maanantai 17. kesäkuuta 2013

Juhlitaan yhdessä

Elä jokahinen 
päivä niinku
solis viimeenen,
jonakin päivänä
oot vielä oikiassa.

Ennen lähtöä sain ystävältä kortin, joka sisälsi elämän viisautta pohojalaasittain. Olemme samalla aaltopituudella samojen elämänkokemusten ja kolhujen voimauttamina. Viime tapaamisella päivitettiin viimeiset kuulumiset, jotka olivat pääsääntöisesti iloisia. Ihmissuhteissa oli tehty sovintoja sitten viime näkemisen. Hän oli toteuttanut suunnitelmansa lähtemällä matkalle.

Itse olen joutunut syvemmälle yhteiskunnan muutoksessa. Lähin piiri on kuitenkin hyvässä vaiheessa. Päivän harmi on epävakainen sääennuste. Juhlat on juhlittu poutapäivinä, mutta heinäpoutaa tarvitaan lähes viikko, että heinät kuivuisivat paalattavaksi, latokuivuri kuivattaisi loput. Katua kulkiessa ajattelin, etten ole omassa ympäristössä. Kuitenkin nuorten muuttointo sai minut tyytymään nykyisiin olosuhteisiin. Näitä katuja mä kuljen on katu toiveen särkyneen. 

On tehtävä rytmin muutos. Elettävä kolmen syklin jaksoissa. Kohentuisiko olo yhtään. Ensiksi kuitenkin etsin netistä lääkärin, joka on tutkinut ja hoitanut borreliaan sairastuneita ihmisiä. Lahdessa ei sellaista lääkäriä löydy, tietävät vähemmän kuin minä borreliapotilaana. Lukemallahan siitä saa tietoa, mutta näin toimitaan köyhässä kaupungissa monessa suhteessa.

Pienet elonpiirit ovat olemassa. Niihin menen mielelläni, koen yhteenkuuluvuutta  ja pappi tuo kotiin navigaattorin opastuksella. Samoin papin kyydissä tulin ystäväni miehen hautajaisista muistotilaisuuteen. Jotenkin yhdistän iltahartaustekstin näihin muistoihin, olihan isälle soitetussa kasetissa juuri tuo toivomus. Sen hän sai myös havuseppeleen sinivalkoisiin nauhoihin sinivalkoisin ajatuksin.

Uudet murheelliset viestit kantautuvat kaukaa. Lupasin itselleni olla mitään kauhistelematta. Paluu kotiin on aina hämmentävä. Uusia tehtäviä ilmaantuu, kun viestintä lähtee omille bisnesretkilleen. Palaan dnan maksettuun Hesarin etusivun mainokseen. Ei päätä eikä häntää ole dnan touhuissa. Oppirahoja olen maksanut yrityskaupoista lähtien, kun dna osti PHNetin liiketoiminnan. Noudattaa muitakin yrityskauppjen periaatteita. Hetken entiset työntekijät saavat jatkaa uuden omistajan alaisuudessa. Sitten yritys lopetetaan ja ihmiset jäävät työttömäksi. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, olipa kyse vaikka omasta työhuoneesta työntekemistä varten. 

Konkurssin tehnyt Tradeka sai tilaisuuden lähteä valtaamaan koko Käsityöläistalon osakkeet itselleen. Olin viimeinen osakkeenomistaja, joka välimiesoikeuden uhalla pakotettiin luopumaan maksetusta työhuoneesta. Eläkeikään oli vielä vuosia jäljellä. Muutto vuokralle oli edessä. Tässä on bisnesmiesten eduksi laadittu lainsuoja, syödä uskolliset pois. Eivät kuitenkaan omaa käyttöä varten tarvinneet Käsityöläistaloa kauempaa, vaan lähtivät muille maille vierahille. Näin päättyivät herrojen kanssa tehdyt marjamatkat 1990 -luvulla. 
Kuinka käy kaupungin, kun yrityssaneeraja on ylimmällä paikalla päättämässä kaupungin asioista?

Iltahartaus la 08.06.2013
Marja Kosonen, rovasti, Mikkeli
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Psalmista 63:
Jumalani, minä kiitän sinua niin kauan kuin elän,
minä turvaan sinuun, kohotan käteni sinun puoleesi.
Sinä ravitset minut kuin parhaissa pidoissa,
ja minä ylistän sinua riemuitsevin huulin.
Minä ajattelen sinua levätessäni, sinä olet mielessäni yön hetkinä:
sinä olet tullut avukseni, ja minä saan riemuita siipiesi suojassa.
Koko voimallani minä tarraudun sinuun, ja sinun oikea kätesi tukee minua.

Lyhyt vastauslaulu: Sinun käsiisi Herra minä uskon henkeni.

Amerikansukulaiset sen lähettivät sotakorvausten kanssa kärvistelevään Suomeen.
Paketti oli oli päällystetty ruskealla voimapaperilla ja päällä oli paljon värikkäitä postimerkkejä.
Paketin sisällä oli pienempi, noin A4-kokoinen paketti, jonka sain avata.
Sen sisältä paljastui iso suklaalevy ja värikäs puukehyksinen taulu.
Taulussa oli kiharatukkainen tyttö, polvillaan kädet ristissä pehmeän vuoteen vieressä .
Lisäksi siinä oli koristeellista kirjoitusta, josta en vielä alkuvaiheessa olleella lukutaidollani saanut mitään tolkkua.

Isä sanoi, että se on iltarukous englanniksi. Minun iltarukoukseni, mutta vieraalla kielellä.
Muistan jonkinlaisen alkeellisen globalisaatioelämyksen. Jossain kaukana, hyvin kaukana, on lapsi, lapsia, jotka rukoilevat samaa iltarukousta kuin minä. ”Levolle laskeun Luojani, armias ole suojani. Jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Amen.”

Sitä sitten luin vuosien ajan suomeksi ja isän opettamana aika pian englanniksikin. Turvallisesti, iloisesti taulun amerikantytön kanssa, miettimättä sen enempää, mitä tarkoittaa ”jos sijaltain en nousisi,..”. Tai englanninkielinen rukous ”if I should die before I wake ” - ”jos kuolisin ennen kuin herään”...

JOS. Jos en nousisikaan sijaltani, vuoteeltani.... Miten sellainen näköala sopii iltarukoukseen,
jonka pitäisi luoda turvallisuutta ja hyvää mieltä nukkumaan menevälle lapselle? Sitä on mietitty, siitä on tunnettu huolta. Siksi sanat ovatkin vuosien saatossa saaneet uudenlaisia muotoja ja korostuksia myös englantilaisella kielialueella.

Kauniiseen Sofie Litheniuksen melodiaan liittynyt rukous tämän päivän virsikirjassamme
on häivyttänyt kuolema-ajatuksen lähes kokonaan. Virren toinen säkeistö muistuttaa kuitenkin hellävaraisesti, mutta todellisesti siitä, että elämässämme moni asia on JOS-sanan takana, uusi päiväkin.

Iltaan painuva eletty päivä on kiitoksen aihe. Huomista ajatellen saamme turvallisesti sanoa:
”Sinun käsiisi Herra minä uskon henkeni. Koko voimallani minä tarraudun sinuun, ja sinun oikea kätesi tukee minua. ”

Virsi 563:1-3

Rukoilemme:
Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi,
myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille,
jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen,
vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Siunatkoon meitä kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Aamen.

Virsi: 563:1-3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti