maanantai 24. joulukuuta 2012

Rauhaa päälle maan 2012


Toisella kotimaisella julistan joulurauhan kruunujen uusvanhoilla aiheilla.
AURINKO, paistaakoon niin hyville kuin pahoille.
Tänään tarvitaan tyyntä lepoa varten, huomenna TUULTA uutta matkaa varten.
VESI vanhin voitehista, Jumala parantajista.
(Omaishoitaja paras hoitajista.)
Jaksamista kaikille zu Hause Pflegen.


Aamuhartaus 24.12. Aattoaamun musiikkihartaudessa Inna Vintturi, Juha Vintturi, Mari Torri-Tuominen ja Hans Tuominen laulavat ja johdattavat aaton tunnelmaan. Hartaudessa lauletaan laulut: Kello löi jo viisi. (Säv. R. Raala, san. Immi Hellén, sov. Juha Vintturi.), Virsi 21, joka alkaa sanoin "Enkeli taivaan". sov. Juha Vintturi, Heinillä härkien kaukalon. (Ranskalainen joululaulu 1600-luvulta, suom. Martti Korpilahti, sov. Juha Vintturi.) Hartausohjelmat: Aamuhartaus 24.12


Rakkauden tähden: Kip ja Martta

Kip ja Martta. Singaporelainen Kip vierailee appivanhempiensa luona Kangasalla. Tuomo ja Riitta saavat tietää mitä ovat firepoit. Kip nauttii luonnosta ja kahvihetkistä. Osa 6/10.(U)

Iltahartaus to 07.10.2004

Munib Younan, Jordanian luterilaisen kirkon piispa
Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen yhteys olkoon kanssanne nyt ja iankaikkisesti. Aamen.

Raamatun kohta, jonka haluan tänään jakaa kanssanne on ensimmäisestä Mooseksen kirjasta jakeet 26 ja 27.
“Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu". Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. 1. Mooses 1:26-27

Rakkaat kuuntelijat,
Vartuin Jerusalemissa ja asuin kolmen minuutin kävelymatkan päässä Pyhän Haudan kirkolta, neljän minuutin matkan päässä itkumuurilta ja viiden minuutin matkan päässä kalliomoskeijalta. Opin hyvin varhaisesta iästä lähtien, kuinka toiset ihmiset otetaan huomioon ja kuinka toisten uskontojen läsnäolo tulee hyväksyä. Kristityssä kodissani minulle opetettiin kuinka toisia uskontoja ja toisten ihmisten ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa. Tämä opetus, jonka sain kotoani sekä luterilaiselta kirkolta ja kouluilta, on varustanut minut aina kohtelemaan toisten uskontojen kannattajia ihmisinä, joilla on oikeus uskoa tavalla, joka eroaa minun tavastani uskoa.  Tämän asian opettamista jatkan omille lapsilleni ja ihmisille.

Valitettavasti se, mitä opin lapsuuden kodistani ja luterilaiselta koulultani, on jatkuvasti joutunut haastetuksi nähdessäni mitä maailmassamme tapahtuu tällä hetkellä. On hyvin helppoa syyttää maailman poliittista tilannetta; mutta pikemminkin tänään olisi aika kysyä: Miksi eri uskontojen edustajat niin usein väärinymmärtävät toinen toisensa? Miksi ihmiset eivät ole valmiita hyväksymään muiden uskontojen läsnäoloa?

Yksi syy vaikeuksille voi olla se tapa, jolla me usein lähestymme toisia uskontoja, kulttuureita ja sivilisaatioita. Vaikuttaa siltä, että tällä vuosituhannella monet ihmiset haluavat ymmärtää muita uskontoja omista havainnoistaan käsin. Kirkkona meille on helppoa ymmärtää juutalaisuutta tai islamia omasta teologisesta näkökulmastamme, mutta tämän päivän haasteenamme on ymmärtää juutalaisuutta ja islamia siten, kuin ne tahtovat tulla ymmärretyiksi ja havainnoiduiksi. Tämä on olennaista kaikille pyrkimyksille rauhan kasvatuksessa ja dialogissa.

Minulle uskontojen välinen dialogi kertoo seuraavaa:
Uskontojen välistä dialogia tulisi nykyään tarkastella luomisen teologiasta käsin vakavammin kuin koskaan aikaisemmin. Miksi Jumala loi meidät erilaisiksi? Miksi meillä on erilaisia uskoja? Voi olla, että ei ole muuta välitöntä vastausta kuin se, että kaikki ihmiset kaikista uskonnoista ovat luotuja Jumalan kuvaksi. Kyllä, erilaisissa opinkappaleissa, traditioissa ja normeissa on merkittäviä eroja. Dialogi ei muuta tai poista niitä. Ennemminkin dialogi auttaa meitä näkemään Jumalan läsnäolon toisessa ihmisessä. Nähdessämme Jumalan oman läsnäolon, pystymme näkemään, että Luoja lahjoitti meille kaikille samanlaiset ihmisoikeudet, samanlaisen vastuun ja samanlaiset arvot.

Meidät kristityt on kutsuttu uskontojen väliseen dialogiin haastamaan rikkoutunut maailmamme luomisen ja lunastuksen parantavalla teologialla. Ristillä Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta, Jumala pelasti koko maailman, ei ainoastaan kristittyjä. Tämä on perus teologiaa, joka ajaa meitä parantamaan maailmaa ja taistelemaan rasismia, äärivoimia, ylemmyyttä, anti-semitismiä, islamin pelkoa, arabien pelkoa,  vieraan pelkoa ja kaikkia muita pelkoja ja fobioita vastaan maailmassamme.

Uskontojen välisessä dialogissa tulisi etsiä yhteisiä arvoja tähän dialogiin osallistuvien uskontojen kesken. Joskus vaikuttaa siltä, että tämän päivän maailmanlaajuinen kaupallisuus ja sekularismi ovat riisuneet arvomaailmamme ja arvojen tilalle ovat tulleet kapeat oman edun tavoittelun  periaatteet. Tästä syystä vetoan kaikkiin uskontoihin, että ne etsisivät niitä yhteisiä arvoja, joita kristinusko, juutalaisuus ja islam jakavat, kuten esimerkiksi perheen, tasa-arvon, oikeuden, rauhan, suvaitsevaisuuden, anteeksi antamisen ja sovinnon edistäminen. Maailma ilman arvoja on kaoottinen maailma; maailma, jolla on yhteisiä arvoja, on maailma joka edistää moniarvoisuutta,  tasa-arvoisuutta, demokratiaa sekä kunnioitusta muita uskontoja, kulttuureita ja traditioita kohtaan.

Yhdessä muiden uskontojen ihmisten kanssa meidän täytyy työskennellä tuodaksemme oikeuden ja parannuksen tähän maailmaan. Me uskonnolliset ihmiset voimme olla profeetallisia, jos me tarjoamme pitkäaikaisia, rauhanomaisia uskonnon keinoja maailman ongelmiin. Uskontojen välinen dialogi voi haastaa maailman aktiivisesti sanomalla: Lopettakaa sodat! Lopettakaa maailman tuhoaminen, joka uhkaa tuhota ihmisyyden! Lopettakaa tavanomaisten ja ei- tavanomaisten aseiden, jotka voivat tuhota maailman satoja kertoja, lisääminen! Lopettakaa kaikenlaiset poliittiset ja uskonnolliset äärimmäisyydet! Meidän tulee kertoa maailman johtajille: Se raha, jonka te tuhlaatte valtaan ja asevarusteluun, pitäisi käyttää köyhyyden hävittämiseen maailmasta, koulutuksen tarjoamiseen, oikeuden ja tasa-arvon tuomiseen ja taisteluun HI virusta/AIDSia, syöpää sekä muita sairauksia vastaan.

Madridissa tapahtuneiden pommi-iskujen jälkeen Madridin arkkipiispa kirjoitti äskettäin artikkelin, jossa hän kirjoittaa, että meidän tulee oppia kristityiltä arabeilta kuinka muiden uskontojen kanssa eletään. Hänen huomionsa ovat oikeita: Voimmeko me kristityt palestiinalaiset arabit tarjota omia laaja-alaisia kokemuksiamme toisten uskontojen kanssa elämisestä eurooppalaisille ja amerikkalaisille kumppaneillemme? Vain dialogi, joka kunnioittaa toisen ihmisen rikasta elämää, voi saada aikaan muutoksen globalisoituneessa maailmassamme.

Rukoilkaamme:
Rakas Jumala, kiitämme sinua siitä, että kaikki ihmiset ovat sinun kuvaksesi luotuja ja ovat pelastettuja sinun veressäsi. Jumala, anna meille viisautta ja rohkeutta nähdä sinun kuvasi muiden uskontojen ja kulttuureiden ihmisissä, jopa niissä, jotka ovat hyvin erilaisia kuin me. Auta meitä elämään oikeudenmukaisessa rauhassa toistemme kanssa, löytämään yhteiset arvot, ja olemaan profeetallisia ihmisyyden takia. Sinun nimessäsi me rukoilemme,
Aamen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti