sunnuntai 14. elokuuta 2011

Vaalipuhe naiselle?


Oopperan jälkeen tasoittaa mielen kuiluja ja huippuja Mooses pyrkiessään johtamaan kansansa hunajan ja leivän maahan. Takana kuitenkin on naisen ääni. Ruusu aukaisi tien muurin läpi miehen sydämeen. Siitä se poliittinen ura urkenevi naisen ja miehen erojen, yksinhuoltajuuden, eläkeläisen ja kuoletettavan kuninkaan asiatuntijuudella. 
Kaikesta on tutkittua tietoa kuin tämän aamun tutkijasta "näistä levyistä en luovu" surviaisten parveilua todentaessaan. Koiraat odottavat kivellä naarasta ja ininän, suullakin tuotetun, koiras tunnistaa oman lajinsa naaraan. Ja kissanviikset on minun ilmeeni muistaessani (X) -rastina ruudussa avioliittoa elävää miestä. Kissa vieköön, kyllä sulla on silmät, kädet ja ääni.
Kirjoitin jo venäjän aakkoset, joista 14 on tuttuja. Katson tarkkaan suun liikettä, kuinka ne äännetään. Turha turpajumppa pois, kun vihastumista voi ilmehtiä eleillä, "mursi suuta, väänsi päätä, mursi mustoa haventa".

Kallavesj vei minut suurten muistojen äärelle. En löydä sitä musiikkikirjastooni Lehtisen laulamana. Siksi toivoisinkin, että radion musiikkiohjelmat löytyisivät aina musiikkikirjastosta. Olisivat vapaasti lainattavissa netissä. Tietysti kuuntelemisesta pitäisi maksaa tekijänoikeuksia. Mutta eiköhän kaikki taide ole käyttötaidetta. Sitä Bergman sanoi käsityöksi ja yhdyn hänen ajatukseensa käsityöläisenä. Poliitikko on puhetyöläinen, jolla pitää olla avustajansa kirjoittamaan puheita ja vastaamaan poliittisesta vastuusta kepittäessään toisinajattelijat. Yhtenä päivänä yhtä, toisena toista. Exoduksen puhetta haudalla. Kaksi tapettua makaa vierekkäin samassa kuopassa. Kuoltua voi jakaa maan. Siihen pitäisi pyrkiä jo eläessä, rinnakkaiseloon kahtia jakamisen sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti