maanantai 1. elokuuta 2011

Erimittaiset syklit ja 7 vuoden kriisit

Professori Luostarinen kymmenen vuotta nuorempana kirjoittaa seikkaperäisesti vuosikymmenien muutoksista jatkumona. Minulle merkitsee jokainen yksittäinen vuosi siltä osin, mitä siitä on jäänyt mieleen. Seuraavaksi seitsemän eriväristä ruusua muistuttaa jokaisesta vuosikymmenestä. Valitsin ruusun värin mukaan, selvimmät puhtaan valkoinen ja tummanpunainen. Nettikuvat eivät vastaa sitä todellisuutta, mistä ruusut minua muistuttaa. Kaikki pitkiä ja isokukkaisia, kuin kesällä voi ruusut olla.

Pohjanoteerauksen syklin pituudelle antaa valokuvat kesältä 1938, vanhin veli vuodenikäinen. Ja toinen kuva kesältä 1953 äiti ja kahdeksan lasta. Siinä on meidän perhe. Isä ei ollut kotona kuvanottohetkellä. Aili on tullut katsomaan entistä naapuriaan ja kuva ikuisti tuon tapahtuman. 
Seuraavat 15 vuotta on lisännyt perheeseen kuuluvien lukumäärää puolisoilla ja lapsenlapsilla. (1967)
Seuraava sykli tuo jo pilviä taivaalle. Peltoja pakettiin ja lehmistä luopuminen. 
7 talvisavua on hankkinut tien Vihtaniemeen.  (1982)
Se saa kunnan katselemaan, kuinka alkuperäiset jäljelläolevat maanomistajat saataisiin lähtemään rannoiltaan ja jättäisi kunnan virkamiehille huvilatontit. Isä oli ajatellut asioista toisin. Mutta huijarit pitivät kiinni olettamistaan oikeuksista. Alkaa tiekartta Länsirannalla. Vanhemmat hankkivat osakkeen kirkonkylästä ja muuttavat pois tiettömän taipaleen takaa. Ovat jo hoitotarvekartoituksen piirissä ja hautaustoimisto käy monta kertaa päivässä antamassa apua. Siihen hätään tulin omaishoitajaksi ja sain kyläläisten vihat niskaani. Äiti on kuollut, isä täyttänyt 90 vuotta. Tästä on valokuva, isä ja kaikki kahdeksan aikuista lasta. Se ei kenellekään merkitse mitään. Havuseppele kuoltua haudalle sotaan osallistumisen merkiksi. 
- On kaverit ne komiasti palkittu, laulaa Junnu. Sitäkään tunnustusta en pyydä, pidän sen pilkkana isäni syntyperää kohtaan. Sykli päättyy ensimmäiseen kuolemaan sisarussarjassa. (1997)
Siitä lähtien olen ollut myrskynsilmässä suvun, kunnan ja valtion pistäessä kalikoita rattaisiin. Sukupolvenvaihdos on estetty. 4H -kerhoa käsketään pyytämään avuksi, jos haluaisin asua maalla ja tehdä työtä elääkseni. 1900 -luvulta lähtien on Vihtaniemellä eletty, tehty työtä suuren perheen elättämiseksi lähes luontaistaloudessa. Nyt on uudet puhurit käynnissä. Siitä pitää huolen kunta naapurina, tiekunta ja uusi rasitetiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkat mökkiläiset edunsaajana. Sykli päättyy 2012 ja pahaa pelkään, että muukalaisten hautausmaa lapsuuskodin uimarannassa saa ensimmäiset haudattavat.

Vielä syklit neljännesvuosisatoina. Alan olla liian vanha vanhojenpiikojen mielestä 25 - vuotiaana. Minua on petetty; kun akka on puhemiehenä, on piru perämiehenä. Sitä en ole vielä selvittänyt kirjeistä. Terapiassa on aina miehen syy, kun ei kestä yhteiskunnan muutoksia. Naiset ovat yhtä pahoja naiselle.
Sen saan tuntea nahoissaani puoleen vuosisataan mennessä.  Liekö naistutkimus edennyt. (1991)
Vielä on jäljellä 5 vuotta kolmatta vuosisataa. Silloin pääsen jo hoitotarvekartoituksen piiriin. Luulin jo tänä päivänä olevan jonkun tulossa haastattelemaan, mutta ei vastannut ovisummerin kyselyyn.
- Kuka siellä? Jos olisi ollut poliisi, vaikka valepoliisi, olisin avannut oven. Suomipoika Virosta soitti Skypellä. Kysyin.
- Miksi juuri minulle?
- Olen tulossa Lahteen asioille, eikä ole kortteeria.
- Olen tavoitettavissa julkisesti, mutta majoituspalvelua ei minulla ole.
Menee kauan aikaa. Saan vielä soiton Virosta.
- Mikä jäi epäselväksi?
Siellä olikin poliisi ja sanoi tulevansa luokseni, kun palaa Viron reissulta. Kun kunnia menee niin maine kasvaa. Sehän on tämän päivän tarkoitus levitellä perättömiä puheita. En yhtään ihmettele, jos vanhenevat naiset jo linnoittautuvat koteihinsa ovisilmien, varmuusketjujen ja turvalukkojen taakse. Israelissa Kibbutsilla ei ollut edes ovia, mutta pyssymies kiersi muurin ulkopuolella vartioimassa yörauhaa.

Omaishoitoaika on yli puolet vuosisadasta. Oletettu eläkeikä, kun on täyttänyt sata vuotta. Siihen lisätään ne 18 vuotta, jotka tehdään kuin saudeissa kuninkaalle työpäivänpituus 12 tuntia ja päivä ilmaiseksi kerran kuussa. Toista vuosisataa täyteen en enää elä, kun polttohautausta odottaa borreliabakteeri. Se on meille tuplauhri, kun omaishoitajaa ei vielä haudata hoidettavan kanssa. Hoitajat kuolevatkin ennen hoidettavaa, vaikka kuinka inhimillisten voimavarojen kehittämistä koulutetaan oppisopimuksella.
Elämäni syklit. 1 - 15 - 25 - 50 - 100 ja 100+. Historia kertoo enemmän maastaan kuin ihmiset. Joskin mieleenpainuvat hirmuteot seuraavat toisiaan nopeasti. Yhdestä ei ole vielä toivuttu, kun seuraava jo ravistaa koko maailmaa, norjalaisiakin.

Sukunsa viimeiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti