perjantai 12. huhtikuuta 2013

Joet tulvimaan itke

Kundnummer: miljoonassadasneljästoistatuhanneskuudeskymmenestoinen.
Faktuuranummer: kahdeskymmesviidesmiljoonasviideskymmeneskolmastuhannesseitsemäskymmenes.
Näillä henkilökohtaisilla numerotiedoilla saan Sosiaali- ja terveystoimelta laskun. Siinä näkyy tietokoneuudistukset yhden lääkärissä käyneen potilaan kohdalta. Uutta on vielä; maksu kuuluu maksukattoon koko kalenterivuoden ajan. Lasku on suoraan ulosottokelpoinen ilman tuomiota tai päätöstä.

Kuolinsiivouksessa käsittelen nämä tiedot osaksi toisella kotimaisella ja osaksi toisella kotimaisella pitämättä kumpaakaan kieltä toistaan parempana. Olemmehan jäämässä kielivähemmistöksi rajojen sisäpuolella, kun kuuntelee radiota tai katsoo yleverolla tuotettuja tv-ohjelmia. Poikkeuksen tekee Ville, joka puhuu välillä meille suomea ja venäläisten kanssa venäjää. Laajoilla nimettömillä hautaismailla hän antaa hiljaisuuden puhua. Se näkyy kehonkielenä.

Jos meillä jokaisella kaupunkilaisella olisi oma kundnummer, kaupunkimme väkiluku olisi kymmenkertainen. Faktuuranummer ilmoittaa, että jokainen kaupunkilainen kävisi terveysasemalla 250 kertaa vuodessa. Suhteutan ymmärrykseni €urokriisin  pelastamiseksi kerätyistä veroeuroista tai valtionvelasta. Tietokoneuudistuksella saadaan asiat näyttämään paremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. 

Kunnan sosiaalijohtaja ja kunnanjohtaja tönivät toisiaan, kun yksinkertaistin minulle maksettavaa omaishoidontukea. Siitä pidätetään verot päältä ja vähennetään isältä perittävä palvelumaksu viran puolesta. Näin meneteltiin jonkin aikaa. Sitten ilmoitettiin, ettei se enää käy. Tietokoneuudistus käänsi pystylomakkeen vaakaksi ja isä sai oman laskun miinusmerkkisestä omaishoidontuesta.
Terveyskeskuksessa täydensin isän tietoja kysymyksen osalta.
- Onko Arviitti sotaveteraani täytettyään 90 vuotta? Siihen asti tiesin isän osallistuneen sotaan, mutta sen jälkeen valkoiset veteraaniveljet pitivät yllä huhua, että isä oli osallistunut 1918 kahinaan. Hän oli silloin 12-vuotias poikanen. 
Oli rintamalla punaisen heinäkuun päivänä, jolloin minä synnyin. Meidät on aiheettomasti liitetty samaan rekisteriin, johon Putin joutui kokeneen poliisin  toimesta. On herättänyt keskustelua yli koko tunnetun maanpiirin. Jään odottamaan, mitä huominen tuo tullessaan virhemerkinnöstä.

Kevät itkee joet tulvimaan, mutta sen tekee myös Talvivaara. Ympäristötuho saa meidät itkemään suolaisia kyyneleitä vuotojen lisäksi. Tuhannet järvet eivät muutu viinaksi, vaan juomakevottomaksi suolaiseksi ja kuolleeksi mereksi. Me emme huku, vaan pysymme pinnalla. Sammakoiden piti hyppiä pelastautuakseen kermasaavista. Me kellumme, kuinka luonto selviää, kalat ja puut, kun vesi on juomakelvotonta jo ihmisillekin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti