 

Komukki lähti kierrokselle kestityksen toivossa entisten oppilaittensa koteihin. Ensiksi oltiin otettuja opettajan vierailusta, mutta kun siitä tuli rasite, huomattiin ettei opettaja ollut enää täydessä ymmärryksessä. Se oli alku muistinmenetykselle, mutta 70- luvulla sitä ei vielä ymmärretty. Valtakunnan vanhuksen sairastuminen oli vaikea todeta. Vihdoin oli pakko järjestää hänen hoitonsa Tamminiemessä hoitajien ja turvamiesten avustuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti