torstai 14. maaliskuuta 2013

Arkhimedeen vakio - Ludolfin luku

Tänään viettää pii (TT) päiväänsä 3.14 vakiona. Paheiden summa on vakio, jos jostakin paheesta pääsee eroon tilalle ovat pahikset työntämässä omia paheitaan. Tämä pätee rahaan; jos sitä on riittävästi, siitä ei tarvitse puhua. Upporikkaan toteamus rahasta: Minulla on, mistä saataisi sullekin? Siinä tuli järjenköyhyys vastaan, suosia ystäväänsä ja antaa yhteisistä rahoista ei juustohöylällä läpinäkyvää siivua vain 700 000 €uroa köyhän apua.

Tietoyhteiskunta, jota myös ubiksi kutsutaan, mahdollistaa kaiken huijauksen. Omassa elämässä olen edennyt vakiona 1/8 vanhemmista, kuntalaisena 5 lukuvuotta kansakoulua. Sen jälkeen sodan vankina kirkon ja valtion puristuksessa. Siitä ajasta vaikenen, en syntyperää häveten, vaan siitä häpeästä, mitä ylhäältä on minun annettu hävetäväksi. Silmiä polttaa, mutta siitä huolimatta on kirjoitettava yhteiskunnan nykytilasta. ARPAPELIÄ SAIRAANHOIDOLLA
Kohtalon tangosta ei nyt ole kysymys  vaan ruotsalaisesta sairaanhoidosta. Meillä on sanottu kaiken olevan kunnossa. Nyt tulee pintaan kaikki ne tuntemukset elävinä reaktioina, kuinka asianosaiset nakkelivat niskoja, keikuttivat perää ja tekivät minusta vaikean omaishoitajan ja omaisen isän laitoshoidon aikana. Ne ovat samoja kokemuksia ruotsalaisten kanssa, mutta meillä ei niistä puhuta. Kunnanlääkäri oli niin päättänyt kaikista lakovariksista. Hänen erikoisalansa oli hoitaa oman kokemuksen läpikäyneenä alkoholistit eläkkeelle. Tässä harhassa eletään tänä päivänä siellä, minne minulla ei ole muuta asiaa kuin lakimiehen välityksellä. 

Tiekartta Länsirannalla ei ole ratkaistavissa siellä eikä täällä. Siellä on valtioiden välisistä voimasuhteista kyse, Vihtaniemellä kunnalla on kyntensä pelissä uusrikkaiden kunnanmökkiläisten välityksellä. 7 talvisavusta on jäljellä vain kolme alkuperäistä osakasta. Kaksi on antanut yksityistielle kauttakulkuoikeuden. Vanhempani kunnan naapurina sijaiskärsijänä, yksityistie päättyy uimarantaan ja rasitetie vie niemen päähän. Toimitusinsinööri opetti, mitä on pitää kiinni perinnöstään. Mitäpä tuosta enää välitän, onhan Juojärvi 1, Tuusniemi varattu kaivosalueeksi. 

Muukalaisetkin tarvitsevat hautausmaansa. Ville esitteli Moskovassa tuttuja paikkoja. Tietä, joka suljetaan arkisin Kremliin työmatka ajaksi ja voitonpäiväparaatin kulkiessa sitä kautta juhlallisuuksiinsa. Aurinkotalo kohoaa korkeuksiin. Kukaan ei ole siinä asunut. Ville sanoo: "On rakennettu ryssiksi." Perustukset eivät ole kestävällä pohjalla ja talo saattaa romahtaa. Rakennustelineiltä tippuneet miehet sotkettiin betoniin, eihän heitä kukaan osaa kaivata siirtotyöläisinä. 

Se on suuren surun aihe, kuinka meitä ihmisiä kohdellaan vanhoina ja sairaina. Siitä on minulla omakohtaista kokemusta. Ne ovat yhteneväiset ruotsalaisten omaisten kokemusten kanssa. Suomi on ruotsalainen ja päinvastoin. Minulla on omat vakiot. Niillä mennään niin kauan kuin pystyn itse puolustautumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti