perjantai 28. syyskuuta 2012

Hautaan valmis jo

Lapin kesä

original 
Lapissa kaikki kukkii nopeasti
Maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin
Tuon usein tuntenut oon raskahasti
Kun katson kansan tämän vaiheisiin 

Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolta
Ja suuri surkastua alhaiseen
Miks meillä niin on monta mielipuolta
Miks vähän käyttäjiä kanteleen 

Miks miestä täällä kaikkialla kaatuu
Kuin heinää, miestä, toiveen tosiaan
Miest' aatteen, tunteen miestä, kaikki maatuu
Tai kesken toimiansa katkeaa

Muualla tulta säihkyy harmaahapset
Vanhoissa hehkuu hengen aurinko
Meil' ukkoina jo syntyy sylilapset
Ja nuori mies on hautaan valmis jo.

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 28.9 28.09.2012
Viestintäpäällikkö Lahja Pyykönen, Kuopio. Virsi 160:1,4-5. Virsi alkaa sanoin "Kun luova tahto kaikkeiden Herran". Radion kamarikuoro, Viitanen Tarja (joht.), Viitanen Harri (urut).
Kuuntele aikaa 31 päivää

Aamuhartaus pe 28.09.2012
Lahja Pyykönen, viestintäpäällikkö, Kuopio

”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.” Ylihuomenna on Mikkelinpäivä, enkelien ja lasten sunnuntai.
Ensi sunnuntaiksi kirjattu kappale Raamatusta on kestämätöntä luettavaa. Se peittoaa alleen sen kultaraamisen kiiltokuvan, jossa valkosiipinen olento saattaa lapset huojuvan sillan yli.
Vaikka kuinka tekisi mieli istua idyllisen huvilapuutarhan Lintukodossa ja sulkea silmänsä pahoinpitelyltä, raakuudelta, sodalta ja synniltä.
Ei onnistu, sillä maailma on käsittämättömän paha paikka.

Kuulkaamme Raamatun sanaa.
Kohta sen jälkeen opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät:
”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti, ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.
Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.”

Ei tämä ollut pyhäkoulukertomus. Sen äärellä on pakko varata oma sana äärimmäiselle pahalle: Sielunviholliselle.
Muuten voi sulkea silmänsä ja uskoa, että pahuuden takana ovat olosuhteet, onneton lapsuus, päihdevanhemmat, typerät päättäjät. ja kunhan saamme ulkoiset olosuhteet kuntoon, pahantekijän mielentilatutkimuksiin, kaikki muuttuu hyväksi.
Ei paha ole yön pimeydessä hiippaleva karvainen kulkuri, vaan hän on paholainen, rikkirepijä.
Kaikkein siloisimmalta näyttävissä tiilitaloissa paha nostaa ruman naamansa esiin. Saatana saapuu salonkeihinkin. Hyvinvointi ei pese pahuutta pois.
Raamatun luettelo salpaa hengen.
Juuri ihmisen sisältä, sydämestä lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet.

Syntiinlankeemuksessako paholainen kiemurteli käärmeeksi jalkojemme ympärille, ja sen kanssa on nyt arkeamme elettävä.
Natsirikollisiin perehtynyt juutalaistutkija sanoo, että sopivat olosuhteet, vinksahtaneet moraalinormit tai katkeruus voivat raaputtaa esiin ihmisen mahdollisuudet kauheisiin tekoihin.
Jokaisessa ihmisessä on alakerta. jossa pedot ulvovat. Jotta paha ei saisi ylivaltaa, varjon todellisuus on syytä tunnistaa.
Pahimmat julmuudet syntyvät hyvään naamioituneesta pahasta. Moraalinen erehtymättömyys ja vallan viettelys ripustavat tänään ja huomenna myllynkiveä viattomien kaulalle.
Ihmisen tehtävänä on taistella pahuutta vastaan paholaisen vastapelurin, Jumalan avulla.

Kun ukko kuoli, sain nukkumapaikan mummon huoneesta. Illalla mummo hyrisi iltavirren, rukoilikin joskus. Lujasti uskoimme, että enkelit varjelevat meitä ja mökkiämme kaikesta pahasta.
Kun valo sammutettiin, mummon sängyn päälle jäi loistamaan fosforiristi. Uni otti kainaloonsa ennen kuin ristin valo sammui.
En silloin ymmärtänyt, millaista myllynkiveä mummo kantoi koko elämänsä. Orpo mökin piika piika oli tullut raskaaksi ennen avioliittoa toiselle miehelle. Lapsi, hän oli isäni - syntyi avioliitossa, mutta ennen sallittua aikaa.. Läheisten mykkyyden ja oman häpeän raskas myllynkivi riippui mummon kaulalla koko elämän.
Siksi hänen oli joka ilta lujasti kiinnitettävä katseensa fosforiristiin, joka hetkeksi toi huoneeseen toisenlaisen valon, kuin rajan takaa.
Armon valon, jossa synti sulaa suruksi, jossa iskut annetaan anteeksi. Ja uusi huominen on mahdollinen.

Me rukoilemme

Tunnustan edessäsi, pyhä Jumala,
että olen tehnyt syntiä ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein.
Muista minua laupeudessasi.

Aamen.

Virsi: 160:1,4,5

Oman elämäni viestintäpäällikkönä en lähetä savumerkkejä kertoakseni missä olen menossa. Pienentyy mun ympärillä elonpiiri, tuuliviri kukkona tunkiolla, aika ei seiso. Tarkistan sen Utsjoella auringonnoususta 7.17 ja -laskusta 18.46. Aurinko on aikataulussa. Kaikki muu on odotettavissa, mutta en seiso jonossa tietämättä, onko mitään jäljellä, kun vuoroni tulee.

Eilen oli se päivä, kun hautaan päälleni puettava mekko valmistui. Siitä piti tulla olkainhameen kanssa käytettävä aluspuku juhlaan. Hiiri oli kissalla räätälinä, kun lähes kaksi vuotta sitten tilasin puvun. Sitä ommeltiin kuin Iisakin kirkkoa käsin mittojen mukaan. Sen sisään mahtui koko Iisakin kirkko ja lähetin aluspuvun pienennettäväksi. Sen jälkeen en mahtunut pukuun. Tilasin lisää kangasta, että edes näkyvät osat olisivat sopivat. Löysin tekijän, mutta hautamekko siitä tuli. 

Minusta on tullut millisilmä, olenhan räätälin sukua kolmannessa polvessa. Setäni tapettiin, kun oli vaatturinopin käynyt. Näin ammattitaidolle on tullut esteitä, työt ovat siirtyneet lapsityövoimalla tehtäväksi.
Hautamekko valmistui kaiken hautaamisen ajankohtaan. Suomi-neidolla ei ole tarpeeksi työvoimaa tekemään mitään päätöksiä ajallaan. Viimeisimpänä olen katkerasti pettynyt eläkeilmoitukseen,  alkamisajankohta 1.2.2005. Totta hitossa, minä sanon työhuoneen vuokrasopimuksen irti. Eläkeaika alkaa, mutta ei tule päätöstä eläkkeen määrästä. Millä katan elämisen, kun rahantulo loppuu, mutta YEL -maksu tulee jäklkikäteen. Jos en maksaisi, se otettaisi ulosoton kautta. 

Työpöytä siirrettiin kotiin ja jatkoin työtä yli eläkeiän ja vapaaehtoistyönä vielä viime kevääseen 70 vuotta täytettyäni. Huomenna työpöytä saa uuden sijoituspaikan, koti ei enää ole paras työhuone, mitä minulla on koskaan ollut. Eroottinen hautausmaa parvekkeella muistuttaa, ettei kotini ole ollut lemmenpesä eikä Ellin boksi. BIBLE ILLUMINATED THE BOOK UUSI TESTAMENTTI pitää sisällään naisenkuvan, joka ei muuksi muutu. Etukannessa tärkeitä aiheita sisällysluettelosta.
HYVÄ INVESTOINTI s. 91
PAHAN VALLALLA ON LOPPU s. 188
KYSYMYS AVIOLIITOSTA s.182
JOS RAKKAUS KYLMENEE s. 252
SILMINNÄKIJÄ s. 76 

Nyt tiedän, mitä teen isona. Odotellessa on aikaa ajatella, ettei lapsuuskoti ole minulle tarkoitettu edes viettää joku kesäpäivä rannalla. Se on muuttunut keskitysleiriksi jätevesipallovaatimuksineen ja kaasusuihkuineen. Juojärveen pulahtaessaan pitää desinfioida itsensä, ettei jätevesi aiheuta tulehduksia kolibakteeriilla. Sitä saitte mitä tilasitte, velaton kunta Tuusniemi!


Silkkimekon käärin silkkipaperiin ja varustan lapulla. "Puetaan päälleni polttohautausta varten apilanlehti petille." Jos puhun siitä ääneen, kuulijat ahdistuvat, sulkevat korvat, ettei sellaisesta saa puhua. Pienet tytöt lupasivat nauraen.

- Kun mummo on kuollut, pidetään bailut.

Kuulin taas tekonivelleikkauksesta. Hakiessani silkkimekkoa eilen, huomasin ettei polvissa tuntunut kipua. Näillä mennään, kun ei ollut varaosapussia mukana. Elämä on opettanut kovalla kädellä ilman ohjekirjaa, jokaisen toimiessa talonmiehenä huutaessaan ääneen, mitä pahaa olen taas tehnyt.

Nyt on aikaa kuunnella viestintäpäälliköitä, kapinapappia ja muita ajattelijoita, jotka vielä puhuvat ymmärettävästi. Joku viisas sanoi tästä ajasta. 
- He huutavat niin kovaa, etten kuule, mitä he sanovat. Vanhuspalvelulaki on yksi huudon aihe. Minulle se tuotti  kokemuksena 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta. Politiikosta huomataan kokovartalo ministerinä ja seksikkäin pääministerinä. Niillä ei maailmaa pelasteta tai saahan sitä yrittää. 
Omaishoitajan luottoluokitus: AAA, 
Suomi-neidon: AAA, 
politiikon luottoluokitus: €€€ 000 000 000 000
Aaa, aaa, Heikki, kissa se langalla leikki.
Ai, ai, vetikkaa, ei saa lankoja sotkea.

Ja minä itse, miksi näitä mietin?
Se merkki varhaisen on vanhuuden
Miks seuraa käskyä en veren vietin
Vaan kansain kohtaloita huokailen

On vastaus vain yksi Lapin suvi
Sit' aatellessa mieli apeutuu
On lyhyt Lapin linnunlaulu, huvi
Ja kukkain kukoistus, ja riemu muu 

Mut pitkä vain on talven valta
Hetken tääl aatteet levähtää, kuin lennostaan
Kun taas ne alkaa aurinkoisen retken
Ja jättävät jo jäisen Lapin maan 

Oi valkolinnut vieraat Lapin kesän
Te suuret aatteet, teitä tervehdän
Oi, tänne jääkää, tänne tehden pesän
Jos muutattekin maihin etelän 

Oi oppi ottakaatte joutsenista
Ne lähtee syksyin, palaa keväisin
On meidän rannoillamme rauhallista
Ja turvaisa on rinne tunturin 

Havisten halki ilman lentäkäätte
Tekoja luokaa, maita valaiskaa
Mut talven poistuneen kun täältä näätte
Mä rukoilen, ma pyydän, palatkaa.  Eino Leino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti