perjantai 18. tammikuuta 2013

Tähkänpoimija

Aamuhartaus pe 18.01.2013
Lahja Pyykönen, viestintäpäällikkö, Kuopio
Tämä on Raamatun sanaa Vanhasta Testamentista Ruutin kirjasta.

"Boas kysyi palvelijaltaan, joka johti leikkuuväkeä: Kuka tuo tyttö on?

Palvelija vastasi: Hän on se mooabilainen, joka tuli tänne Noomin mukana Moabin maasta.

Hän pyysi minulta lupaa poimia maahan pudonneita tähkiä viljankorjaajien jäljissä ja nyt hän on ollut työssä aamuvarhaisesta tähän saakka. Hän ei ole levännyt juuri lainkaan.

Silloin Boas sanoi Ruutille: Kuulehan tyttäreni. Älä mene muiden pelloille poimimaan. Jää tänne. Pidä silmällä, millä pellolla minun mieheni leikkaavat ja kulje heidän jäljessään.

Minä olen kieltänyt väkeäni koskemasta sinuun. Jos sinua janottaa, mene noiden astioiden luo ja ota sieltä vettä niin kuin muukin väki.

Silloin Ruut vaipui polvilleen, kumarsi maahan saakka ja sanoi:

Miten sinä voit olla minulle näin hyvä?"

**
 
Hilma-tätiä muistaen.
Aamuhartausteksti palauttaa silmien eteen Millet'in taulun julisteena tai kanavatyönä. Omakohtainen muisto lapsuudesta kypsän viljan korjuusta. Piispa Otto ja tätini palasivat sukulaispaikasta kotiinsä. Tädin liikuntakyky oli jo polvikuluman takia heikentynyt. Hän tuli kuitenkin viljapellolle. Ihmettelin hänen tarkkanäköisyyttään poimia katkenneita tähkiä koriin. Hän oli tähkänpoimija sanan varsinaisessa merkityksessä.

Nuoruudessa hän oli ollut piikomassa isossa talossa. Isäntä käytti oikeuttaan alaisiinsa. Niskavuoren tarina toistui. Täti tuli kotiin ja jätti syntyneen tytön isovanhempien hoidettavaksi. Isän kasvukaverina varttui tyttö aikuiseksi. Hänestä tuli suuren perheen kantaäiti. Alkoi vaikenemisen vuodet. Syytön olin tähän tapahtumaan, ja syyttömiä lapset siihen, kuinka äiti oli saanut alkunsa. Hilma-Mummo on vaiettu kuoliaaksi, muistetaan vain isänpuoleinen suku.

Kaikella meitä halutaan lyödä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta sitä voi vähän yrittää ymmärtää. Noudatin bilsanopen kuninkaallisten sukujen tervehdyttämisohjetta. Se on ollut pelastukseni.
- Sinäkö olit se kuninkaallinen? Näitä tapauksia on täynnä maa.
Minussa oleva Suomi on ruotsalainen, vaikka synnyinkin sodan aikana punaisen heinäkuun päivänä.

Eikö särkyisi minussa, kysyy runoilija.
Minussa ei särkynyt virkamiesten edessä. Minussa särkyi Vihtaniemen äitienpäivänä palkitun naapurin Marin edessä. Kuitenkin olin iloinen käydessäni häntä tervehtimässä vanhustentalossa. Hän kertoi ajasta Vihtaniemellä huolehtimassa isosta perheestään ilman mukavuuksia. Oltiin kaikki kuunvalon kanssa kulunpäällä.

Aamuhartaus 18.1. Viestintäpäällikkö Lahja Pyykönen, Kuopio. Virsi 324: 1,5-6. Virsi alkaa sanoin "Hyvä on Herra". Cetus Noster (vokaaliyhtye).  Hartausohjelmat: Aamuhartaus 18.1


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti