tiistai 8. tammikuuta 2013

Kohta on aika herätä

Masha saduttaa 1 095 yötä.

Aamun ajatus

Jos et pysty tekemään sitä hyvää, mitä tahtoisit,
tee sitä hyvää, mitä voit. -Charles Swindon 

Suomi-neidon  työt ovat alennustilassa kuin heimolaisella nähtyään punaisen lipun sirpin ja vasaran
- Liian paljon työkaluja. 

Politiikka – Wikipedia

fi.wikipedia.org/wiki/Politiikka 

Politiikka on menettänyt merkityksensä. Kysyin sosiaalijohtajalta omaishoitajana kunnallispolitiikasta. Hän kiirehti vastaamaan, ettei se ole politiikkaa. Kahdeksan vuotta olin saanut korkeampaa opetusta kunnan ja valtion tehtävistä, kuitenkin ulkokuntalaisena ja punaisen pentuna. Silloinkaa en tuntenut olevani puoluepoliittisesti värittynyt. Olimmehan kaikki samassa tilanteessa jatkamassa elämää sodan köyhdyttämässä maassa viimeisen sotakorvauserän tultua maksetuksi. Syksyllä 1953 aloitin oppikoulun vieraissa nurkissa tarkan valvonnan alla kaukana kotoa. Olin silmätikkuna ja keskikoulun jälkeen minun tieni nousi pystyyn.
- Jos tulet lukioon, meillä et enää asu. Muutin tien toiselle puolelle leskirouvan luokse kolmeksi vaikenemisen vuodeksi.

Seuraavana syksynä korvasin yläkoulunopettajan, joka nukkui tunnilla humalassa. Koulu toimi omassa koulurakennuksessa. Opettajalle asunto järjestyi omakotitalon vinttihuoneesta. Ei ollut mukavuuksia. Leivät säilytin pahvilaatikossa, jonka kyljessä oli teksti. "Raid tappaa talossa ja puutarhassa." Tämä teksti nousee mieleen "Raid" elokuvan  esityksen myötä.

Koulun keittäjä puhui kyläläisten eriarvoisuudesta. Talonemäntä kirjoitti runoja ja niillä oli kehujansa, naisopettaja ensimmäisenä. Veistonopettajan vaimo keittäjänä kirjoitti myös runoja omista lähtökohdista. Ne eivät olleet mitään muihin runoilijoihin verrattuna. Puoluepolitiikka ja uskonto jakoivat kylän kahtia. Kilteimmistä kilteimmät lapset olivat kaikki kavereita keskenään eivätkä kiusanneet toisiaan.
Eläkepäätöksestä puuttuivat nämä ensimmäiset vuodet. Olin liian nuori, ettei eläkettä tästä vuodesta kertynytt. Kun täytin 21 vuotta, määräyskirjan loppuaika oli liian lyhyt ja sekin jäi palkanmaksajan hyväksi.

Nuoruusmuistot palaavat mieleen 51 vuoden takaa. Kaikki on muuttunut. Olenko pysynyt muutoksessa mukana? Olen, mutta lainlaatijat ja toteuttajat ovat pudonneet kehityksen kelkasta. Kunta on kuntauudistusta vailla. 
Ranska lähetti 75 -vuotiaan nunnan opettajan toimesta eläkkeelle. Hakeutui itse maailman pahimpaan paikkaa. Se löytyi Kairon monimiljoonaiselta kaatopaikalta, opetti lapsia lukemaan ja vaati miehiltä lupauksen viikoksi, ettei mies hakkaisi vaimoaan.

Näin Ranskassa, joka vei meiltä risteilijätilauksen ja samalla telakkatyöläisten työn. Missä meidän osaavat edunvalvojat ja työn puolustajat? Muutama vuosi sitten runoroskapankin lehtikeräyksessä oli sen vuoden velkavaalirahatositteet. SAK maksoi velat ja hän jatkaa vielä eduskunnassa. Niistä rahoista ei puhuttu. 
Kaatopaikkajätelaatikosssa oli nuoren Tuhkimon lasikenkä ja koko maallinen omaisuus. Joku hylkäsi Tuhkimon ja tahtoi päästä eroon heittämällä tavarat pois. Tämä löytö elää minussa, olinhan kaatopaikalla opettamassa lapsia lukemaan. Verkkokirjoitustaidon hankkiminen onkin toinen juttu ennen eläkeikää sukupolvenvaihtajana hiljaisen tiedon siirtäjänä. Talouden madonlukujen sykli on loppusuoralla. Sitten kaikki alkaa alusta.

Atomipommin räjähdyskeskuksessa säteily sulatti ihmiset, ettei heistä jäänyt kuin atomivarjo, tumma läikkä rappuselle, missä japanilainen oli seissyt. Elämän säteilyttämänä on minusta tullut liian herkkähipiäinen kuin lapsesta, joka oppii kokemuksesta varomaan, mikä polttaa. Valliriutan elämän jatkuminen on yhden yön kiehtova tarina. Tuhatjalkaisten suku ei sammu.

Kunnallispolitiikka on muuttunut puoluepoliittiseksi valtataisteluksi. Se kuuluu tähän aikaan, kun muuta ei osata. Työllä pitäisi elää, mutta kaupalla rikastuu.  

TV1: Täällä Pohjantähden alla -sarjan esittely ja kommentointi » 

Kotikatsomo: "Täällä Pohjantähden alla" tunnen läpikotaisin omassa henkilöhistoriassa vaiettuna häpeänä. Nyt tuosta ajasta vitsaillut vitsinkertoja on kuollut enkä ole enää puolustuskannalla. Tuusniemen Joulu tallensi viimeisen jekutuksen. Itselleen hän ei oppinut koskaan nauramaan eikä huomannut oman puhevikansa periytymistä seuraavalle sukupolvelle vaikeampiasteisena. Puupää periyytyy, puujalka ei. Hän kokeili vielä omistamisen mahtia renkipojan ja piikalikan jälkeläiseen. En ollut hänen perintöpiikansa ja rokotin rahalla tekemästäni työstä. 

Näin sitkeässä on ollut kahtiajakautumisen ajan muuttaminen vielä 2000 -luvun alussa. Kuoltua havuseppele isän haudalle oli toinen vastalauseeni lupaajalle. Sitä en pyytänyt eikä kutsua peijaisiin tullut. Isovanhempien hautakiveen hankin nimellisen muistolaatan sedälleni, kun haudattiin joukkohautaan 1918.
En tunne syyllisyyttä ennen syntymääni käytyihin kahinoihin enkä syntymäni jälkeenkään käytyihin sotiin. Mutta kuolivatko he turhaan ja palasivatko elävinä turhaan.?

Katson jähmettyneenä kahta kotiinpaluuta ja tunnen saman tunteen  kotiin palatessani. Se oli paha paikka kertoa äidille koulun loputtua keväällä 1963. Mistä mustelmat olivat tulleet? Tässä on säteilyvammani syyt ja seuraukset Syntisenlaulunmaassa.

Isänmaan puolesta:
Kotiinpaluu. UUSI SARJA ALKAA! Amerikkalainen merijalkaväen sotilas Nicholas Brody palaa kotiin Afganistanista kahdeksan vuoden sotavankeuden jälkeen. Kentälle vastaan saapuvat vaimo Jessica ja parin lapset, jotka hädin tuskin muistavat isäänsä vuosien poissaolon jälkeen. Vankeus on muuttanut Nicholasta ja Jessicalla on ollut suhde Mike Faberin kanssa joka on myös Nicholaksen vanha ystävä. CIA:n toimintaupseeri Carrie Mathison epäilee, että kyseessä on al-Qaidan juoni. Miksi sotilas Brodya olisi muuten pidetty vangittuna kaikki nämä vuodet? Myös Mathisonilla on oma salaisuutensa, josta hän ei halua muiden tietävän. Isänmaan puolesta on jännittävä amerikkalainen draamasarja sotilastiedustelun vaarallisesta maailmasta, joka on palkittu Emmy- ja Golden Globe -patsailla. Uusi sarja alkaa!    

Sodan vangit:
Kotiinpaluu. Kolmen israelilaissotilaan pitkä panttivankeus on vihdoin päättymässä. Mediasirkus piirittää palaajia, ja sitten koittaa jälleennäkeminen omaisten kanssa. Edessä on vaikea totuttelu uuteen tilanteeseen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti