sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Yksi päivä performanssina Fellmannin pellolla elämänmittaisesta liveroolipelistä

Kun kutsu tuli osallistua performanssiin nykyiseen asuinpaikkaani Lahden kaupungin katolla, vastasin myöntävästi. Vai vastasinko? Naapurin poika puiston toiselta puolelta oli järjestelyissä mukana. 

Eilen vietettiin  Kansallista veteraanipäivää Jyväskylässä. "Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta" selvensi, ettemme elää vain omaa aikaa. Presidentti Niinistö oivalsi sen jo heti virkakautensa alussa. Siitäkös äläkkä nousi nuorten vihreiden keskuudessa, millä rahalla nuorison syrjäytymistä voitasiin estää. Heidän mielestään rahaa ei riitä kuin nykyisen maailmanmenon ylläpitämiseen hallituksessa.

Arvokkaassa ohjelmassa oli edustettuna kaatuneet, sodassa olleet, vanhat ja nuoret 92 -vuotias Lotta ja pienin kuorossa laulava poika. Juhlaväen poistuessa paikalta jatkui tilaisuus sotaveraani-isän haastatteluun. Hänen rinnallaan istui tyttärentytär pienen lapsen kanssa. Näin otettiin huomioon, kuinka Suomi-neidon historia on edennyt tähän päivään ja kuinka tästä huomiseen.

Tähän päivään liittyy tuo performanssi, jonka ympärille media sai aikaan kahtiajakoisuuden. Sitä halutaan ylläpitää edelleen. En osallistu tapahtumaan omista henkilökohtaisista syistä. Jätän väliin satamassa järjestettävät Kansainväliset markkinat, Mahdollisuuksien torin. Vielä tähän kansainvälisyyteen liitty koiranäyttely. Tunnen  lukkarinrakkautta näitä nelijalkaisten omistajia kohtaan. Heistä olen saanut uusia tunneperheen jäseniä tietotekniikkataitojen opettajina koirakoulussa.

Nationella veterandag -toivotukset sain Ruotsista skypen chatin kautta. Areena ei antanut julkaista videokuvaa, joka aukeaa linkistä. He päättävät, mitä näyttävät, jos sivuni olisivat taas siirretty epäiltyjen listalle.
Vietän Sinistä hetkeä talvisodan päättymisen ajankohtana 13.3. klo 13.13, johon kuuluu Veteraanin iltahuuto ja Jorma Hynninen. Talvisodan hengessä Suomi-neidon pelastaminen markkinataloudessa ei ota onnistuakseen. Sehän tietäisi sotaa ja menetyksiä. Jotakin jatkosodasta seuraa ja sitä sanotaan sosiaaliseksi sodaksi. 
Omakohtaisena käytän siitä nimeä Tiekartta Länsirannalla, eihän kavaltamisesta saaduilla rahoilla saatu muuta aikaan kuin Veripelto muukalaisille hautausmaaksi. Veripelloksi on kutsuttu myös Performanssin esityspaikkaa Fellmannin pellolla.   
 
Nationella veterandagen

Kuvahaun tulos haulle Veteraanin Iltahuuto - YouTube


Veteraanin Iltahuuto

Kuvahaun tulos haulle Vitas ja Isoisä

Vitas ja Isoisä
Isoisästä neljänteen polveen

Löysin Konkarikeskiviikon  toisella kotimaisella kysymyksiin vastauksia antavana haastatteluohjelmana. Toisella kotimaisella haastatelut jatkuvat keskinäisen kehumisen kerhona. Sisältönä on "minulla/meillä on, mistähän saataisi sullekin". Aikaisemmin menestyksen huipulla haastatellut  pakoilevat toimittajia tänä päivänä. Tämä ei ole kielikysymys, onhan meillä toinen ja toinen kotimainen kieli tasa-arvoisessa asemassa. Tunneäidinkieli tulee paremmin ymmärretyksi toisella kotimaisella. Samaan syssyyn voisin ottaa venäjän kolmanneksi kotimaiseksi. Löysinhän lättisyntyisen Vitas'in  maailmaa kiertävänä taiteilijana. Esiintyy yhdessä isoisänsä, isänsä, vaimonsa ja Alla-tyttärensä kanssa.  

Siinä meidän perhepotretti kotimaisessa kokoonpanossa punaiseksi leimattuna syntyperän mukaan. Isoisä sen tiesi, minun isä vaikeni, Jos minä olisin vaiti, kivet huutaisivat. Omat tyttäret tekevät työnsä parhaaksi katsomallaan tavalla. Tyttärentytär on voittanut syövän, edennyt ammattiin, jatkokoulutuspaikkaan, itsenäiseen asumiseen. Kunnes kaiken hyvän keskellä joutuu kokemaan Hyvinkään yön kriisin. 
Tämä on minun performanssi -päivä lähes 72 vuoden liveroolipelissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti