keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Radiohartaus 80 V

Aurinko nousee koko Suomessa 7.3.2012. Näin uskon tapahtuneen 80 vuotta sitten päivän valon tavoittaneen Suomi-neidon, joka oli köllötellyt kapaloissaan aikansa 6.12.1917 syntymäpäivästään lähtien. Rippikouluikään oli ehtinyt, kun radioaaltoja pitkin tuli 1. radiohartaus. Tänä aamuna on tuo päivä muistelun aihe suorassa lähetyksessä.
Klo 6.15 hartauspuhujan aihe on hyvä paimen ja yhden kadonneen lampaan etsiminen ja löytymisestä iloitseminen. Klo 7.45 lähetys ei vielä ollut kuunneltavissa netissä. Palaan siihen myöhemmin. Nyt on ja lisään 4 Juojärven kalastajan kokemaa ihmettä.
1. Jeesuus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä.
2. Jeesus huusi heille: Onko teillä mitään syötävää?
3. Jeesus sanoi: Tulkaa syömään!
4. Jeesus sanoi Pietarille: Ruoki minun karitsoitani!

Isä vastasi sukulaismiehen tiedusteluun Wiljamin kalastelusta, ettei Wiljami kalasta yötä myöten. Meidän kalastelut olivat muuttuneet ihmisten kalasteluksi. Tunnen olevani kala verkonsilmässä. Aamuhartaus muuttui arkielämäksi, josta haluan pitää kiinni.

Oma aikani alkaa köyhässä Suomessa sodan aikana. Radio ei vielä kuulunut Vihtaniemen torpassa. Mannerheimin hautajaisiin vanhemmat osallistuivat Apajalahdessa radion ääressä. Kun isä hankki radion, oli se uutisia ja hartausohjelmien kuuntelemista varten. Piti säästää virtaa. Rytmimusiikkiin sitä ei ollut vara tuhlata. Koulupäivä aloitettiin aina aamuhartaudella koko kouluaikani. Jatkoin sitä perinnettä vielä vt tai va kansankynttilänä 4 vuotta. Sitten alkoi rienauksen aika, joka päättyi rastiksi ruutuun (x) elää avioliitossa. Minusta oli tullut hernepussi heitettäväksi seurakunnasta toiseen osoitteen muuttuessa. 

Alkaa uusi aika muussa uskonnollisessa yhteisössä luopumatta lapsen uskosta. Aamuhartauspuhuja minut löysi eksyneenä, hylättynä kaatopaikkajätelaatikosta. Sillä hetkellä omaishoidonkieli aukesi. Tiedän muutamia närstoendevårdareita kuuntelevan radiohartauksia. Olemme yhdessä radioaalloilla, kun muuhun kokoontumiseen ei riitä aikaa. Sehän on minun oma asia, mitä kuuntelen ja milloin. Kanavauudistusten myötä opin jotakin tästä ajasta. Hartausohjelmat pois ja politiikka tilalle. Palauttena annan Ylelle.
- Tunnen itseni poliittiseksi huoraksi, kun pääministeri änkee kotiini ennen ylösnousua. Enkä ollut sopinut aikaa hänen kanssaan. Tämän aamun ajankohtainen huomio luonnollisesta kuolemasta. Kun sydän pysähtyy, ei vanhaa ihmistä enää elvytetä. Se ei tarkoita hoidon lopettamista ennen kuolemaa. Tämänkin sain kuulla vanhaa isää hoitaessani. Tilasin lääkäriltä kuolintodistuksen, että saan haudata. 

Ympäri käydään, yhteen tullaan. Julma jumala on tämän päivän palvonnan kohde. Onnittelen 80 -vuotiasta radiohartautta ja toivotan pitkää ikää. Kaikki muu on jo lopetettu. Uskonto kuuluu kulttuuriin, jota ollaan mitätöimässä. Maailman markkinamiehet tarjoavat tyhjää tilalle velkarahalla. Shov must go. On edessäin uusi tie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti