torstai 10. tammikuuta 2013

Paha kello, hyvä kello

Älä kuulu paha kello, kuulu hyvä kello

Video on poistettu, ei kuulu hyvä eikä paha kello. 29.1.2014
Taustamusiikkia nauhalta fabriikin tytöille 1971 - 1978

Yleisradion kanavauudistuksesta on 10 vuotta. YLE-verollepanosta ilmoitettiin vuoden 2013 alusta ja veroselvityksestä luen Yleisradioveron perusteina olevasta tulosta.

Mikä on Yle-vero?

Yle-vero korvaa tv-lupamaksun Ylen toiminnan rahoitustapana vuoden 2013 alusta lukien.
Yle-vero määrätään vuosittain henkilöille (henkilön yleisradiovero) ja yhteisöille (yhteisön yleisradiovero) muun tuloverotuksen yhteydessä. Tv-lupamaksu poistuu.

Kenelle Yle-vero määrätään?

Yle-vero on henkilökohtainen vero ja sitä maksavat kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Velvollisuuteen maksaa Yle-veroa ei vaikuta se, omistaako henkilö television tai käyttääkö hän muutoin yleisradion palveluja vai ei.
Yle-veroa maksavat myös yhteisöt, jotka harjoittavat Suomessa liike- tai ammattitoimintaa tai maataloutta.
Yle-veroa eivät maksa henkilöt eivätkä yhteisöt, joiden kotikunta on Ahvenanmaan maakunnassa, koska Ahvenanmaalla on oma televisiomaksu (televisionsavgift). Rajoitetusti verovelvolliset eivät myöskään maksa Yle-veroa.

Mikko asui vuosikymmeniä metsän keskellä ilman sähköä – "joutenolo on mukavinta"

Viime yönä kuulin vielä televisiosta tekstien taustalta haastattelun metsän keskellä asuvasta Mikosta. Vihtaniemellä on eletty 1900 -luvulta lähtien. Siellä ei asuttu yksin, olihan kunnanmökeissä naapureita joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. 
Helli asui viimeksi Pitkässäsaaressa vasta päätä meitä salmen takana. Hirsistä tehty saunamökki oli ainoa pihapiirin pystyssä oleva rakennus. Siihen kunnan luottovanki toi Hellinsä. Vuodet kuluivat, mies kuoli ja Helli asui edelleen saaressa. 
Kettus-Veikko oli käynyt ehdottelemassa Hellin muuttoa kirkonkylään sosiaalitapauksena.
- Saavat tikuilla kantaa, minä en lähde mihinkään.

Vuodet kuluivat Kalastaja oli jo viety ambulanssilla ja sille tielleen jäi. Oli kelirikkoaika ja naapureilla oli huoli Hellistä. Viimeisellä kauppareissulla Jokelassa Hellin reppuun tuli vain tupakkaa. Otto ja isä lähtivät katsomaan Helliä äidin laittamat eväät mukana.
Helli ei jäänyt syömään eväitä saareen, vaan lähti omasta halusta miesten matkaan mantereeseen. Otto poikamiehenä lupasi lämmittää saunan ja antaa yösijan. Siitä alkoi Hellin matka maailmalle. Tuttujen luona viipyi aikansa ja sai asunnon vanhustentalosta. 
Vanhempani olivat muuttaneet kirkonkylään omaan osakkeeseen. Vierailin heidän kanssaan Hellin luona. Helillä oli kaikki hyvin, neuloi vielä kirjolapasia ja muita kauniita käsitöitä. Tultuaan uskoon oli lopettanut tupakanpolton, kun astma vaivasi hengitystä.

Näitä tarinoita on minulle kerrottu käydessäni vanhempieni luona. Tarinat muuttuivat meihin kohdistuneeksi kiusanteoksi, kun tulin vanhempieni omaishoitajaksi jouluna 1990. Vuoteen 2000 presidentin valintaan sitä kesti. Kunta ei ymmärtänyt omaishoitamisesta enempää kuin sika tuulimyllystä. Lainlaatijoilla oli omat lehmät ojassa. Myöhäsyntyisenä puuhataan vanhuspalvelulakia. Perinnönjakoon vaikutti jakajankäsi, mutta selvisin siitä säilyttäen perintöosani yhteisomistuksessa mökittömien veljien kanssa.

Tuosta ajasta minua rangaistaan. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset sijoittajina ovat mittaamassa maita ja rantoja omaan käyttönsä. Kaikki kuulemani signaalit Tuusniemeltä aiheuttavat sisälläni hurrigaanin. Näin unta aamulla: olin Vihtaniemellä, oli hautajaiset. Arkkua ei vietäisi hautausmaalle, vaan se jäisi tyhjään aittaan. Kuitenkin kerättiin klapeja polttoroviota varten, olisihan tuhka siroteltavissa taivaan tuuliin.

Yleisradioveroon verrattava on Metsäyhtymälle määrätty jätemaksu. Yleisradiovero kerätään siitä huolimatta, onko palvelunkäyttäjä vai ei. JäteKukko soveltaa samaa periaatetta. Jätemaksun perii Intrum Justitia ulosotonuhalla, vaikka kukaan ei tuota jätettä. Siinä uusi veronluonteinen maksu kuntien pelastamiseksi, asuupa sitten vaikka huitsinnevadassa ja pitää kiinni perinnöstään.

Hankin yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen. Kuinka monta Tuusniemeltä maailmalle lähtenyttä lupasi pistäytyä maalla luonani, kun olisin sinne asettunut. Surukseni olen huomannut, että odottajat eivät ole jaksaneet elää, vaan valinneet omaehtoisen päätöksen poistua elämästä "katumatta edes sitä, että olimme saaneet elää" Tuusniemellä.

Omaishoitoon sovellan Lauri Viidan runoa ja Kalervo Palsan kuvaa: Tauti tanssi talvitiellä.

Tauti tanssi talvitiellä,
kysyi, toinko terveisiä.
Mistäpä minä mutisin.
Muistitko kotona käydä?
Muistin kyllä, enpä käynyt.
Siellä kuoltiin. Kuka kuoli?
Kukin kuoli vuorollansa,
sinä vain olet elossa.


Taidatpa tappaa jo minutkin?
En minä sinua tapa;
kuka sinua surisi!
Kun tapan talon emännän,
samalla isännän isken,
kohta kaikkia komennan.
Sinä palvelet paremmin,
kun et kuole, vaan vikiset. Lauri Viita

Tämä on pohjanoteeraus meistä ei-merkittävistä ihmisistä, joita Suomi-neidon puoluepoliittiset päättäjät kohtaavat zombeina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti