lauantai 26. tammikuuta 2013

On se niin sääli.....

Kuljen Villen matkassa Suomen kielisukulaisten maassa Uralilla ja Volgan mutkassa. Samalla muistelen lähtöjä Tuusniemellä Meijerinrannasta Vihtaniemelle. Sen matkan olen jo vuosia tehnyt Vitas'in kanssa.
Kirkonkylästä Juurikkamäen osoittamaan niemeen 7 km vettä pitkin on minun kotimatkani, elämäni.

Vihtaniemellä ei mikään ole paremmin kuin Udmurdiassa tai tähän voin ottaa koko tuntemani Suomi-neidon levitettynä kartalle. Joka kolkassa on kansa kärsimässä vilua ja nälkää.

Torstai 16. lokakuuta, 2008
Katujätkät
-projekti löytyy Munkkiklubin tekstiluettelosta jonkun lukemana. On kiitosten aika asioihin myönteisesti vaikuttaneille ihmisille. Olen myöhässä tai enhän voinut aikaisemmin kiittää, kun hallinto-oikeudessa valituksen käsittely kesti 2 vuotta. Jätemaksusta valitin, kun Tiekimppa siirsi tiemaksujen maksajat rahoittamaan JäteKukon toimintaa tuottamatta jätettä. Muistutti yleisradioveroa koskemaan kaikkia käyttääkö palvelua vai ei.

Kukaan ei ollut tavoitettavissa kunnassa, keneltä olisin kysynyt. Siinä ei ollut mitään uutta, eihän siellä kukaan ollut työpaikalla vastaamassa omaishoitoaikana 1991-2000. Oli tehtävä parhaaksi katsomallaan tavalla ja pudistettava tomut jaloista isän hautajaisten jälkeen. Jonkun täytyy vastata kunnassa kuntalaisia koskeviin kysymyksiin. 
Muistui mieleen lukemani Raamatun kohta, jossa nainen puhui kuninkaalle ja kuningas kuuli naista. Kunnanjohtajan on tiedettävä alaistensa tehtävät. Hänen kauttaan lähetin jäteasiasta tiedustelun. Hän antoi palautteen, että oli ottanut vastaan pyyntöni ja osoitti sen asiaahoitavalle virkamiehelle.
Kunnanjohtaja ansaitsee kiitokset, hänen myötävaikutuksella sain asianomaisen tahon kiinni ja vietyä asian eteenpäin.
Olen vain myöhässä, kunnanjohtaja on jäänyt eläkkeelle ja uusi kunnanjohtaja on tuntematon entinen projektijohtaja. Luen Kunnanjohtajan kuukausiblogista- Tammikuu 2013
"Uudenvuoden lupaukset ovat paljon puhuttu aihe. Toiset näkevät hyvänä muutamankin viikon kestävät terveellisemmät elämäntavat. Jotkut taas kannustavat niiden sijaan keskittymään pysyvämpiin ja hitaampiin muutoksiin. Liikunta, lepo, terveellinen ruoka sekä työn ja vapaa-ajan sopiva suhde ovat varmasti niitä perusasioita, joihin kannattaa tähdätä. Oman uuden vuoden aloitan Ylläksen tunturimaisemissa, hiihtäen ja lumilautaillen sekä Lapin taioista nauttien. Toni Auvinen, kunnanjohtaja"
(viite: harjoittelija aloitti työharjoittelun lomailemalla, kun kuntoutustuki järjestyi.)

Viihde- ja vapaa-aika jatkuu, mutta kenenkä kustannuksella. Vihtaniemellä elettiin luontaistaloudessa 1900 -luvulta lähtien. Tehtiin työtä, elätettiin suuret perheet, maksettiin sotakorvaukset ja nostettiin Suomi hyvinvointivaltioksi. Kunta myi rantansa sijoittajille, joiden pääoman lisäarvoa pitäisi alkuperäisten asukkaiden kasvattaa lyhentämäällä akkojen vedenhakumatkaa vesiosuuskunnalla.
Sanoudun tästä irti ja seuraan Villeä suomensukuisten kansojen luokse tutustumismatkalle. Kylissä on vain vanhat mummot jäljellä, nuoret muuttavat pois. Työkoneet ruostuvat käyttämättöminä, jäljellä vain nummia. Ville sanoo.
- On se niin sääli. Minulle sanottiin tullessani omaishoitajaksi.

- Älä tule meitä opettamaan. Neljäs käsky "kunnioita isääsi ja äitiäsi" on tehnyt tehtävänsä. Kaikki muut ovat neljännen käskyn selitysosan varassa. Minulla on lupa nähdä huono asioidenhoito ja puhua siitä ääneen. Uhkaus poliisiasialla ei kuulu käskyjen noudattamisen piiriin.

- Maaoikeushan sen viimekädessä päättää, kuuluuko perintöosasi sinulle vai sijoittajille. Se uhkaus kuuluu vieläkin korvissani omaa luokkaansa olevien tuusniemeläisten julistamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti