lauantai 23. kesäkuuta 2012

Mieletön maailma

Sinun kanssasi tähtisilmä - Erkki Junkkarinen 

 

Talvella vanhan äänentoistajan silmä sammui kuin aurinko. Ääntä ei enää kuulunut ja punainen valo sammui. Loppuunkäytetty, arvelin itsekseni. Enää en voisi kuunnella Mein Welt -levyä enkä radiota, olihan se ainoa soittopeli siihen tarkoitukseen. Keräsi pölyä ja tänään sitä imuroin peittääkseni koko aparaatin yöpöydäksi sängyn viereen. Kasettipuoli sai virtaa, jospa johto on irronnut radiosta. Kokeilin johdot ja kaiuttimesta kuului huokaus. Radio on elossa. Etsin aseman kohdalleen. Sieltä kajahtaa laulu "sinun kanssasi tähti silmä". Ihanaa, kaiuttimilla vahvistettuna.

 

Oi ihana toukokuu! Englantilaista huumoria, muuta ei olekaan näin julkisesti. kaikki ymmärretään väärin. 10 kirjaa vallasta kehottaa lukemaan Asterixin, antaa luvan nauraa vallanpitäjille ja ehkä vähän itselleenkin.

Näistä levyistä en luovu kaikuu viimeisenä Äänisen aallot ja aamulla uudelleen. Juhannus on ohi, on pysytty keskiarvoissa tieliikenteessä, hukkuneissa ja tulipaloissa. Ulkomailta Mehmel Ali Depar on samaa mieltä kanssani mielettömästä maailmasta. 

 

Olen ilahtunut kuullessani juhannusyön heinänkorjuusta. Naapurit tulivat auttamaan, kun palasivat kokolta. Lapset tekivät työtä käskettyä ajouran aukaisussa. Vanhemmat osuutensa ja  paalit on katon alla. Poliitikot lomalla syksyyn asti. Raskat työt vaativat raskaat huvit. Töistään on huolehdittava, vaikka juhannusyönä, jos sade uhkaa kastella pellolla olevat kuivat heinät. Siinä on oikean työn ja tyhjän työn tekemisen ero. Poliitikko lähtee sairauslomalle töpättyään. Itsenäinen ihminen huolehtii oman osuutensa voidakseen jatkaa juhannuksen jälkeen katumatta, ettei ehtinyt juhannuksen viettoon.

 

Toisen esteetön elämä on este minulle viettää juhannusta kuin silloin ennen. Lähetin lapset maalle juhannukseksi. Jäin itse kaupunkiin jatkamaan työtä. Oli kylmä juhannus. Mummo kyseli puukkoaan heinäkuussa. Sitten hän muisti, missä viimeksi oli sitä tarvinnut. Juhannuksena makkaranpaistokeppejä vuollessaan ja puukko oli turkin taskussa. Kaikki nämä muistot ovat menneestä maailmasta. Ne palautuvat mieleen, kun sodan aikana joutuu paikkoihin, jotka ovat tuttuja rauhan ajalta.

 

Äänisen aallot - Elokuvasta Kenttäpostia osa 2 (1942) - YouTube.flv

Valitsin levyn vuosiluvun ja kenttäpostin perusteella. Minussa soi isän sotakokemukset enkä niitä vaienna koukuttamalla itseäni muistamattomaksi ja olemattomaksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti