sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Ennen ja jälkeen

http://munkkiklubi.blogspot.fi/2009/04/kaaosta-114-vuotta.html

Sähköiset sairauskertomukset pakottavat seniorin tekemään työtä kätilönä ansaitulla eläkkeellä tiuhaa tahtia pysyäkseen muutoksessa mukana. Ajattelee kuitenkin, olisiko se vapaaehtoistyötä vanhusten parissa. Siinäpä pulma, mitä tehdä suurille ikäluokille jo eläkkeellä oleville ja tuleville eläkeläisille.

Maksoin tulevaa aikaa yrittäjän eläkevakuutusmaksuna. Joillekin eläke-etu, oman ja toisten, on ollut tarkasti vartioitu etuus. Koulun jälkeen tein vuoden palkkatyötä, josta ei kertynyt eläkettä. Se meni kuninkaalle kuin saudeissa yksi palkaton päivä kuukaudessa. Työpäivän pituus 12 tuntia. Eläkkeelle jäädessä tuon työn eläkkeikä on 65 vuotta. Jos eläkeuudistus antaa mahdollisuuden jäädä eläkkeelle 63-vuotiaana ilman varhennusvähennystä, hyväuskoiselle ilmoittamatta jää monien eläkesäädösten yhteensovittaminen. Annetaan pyytämättä arvonimi "Varhennettu Vanhus" osamaksulla. Se otetaan joka kuukauden eläkkeestä varhennusvähennyksenä. Yleveron esiastekokeilu osui kohdalleni 1.2.2005.

Hoidin asiat vaaditulla tavalla, mutta jäin eläkkeelle ilman eläkepäätöstä. Ystävällinen ääni vastasi tiedusteluun ylemmyydentuntoisena.
- Meitä on liian vähän tekemään eläkepäätöksiä. Tämä on valtionhallinnon pullonkaula, että yksikin puuttuva lenkki kaataa koko järjestelmän. Meidän lakisääteiset etuudet ovat lainmuutoksen varassa. Siitä uhoaa kassavahti ja pääministeri luvatessaan velkaa kriisimaiden kautta ylivarojen eläneille pankeille. Siitä jätekukko kiekailee kiekuen.
- Kenellä on lapsuuskoti ollut järven rannalla. Siellä on tehty työtä suuren perheen elättämiseksi sadan vuoden ajan luontaistaloudessa ilman mukavuuksia. Kuntaan houkutellaan sijoittajia uusiksi asukkaiksi alkuperäisten kustannuksella. Se nostaa lapsuuskodin lomakiinteistöksi kunnan ja sijoittajien mielestä. Heidän täytyy osallistua tiemaksujenmaksajana jäteveroon. Sitä ei ole vielä lakiin kirjattu kuin yleveroa, mutta jäljet pelottavat. Tie valmis on, voit löytää monta rahastuskohdetta suurista ikäluokista kuntauudistuksella.

Sukututkimus muistuttaa luetteloa samaan sukuun kuuluneista. Bosniassa joukkohaudasta löytyneet miehet ja nuoret pojat tunnistettiin hammaskarttojen avulla. Oikeastaan haluaisin edetä tästä päivästä entiseen. Kuninkaallinen syrjähyppy vahvisti perimää enkä yhtään ihmettele, jos prinssi Danielin juuret löytyisivät metsäsuomalaisten jälkeläisistä. Itse etsin Seppoa, johon minut yhdistettiin hänen sisarekseen silloin, kun Seppo ei ollut tehnyt kotiläksyjä. Viikonloppuna kolmen Sepon joukossa ei ollut etsimäni.
Samaistun ruotsalaisen lääkärin kohtaamiin bosniansodan kokeneisiin naisiin omaishoitoaikana syntymäkunnassani. Yksittäisistä pesäkkeistä se alkoi ja päättyi monien kohdalla maanpakolaisuuteen. Kyllä Siperia on opettanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti