maanantai 8. elokuuta 2011

Yritysosaamista sukupolvenvaihdokseen

Tmi Maire Tirkkonen
LIIKEIDEA
02.05.2005

ONGELMA: Omaishoitajien ajan ja paikan puute viettää lakisääteistä (2pv/kk) vapaapäivää, joita voi säästää useamman päivän lomaksi.
Omaishoitajien omasta aloitteesta esiin noussut tarve viettää lomaa itselleen sopivampaan aikaan, ennaltaohjelmoitujen lomien sijaan, 
- omalla ajalla
- omalla tavalla
- omalla kustannuksella.
Laitospaikkojen vähentäminen on siirtänyt vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaisairaiden hoidon yhä enenevässä määrin kotihoitoon, hoitovastuun siirtyessä pääasiallisesti yhden ihmisen varaan.
On syntynyt omaishoitotilanne, jossa omaishoitaja joutuu suoritumaan 5,4:n työsuhteessa olevan hoitajan työmäärästä, jos työaikalakia noudatetaan. (Lähde: Folkhälsan raportti) Omaishoitajaa uhkaa uupuminen. (Itselläni 10 vuoden kokemus ilman lomia on 54 miestyövuotta. Minulle riiiiiittäääääääää.)
Markkinoilla tapahtuu läpimurto vasta sitten, kun omaishoitajat tiedostavat omat oikeutensa ja pystyvät ne täysimääräisinä hyödyntämään.

LIIKEIDEA: Tuusniemellä omaishoitajien käyttöön oman virkistys-, loma- ja vapaapäivänviettopaikan järjestäminen ja markkinointi.
Tmi Maire Tirkkonen, v:sta 1979 laillistettu hieroja ja 10:n vuoden omaishoitajakokemuksella on kehittämässä uutta liikeidea. Sukupolvenvaihdoksen myötä on mahdollista elvyttää yli 100 vuotta suvun hallussa ollut mummonmökki, ympärillä 24 ha metsää, uusiokäyttöön.
Oman ympärivuotisen asumisen ympärille otetaan käyttöön kehityksen mukanaan tuomat mahdollisuudet ja hyödynnetään jo olemassa olevia resursseja. Niistä muodostuu toimiva ympäristö, toimiva palvelu ja toimiva yhteys.
Toimiva ympäristö: Mummonmökki, Villa Mairea, lomaosake ja "teltta". Juojärven tarjoamat mahdollisuudet, rantasauna, uinti, avantouinti, vesijuoksu, soutelu, kalastus, luontoretkeily.
Toimiva palvelu: majoitus, kotiruoka, pitopalvelu, perinneruoka (kalakukot, rantakala- ja kapakalakeitto).
Erikoispalvelut: hieronta, mielihyvähoidot, hiljaisuus-retriitti, suolahuone- ja hengityssessiot.
Toimiva yhteys: lähikuntien valmiina olevat palvelut. Valamo, Lintula, Elämys-Viitakko. Yhteys ja tekniikkapalvelut IT -palvelupiste, nettikahvila, internet/etätyö, pankkiasiat, oman elämäntarinankirjoittajakurssin tilaaminen ja toteuttaminen verkkoympäristössä.
Nämä mahdollisuudet ovat yksin tai pienissä ryhmissä lomalle tulevan omaishoitajan käytettävissä omatoimisena olemisena tai täyden palvelun pakettina.
Oman lomapaikan käyttövalmius kannustaa omaishoitajia ottamaan etäisyyttä hoidettavaan ja huolehtimaan omasta jaksamisestaan ja työkunnostaan.

MARKKINAT: Omaishoitajat ja Läheiset  -Liiton julkaisemassa oppaassa "Omaishoitaja lomalle" ei esitellä ainoatakaan yksityistä lomakohdetta, johon hakeutuminen olisi helppoa ja joustavaa. Lomat ovat tuettuja ja niille voi hakeutua vain joka toinen vuosi. Markkinat eivät vielä ole avautuneet, mutta kun ensimmäinen lomakohde esimerkillään osoittaa vaihtoehdon nykyiselle käytännölle, on yksityisten alueellisten lomakohteiden markkinat rajattomat.

LIIKETOIMINTAMALLI: Laajenevan oman arvonsa tiedostavien omaishoitajien vertaistukiverkoston kautta käyttäjille suunnatun aktivoivan lomanviettokohteen vuokraaminen, palvelujen ja erikoisosaamiseni, hieronnan ja mielihyvähoitojen tuottaminen ja myynti.
Omaishoitajia on Suomessa n. 300 000, joista n. 60 000 hoitaa laitospaikkaa tarvitsevaa läheistään. Ensimmäisen lomakohteen käyttäjäryhmä on v:sta 2002 ketjukirjettä kirjoittava omaishoitajaryhmä, joka rekisteröidään nimellä "Omaishoitajan vertaistuki ry". Sen kautta mökittömät tulevat valmiiseen paikkaan ja maksavat käyttämistään palveluista, ei omistamisesta. Markkinointia tehdään myös Omaishoitajat ja Läheiset -Liiton ja 54:n paikallisyhdistyksen kautta.
Kysyntää on myös suvun ja kyläläisten keskuudessa, kunhan toiminta käynnistyy. Onhan tämä ainoa seitsemästä vakituisesta asuinpaikasta, jota ei ole muutettu lomakiinteistöksi yksityiskäyttöön siellä elämäntyönsä tehneiden muutettua kirkonkylään ja laitoshoidossa kuolleiden jälkeen.
Sain olla vanhempieni omaishoitaja ja heidän toiveensa oli elämän jatkuminen heidän jälkeensä sukupolvenvaihdoksen kautta.

Pohtiessani koulutuksen/YEAT alkaessa, en tullut ajatelleeksi Omaishoitajat ja Läheiset -Liitolle lähettämääni turhautuneisuuden ilmausta, jonka liitän mukaan. 
"Epävirallisen organisaation tehtävä on ratkoa arvaamattomia ongelmia."

OSAKEANTI
18.12.2005

Omaishoitaja, kun saat hoidettavallesi hoitajan, itsellesi vapaa-aikaa ja matkasi maksetuksi, tullessasi hierontaan maksat siitä, minkä jaksat. Hieronta vastaa maksavalle asiakkaalle annettua hierontaa laadun ja ajan suhteen. Hieronta kestää yhdestä (1) - kahteen(2) tuntia. Itse saat arvioida hinnan maksukykysi mukaan. Tullessasi hierontaan arvostat minun työtäni ja minä arvosta omaishoitajan työtä. (Arvojen vaihtotaloutta, jota ei rahalla mitata - antaessaan saa.) 

Tämä on mahdollista, kun olen virallisesti eläkkeellä 1.8.2006, jos siihen mennessä olisi eläkepäätös lopullisesti laskettu, kotisivut käytössä, näyttökokeen kansio täydennetty. Suhtaudun kaikkeen tähän tietyllä varauksella, kun ottaa huomioon lainsäädännön. Tähän asti ei työhistoriaan lasketa yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, omaishoitajana ja perhehoitajana toimittua aikaa. Lainkuuliaisena ymmärrän vähemmälläkin: 
- Tyhjän saa pyytämättä.
En jaksa enää todistella tekemisiäni tai tekemättä jättämisiäni. Olen iloinen kuitenkin, että olen selvinnyt tähän asti voidakseni kriittisesti arvioida aikaani kokemuksen perusteella.

 

 Oikoluettu
kirjoitusvirheet korjattu
9.8.2011
sisältö ei muutu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti