keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Rovaniemellä 6.6. - 6.7.2012

 http://areena.yle.fi/radio/1570504

http://www.youtube.com/watch?v=iDmmkzJ8g-A&feature=player_embedded

Paradise


Maa on autio ja tyhjä. Rovaniemellä alkaa yötön yö ja jatkuu tasan kuukauden. Ollaan napapiirin pohjoispuolella. Aavasaksalla on totuttu ihailemaan juhannusyön aurinkoa. Tämä on Pohjolan kesän keskipiste. 

Aamuhartaus 13.06. Katekismussarjassa kuudennesta käskystä puhuu pastori Nanna Helaakoski, Helsinki. Virsi 471. Virsi alkaa sanoin "Hyvä Jumala, kiitän kodista". Sibelius-lukion kamarikuoro, joht. Marjukka Riihimäki, urut Pekka Suikkanen.  
Korjaan päivämäärän 06.06.

Avaan naisvaltaisen työpaikan oven kesäkuun ensimmäisenä arkipäivänä 1970. Naisista useimmat ovat äitejä, mutta kielenkäyttö ei ollut kehittynyt murrosikää pidemmälle. Silloin kuulin eka kerran elämässäni naisen suusta vittu-sanan. Silloin siirryin nykyaikaan. Chaplinin Nykyaika jatkuu kaikilla elämänaloilla. Naiset ovat jääneet työttömiksi, kun fabriikin omistajat muuttivat Floridaan. Antoivat mennä 40 vuotta toimineen yrityksensä konkurssiin. Oli silloin ja on tänään luvallinen tapa realisoida omaisuutensa ja lähteä. 

Maalaisena en koskaan ole samaistunut naisjengiin ihmissuhteissa. Siitä huolimatta minuun on kohdistunut Mooseksen lain kivitystuomio. Tästä vapauttaa minut The Book, kuvitettu Uusi Testamentti. Kuva naisesta työasussa, naisen jalat, stay up -sukat, korkokengät. Paradisen tytöt katsovat lehtiä ja kokeilevat onneansa poikien silmissä. Konstit on monet; pyytää tulta tupakkaan.

Millaisen naisen mallin keskenkasvuiset äidit antavat tytöilleen yksinhuoltajina? Isät ovat hätää kärsimässä yhteiskunnan murroksessa. Isättömät pojat etsivät elatusmaksun maksajia meistä asiamme hoitaneista. He näkevät, että meillä on neljännen käskyn täytettyämme lupaus. Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä.
Omaishoidosta tuli kynnyskysymys, kun rahallisesti siitä selvisin. Sijoittajien ahneutta nurkanvaltaajina sain kiittää, että lunastamastani osakkeesta en ilmaiseksi luopunut. Sukupolvenvaihdosta ei tunneta tänä päivänä. Vanhempien elämäntyön realisomisesta haluaa sijoittaja ottaa osansa omalla luvalla.

Kuudes käsky on vaikea aihe puhuttavaksi. Odotan tekstiversiota Tuliukko -blogiin. Hartausohjelmat yskivät pahasti. Kaikkia puheita ei ole soveliasta julkaista. Sinne häipyvät maatakiertävälle radalle, etteivät kolkuta kenenkään omaatuntoa eivätkä aiheuta tinnitusta eivätkä päänsärkyä jollotuksillaan. KYLLÄ ELÄMÄ KANTAA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti