lauantai 1. joulukuuta 2012

Kuuleeko kukaan 1.12.2012?

Hoosianna Porvoon kirkosta adventtina 2008


"Kirkoissa kaikuu ensimmäisenä adventtina Hoosianna-hymni. Sen laulaminen on vanha tapa Ruotsissa ja Suomessa. Laulun sanat liittyvät evankeliumitekstiin, jossa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin ja ihmiset levittävät tielle vaatteita ja puiden oksia huutaen: "Hoosianna, Daavidin Poika."
Uudessa testamentissa esiintyvä sana hoosianna on kreikkalainen muoto hepreankielisestä sanasta, joka oli avunhuuto kuninkaalle tai Jumalalle. Se tarkoittaa auta tai pelasta. Vanhassa testamentissa hoosianna-huuto esiintyy psalmissa 118.

Hoosianna-hymnin sävelsi katolisen pappisvihkimyksen saanut saksalainen muusikko Georg Joseph Vogler, joka toimi Ruotsin kuninkaan Kustaa kolmannen hovikapellimestarina. Ensiesityksensä hymni sai Ruotsissa tiettävästi 1795 tai 1796 säveltäjän itsensä uruilla esittämänä. Ruotsin kielellä laulua on Turussa ehkä laulettu jo 1797.Hymnin juhlavan alkusoiton on säveltänyt Richard Faltin.

Ennen vanhaan hymniä mentiin kirkkoon kuuntelemaan kuoron esittämänä. Vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla seurakunta pääsi itse laulamaan sitä.
Hoosianna kerää ensimmäisenä adventtina toistasataa tuhatta suomalaista kirkkoon. Kaiken kansan hymniksi muodostunut Hoosianna laulettiin virsikirjasta ensimmäistä kertaa 21 vuotta sitten. Virsikirjassa Hoosianna on virsi numero yksi." 
Luokka Musiikki  
Käyttölupa: Tavallinen YouTube-käyttölupa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti