lauantai 5. tammikuuta 2013

Villakoiranydin

- Merkillistä, merkillistä, monta kertaa peräkkäin toistettuna. Kuulin sen kirosanana, mutta sitä se ei ollut. Mies oli saanut 4 -kymppisenä aivoverenvuodon. Makasi monta viikkoa reagoimatta mihinkään, kunnes palasi tajuihinsa vähitellen. 20 vuoden kuluttua sain kutsun tulla kotiin hieromaan. Miehellä oli uusi huoli selviämisestä kotona, kun vaimo oli lähdössä ulkomaille.
- Täältä minut löydätte kuolleena, kärpäset surisevat ympärillä. Hän oli toipunut halvauksesta, mutta puheeseen oli jäänyt puutteita. Työhön hän ei koskaan palannut. Sai elää perheensä keskellä seuraten kolmen pojan aikuistumista. Yhdestä lääkäri, toisesta pappi, kolmannesta tuomari oli pojille varattu toiveammatit.
- Merkillistä, pojat hakkaavat vain nyrkkeilysäkkiä. Tiedän jotakin ammatinvalinnasta etsimisen jälkeen. He löysivät paikkansa, mutta isän sairaus jätti jälkensä heihin jokaiseen.

Uudenvuodenpuheen jälkimainingit lyövät korkealle. Ennen 1.1.2013 keskustelunaiheena oli First Lady ja hänen veskansa. Presidentti esittää oman palkkionsa alentamista. Se saa aikaan myrskyn vesilasissa.
Ahneus on ollut suurin syy Suomi-neidon alennustilaan. Sen sain kokea kuultuani isän kutsun, johon vastasin myöntävästi. Rahasta oli kyse, kuinka 5-kymppinen keskeyttää työnsä ja lähtee hoitamaan vanhoja, sairaita vanhempiaan. Kunnan virkamiesten kanssa meni sukset ristiin. Noudatin neljättä ukkaasia: Kunnioita isääsi ja äitiäsi. Siihen liittyvä lupaus kauan elämisestä on maaoikeuden lahjotun päätöksen takana. Hyväksyin kotihoidontuen kattamaan omia maksettavia kustannuksia. Lainlaatija alentaa asetuksellaan omaishoidontueksi ja kunta kierrättää sen minun kautta takaisin kunnalle.

6.2.2000 oli vallanvaihto päivä. Seuraavana aamuna isäni kuoli. Alkoi perinnönjako, jonka suoritti jakajankäsi. Vanhempien kotona hoitaminen järjestyi minimibudjetilla. Vanhempani veivät hoidonhinnan hautaan, mikä oli 10 vuoden ansitulonmenetys 
(n. 1 000 000 mummonmarkaa). Isästä tuli kuoltuansa miljonääri arvotettuna maa kahdeksaan osaan kuin valkoinen mies ostaessaan intiaanien asumisalueita. Kaikki saivat osuutensa minun ostaessa riitelevän sisaren osuuden. Kaikki on maksettu, turhat toimituskulut sukupolvenvaihtamiseksi yksinkertaisten ymmärtämättömien enemmistön päätöksellä. 
Kunta naapurina, tiekunta isäntä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana käyvät Tiekarttaa Lähsirannalla.

Presidentti tekee aloitteen oman palkkansa alentamisesta ja saa aikaan keskustelun palkka-alesta Suomi-neidon 95 -vuotiaan itsenäisyyden pelastamiseksi. Kalikat kolahti ja koirat älähti. Kunnissa loppuivat kupattavat. Edessä on kuntauudistus etsimään niitä 50 isää, jotka takaisivat riittävän lapsimäärän ukkoutumisen estämiseksi. Länsimaana syntyvyys on alentunut ja huostaanotettujen lasten määrä huolestuttaa.

Olen onnellinen muutokseen pyrkivästä presidenttiparista. First Lady osaa jo itse pukeutua ja kantaa oman veskansa.

Tämän veskan sisältöön ei saanut koskea. Joku sen salli ahneuden ajan alkaessa. Minulle osoitettiin valitusosoite, kun uskalsin kysyä kunnan kotihoidontuen tarkastamisesta pienemmäksi omaishoidontueksi ja isältä palvelumaksuna takaisinperimisestä kunnalle minun tekemästä työstä. Olin keskeyttänyt työt voidakseni hoitaa vanhempani. En ollut työtön enkä nostanut työttömyyspäivärahaa. Tämä on ollut suuri kysymys omaishoitamisessa. Kunnan strategia rahastaa omaishoitajia on vienyt kuntauudistukseen. Suomi-neidon 100 -vuotinen uni päättyy 2018 tai Suomi-neito kuolee elämästä kyllänsä saaneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti