lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kaksi isää jouluna 1990

Vanhempani asuivat koko ikänsä Tuusniemellä. Kunnan virkamiehet vaihtuivat vihreämmän ruohon perässä kulkiessaan. Jonkun uskonnollinen vakaumus antoi hyötymismahdollisuuden ikääntyneiden kustannuksella. Valtakunnansali kohosi kolmessa päivässä. Nälkäpalkalla rakennetusta kirkosta tuli kadotuksen kirkko. Näin meille käytiin julistamassa joka viikko kielloista huolimatta.

En ole tullut enkä mennyt, olen aina ollut. Äidin hoitoon sain kunnallista kotihoidontukea. Se riitti korvaukseksi, ettei minun tarvinnut kattaa kustannuksia omista pienistä tuloista. Olinhan keskeyttänyt työni, kun muutin Tuusniemelle. Sosiaalijohtaja oli tehnyt päätöksensä myöntää kotihoidontuki ennen kuin keskeytin työni. Äiti kuoli, jäin vielä isän hoitajaksi. Omaishoidontukea säädettiin asetuksella 1993. Sosiaalijohtaja näki, että kunnallinen tuki pitää tarkastaa lainmukaiseksi ja periä isältä takaisin palvelumaksuna. Se ei ollut laintarkoitus muualla kuin tulkitsijan korvien välissä. 

Isä ei ollut halukas lähtemään laitokseen ja päivät kuluivat lakisääteisiä etuuksia hakiessa. Sitten sosiaalijohtaja antoi palautteen oman isänsä eläkepäivistä.
- Minun isä ei tarvitse hoitajaa, joten sinunkin isäsi pärjäisi kyllä ilman sinua. Näin kului muutama vuosi. Käytiin samat keskustelut.
- Nyt minun isäni tarvitsee hoitajan. Me lapset sen hänelle kustannamme.
Hänen isänsä oli ollut opettaja ja lapset saaneet johtajan paikkoja vanhempien koulutustason perusteella.
- Sinun isän hoidolla ja minun isän hoidolla ei ole mitään yhteistä. Hän kustansi kunnan rahoista ulkokuntalaisen isänsä hoidon. Neljäs käsky: kunnioita isääsi ja äitiäsi. Jehovan mielestä kun hoitaa omat vanhempansa, ei virkasuhteen perusteella tarvitse huolehtia toisten äideistä eikä isistä. On huolehdittava kukkaronvartijana vain omasta edusta. 

Isä vei hoidonhinnan hautaan, kunnan virkamiehet pitävät miehittämäänsä perintöosaani omanaan. Minun järkeen ei käy laintulkinnat, joita yritetään soveltaa tähän päivään. Etäännytään yhä kauemmaksi maalaisjärjestä, jonka käyttö ei vielä ollut kielletty 1990. Saatanat väijyivät jo kuitenkin kiinalaisen helvetin portilla. Tein sinne opintomatkan ja tuon näkemäni näkyväksi bisnesenkelinä; kun rakkaus kohtaa rahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti