perjantai 28. kesäkuuta 2013

Unnatürlich - poliitikon jättämät suuret menestymispaineet jälkipolville

1914: Sarajevon laukaukset, tapahtumaa pidetään ensimmäisen maailmansodan syttymissyynä. 

1919: Versailles'n rauhansopimukset allekirjoitettiin, mikä päätti ensimmäisen maailmansodan.

PHNetin nurkkauutiset muistuttavat 1. maailmansodan aloittamisesta ja lopettamisesta. On perjantai.  Hätkähdän radiotiedotusta; PERJANTAI kuin olisi ensimmäinen perjantai elämässäni. Voinhan sen järjestyksen tulkita loppuelämäni ensimmäiseksi päiväksi, joka on juuri tämä perjantai.

Kappalainen Topi Litendahl, Rovaniemi. "Tulevan apostolien päivän esikuvien ei pitäisi jättää kovin suuria menestymisen paineita jälkipolville". Virsi 525:1, 3 ja 5. Virsi alkaa sanoin "Suurempi kuin sydämeni". Psallamus-kuoro, johtaa Ilmo Riihimäki. Juhani Haapasalo, urut. Hartausohjelmat: Aamuhartaus 28.6






Kaupungintalonpuistossa on neljä patsasta. Keskusakselilla lähinnä kaupungintaloa on Vapaudenpatsas. Victor Janssonin tekemä patsas on paljastettu 1921, sisällissodassa kaatuneiden valkoisten sotilaiden muistoksi. Patsas kuvastaa alastonta mieshahmoa, jonka mallina oli sittemmin IKL- aktivistina tunnettu rovasti ja kansanedustaja Elias Simojoki.

Arvonimillä ja kunniamerkeillä palkittu tuli kuvatuksi tämän patsaan juurella. Minut hän otti yöllisten puhelinsoittojensa kohteeksi, kun ei enää keksinyt, kenelle soittaisi ja valittaisi puutteistaan. Hän tuli torjutuksi ja siinä paljastui miehen todellinen luonne.
- Mikä sinä luulet olevasi? Se selvitti minun oman arvoni ja hänen itserakkautensa arvon.
"Ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että ymmärtävät ymmärtämisen väärin ja tunkevat liian liki. Nythän se asia on kukkapenkissä." -MattiJ.

























5/7. Anne Gro oli viimeisillään raskaana, kun hän ja Åsmund muuttivat Argehovdiin yli 20 vuotta sitten. Lähin tie on 30 kilometrin päässä. Elannon he saavat lampaista ja matkailusta, ja koko perhe viihtyy mainiosti.

Näin elettiin Vihtaniemellä vuodesta 1900 lähtien. Isovanhemmat saivat kunnanmökin asuttavakseen käsityöläisinä. Vanhempani lunastivat mökin omaksi, raivasivat peltoa ja lunastivat naapurin maat. Pienviljelystila antoi suurelle perheelle elannon. 
Alkoi maaseudun autioittaminen peltoja paketoimalla. Vakituiset asukkaat hankkivat metsäautotien. Kunta myi rantansa sijoittajille ja siinä samalla meidän maan tiealueeksi niemen kärjen mökkiläisille. 
Jonkun mielikuvissa oli ottaa koko maa ja rakentaa oma hulppea huvilansa meidän lapsuuskodin maille omalla hautausmaalla. Tästä on kyse, kasvoihan vanhempien lapsilleen lahjoittama lapsuuskoti miljoonaperinnöksi valkoisen miehen jakaessa maita kuin intiaanien asuntoalueita Amerikassa. 

Onneksi tuli lama ja ylivelkaantuneiden pankkien pelastaminen ykkösasiaksi. Kuinka monta huvilaa on pystytetty omalla rahalla viihde- ja vapaa-ajan viettoa varten? Monta rakentajaa on tauti tanssittanut talvitiellä. Toivon pitkää ikää miettiä elämää ennen kuolemaa, ettei sitten kuole, kun kuolee ja jatkaa opintomatkaa kiinalaisessa helvetissä. 
Kokemus on ankara opettaja. Pitää kokeet ennen ensimmäistä oppituntia, että tietää eläneensä 1900 -2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti