maanantai 8. huhtikuuta 2013

Sana on vapaa. Viikko 15

Tänään on Lumoprinssin syntymäpäivä. Lauantaina palasin kauppaan hakemaan unohtuneen kahvipaketin. Samalla katselin tummanpunaista ruusukimppua. Näytti terhakalta, joten ostin kukkia itselleni. Sitä en ole tehnyt pitkään aikaan. Toinen syy oli hyvä olo, että voin kävellä huojumatta. Borreliaoireet poistuivat puolittamalla verenpainepilleri lääkärin määräyksestä. Samalla poistui hirveä paleleminen. En ole enää vaihtolämpöinen hautautuessani peittojen alle illalla. Verenpainearvot ovat hoitotasolla.

Joku aika sitten vaihdoin taustakuvan. Meidät on poistettu rekisteristä lomakiinteistön omistajina. Räikkö Räähkät irvistelivät mennessään syksyisessä piharannassa. Kuinka tiekunnan näkökykyä parantaisi, onhan tieyksikkömaksuilla perusteet. Erakon Armas sosiaalijohtajana kirjoitti, ettei hänen äitinsä osannut eikä jaksanut pitää puoliaan. Erakon päärakennus muuttui samalla kertaa lomakiinteistöksi, kun kunta ryhtyi perimään kiinteistöveroa. 
Enää ei ollut vakituisia asuntoja Vihtaniemellä eikä Erakonniemessä. Tapahtui ansioton arvonnousu rahastuskohteena. Armas siirsi tynnyrisaunan kesäkäyntiä varten. Olihan vanha rakennus lahonnut ja katto pudonnut sisään. Me olemme tämän päivän ryysyrantalaisia lomakiinteistöinemme. Taustakuvaksi valitsin aurinkokukkapellon ja silmänkantamattomat laventelipellot. Erakkolaiset eivät voineet saada peltoja pakettiin. Heidän elinkeinonsa oli luokiteltu keräilytaloudeksi luonnonniityiltä pistämättä rikkaa ristiin pienviljelijöinä. Erakon emännän muistan meillä kotona lapsenvahtina, kun äidin oli lähdettävä asioimaan kirkonkylään.

"Käsinkirjoitettu teksti ja elama pelissä on yhteensopiva ajassa ja paikassa. Kokemus on ollut ankara opettaja, pitänyt kokeet ennen ensimmäistä oppituntia. Osoitteeni on neuvostomaa kuin miehellä, joka lähti etsimään isäänsä. Vannoi olla palaamatta syntymämaisemiin, olihan hänen isänsä venäläinen sotavanki ja äiti suomalainen nainen.  Ollaan me suomalaiset niin omituinen kansa, että syntyperän tähden tullaan tuomituksi."

Kahdeksan päivää sitten veteen laittamista koivunoksista ennustan kevään tuloa. Kolme silmua vähän vihertää. Luonnossa se tapahtuisi kesäkuun alussa. Eipä kevään ennustaminen ole kovin vihreää.  Tulipunaruusut (61) antavat odottaa elokuulle. Mitähän vielä olisi näkyvissä. Sen tiedän, mitä oli kristillisyys lapsuudessa. Elettiin pitkä talvi tiettömän taipaleen takana. Vapaa oli umpihanki lähteä kouluun, kaupalle, kirkonkylään. Kelirikon jälkeen syksyin keväin oli vesireitti vapaa soutaa tai huovata.

Kuulin aamulla radiosta Pertti Hemanuksen kirjasta poimittuja ajatuksia kristillisyyden toteutumisesta yhteiskunnassa. Ne olivat poliittisia päätöksiä säätää lakeja köyhän kansan olojen parantamiseksi.
Pertti Hemánuksen 70-vuotishaastattelu - Helsingin Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti