perjantai 26. huhtikuuta 2013

Mitä tänään netistä opit?

Маша и Медведь: МАШИНЫ СКАЗКИ - Красная Шапочка

Masha saduttaa

Kaikki hyvässä sovussa kuin ammatinharjoittajat Berliinin kadulla esittelivät tuotteitaan. Meillä puhutaan moraalikadosta suomalaisen työn alennustilasta harmaassa taloudessa. Minulle se ei ole ongelma koskaan ollutkaan. Päättäjät tulevat myöhäjunassa, kun se on ollutkin koko ajan heidän tarkoituksensa nostaa itsensä äänestäjien yläpuolelle. Siitäs saitte, kun valinta turvallisuusneuvostoon ei osunut kohdalle. Presidentti sen ymmärsi meidän omaksi ylimielisyydeksi muita kansoja kohtaan. 

Kouluissa on omat ongelmansa. Opettaja papinrouva tuli luokasta tuohtuneena, kun 15 -kesäiset olivat piirtäneet kirkkoveneitä taululle. Evp upseeri kouluttajana armeijassa oli sijaisena luokassa. Odottaessaan hälinän loppumista ja järjestyksen palautumista istui ihan rauhassa pöydän takana. Kun liikehdintä ei rauhoittunut hän jatkoi istumista. Kun tunti oli pitkälle kulunut, hän vain totesi saavansa palkkansa istumallakin. Luokka oli saanut opetuksensa eikä ollut kiinostunut, mitä sijaisella olisi ollut annettavaa. Opettajana hän ei menettänyt kasvojaan, mutta muista syistä kuitenkin.

Kuvahakuna kirkkovuosikalenterisivu oli minulle yllätys. Siellä oli adventtiajan alkaessa muutkin kalenterit näytillä. Alaston nainen kyykyssä, sormi kirkkoveneen tappina ei selityksiä kaivannut. Olen hämmästynyt säikähtäin, että kaikki sulassa sovussa samalla sivulla. Minulle tämä on opetusta, kuin kissalle sisäsiistiksi opettaminen. Minulla on kovin ahdas maailmankuva, jos kirkkovuoden kalenteri ja tyttökalenteri kuuluvat samalle sivulle. Sen mahdollistaa netti meille kaikille joka junaan lähtijöille ja vielä asemalle jääneille.

Katsoin kotikatsomon: Kielletty hedelmä Kaksi nuorta tyttöä karkaa kotoaan, maaseudun rauhasta ja uskonnollisista perheistään, kesäiseen pääkaupunkiin etsimään vapautta ja ensimmäisiä suuria kokemuksia. N: Marjut Maristo, Amanda Pilke. O: Dome Karukoski.

Särkyneet siivet on lääkehöyryssä kirjoitettu kirja. Kun ei kestä sairasta maailmaa järkkymättä, täytyy paeta tunteitansa jonkun sekavuuden taakse. Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, ei meidän suuri perhe ollut uskonnon sanelema pakko. 
Oli viikonloppu tulossa. Tein tansseihin lähtöä mutta noudatin äidin kieltoa. Lämmitin saunaa kun isä ilmestyi rannalle. Hän antoi luvan  mennä äidin kiellosta huolimatta. Sen kerran muistan linnoittautuneeni aittaan kesäiltana. Joku kävi ilmoittamassa, että naapurin pojat odottavat rannalla. Pysyin päätöksessäni enkä  tuntenut tarvetta nähdä ketään. Dok. Muista minut, äiti.
Millaista on elää Alzheimer-potilaan kanssa? Dokumentin ohjaaja palaa lapsuudenkotiinsa auttaakseen isäänsä, joka on Alzheimerin tautia sairastavan puolisonsa omaishoitaja. O: David Sieveking, 2012.

Meille löytyi kasvattajat lähipiiristä. Lapsettomat emännät vahtivat menemisiämme ja informoivat nimettömillä kirjeillään mielikuvituksensa tuotteita. Uskoonhurahtanut ei tiennyt muuta syytä lähtemiselleni kesätyöhön Ruotsiin kuin huoraaminen. Tästä en voinut puhua hänen kansaan, kun hänen menemiset olivat ylitse muiden. Kuitenkin sain hänelle sanotuksi riitaa rakentaessaan suvussa. 
- Te kaksi vahvaa naista otatte mittaa toisistanne. Minä en halua kuulla asiasta enempää. Siihen loppui se yhteys eikä ole ollut tarvetta uudistaa sukulaisuussuhteita. Jotakin ehkä olen ymmärtänyt minäkin.

Merimiehet Hautalasta tätä en vielä tiennytkään. Onko sillä edes mitään väliä?

Tuomasmessu 25 vuotta, Agricolan kirkko, Helsinki. Saarna piispa Irja Askola, liturgeina Pirjo Kantala ja Olli Valtonen, messun kokoaa Susanna Monni. Mus.Inna Vintturi & bändi, Tuomaskuoro HilkkaKangasniemen johdolla. 

Oma tuomasmessun saarna kauan sitten on jaossa päivän piristykseksi tahoille, jotka ovat asettuneet poikkiteloin tielleni. Kukaan ei ole vaivautunut keskustelemaan kanssani kuin sosiaalitoimen sovittelija erottuani rastina ruudussa avioliittoa elävästä miehestä. Hän oli miehen puolella ehkä seuraava miehestä lumoutunut sovittelija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti