sunnuntai 14. elokuuta 2011

Unohtamisen vastarinta

Viikon taiteilija
Näistä levyistä en luovu, Salpausselän kirkosta jumalanpalvelus, liturgiaa, Risto Ahti viikon taiteilija, Hiroshiman ääniä auttaa minua pysymään unohtamisen vastarinta-asemissa. Kuuntelen tuntemattoman potilaan, joka vapautuu sotamuistoista. Itse toivon, että voisin jättää seuraavalle sukupolvelle järjestyksessä olevan perinnön. Muuten Hiroshiman ääni kantautuu vielä siihen tuntemattomaan päivään, jolloin lapset katselevat jäämistöäni päätä pudistellen. Atomipommin vuosipäivänä 1945 olin 4 -vuotias. 

Kuinka kauan kesti uutisoinnin matka tuosta tapahtumasta elossa olevalle isoisälle? Hän osasi puhua ääneen maailman tapahtumista. Isäni kuoltua halkomistoimituksen hakija antoi tietoja lapsuuskodin käytöstä. Hän suunnitteli sitä käyttävänsä lomailuun. Oli ollut ahkera ulkomailla kävijä ja hovia oli kertynyt ympärille, että tarvitsisivat oman lomakiinteistön. Tämä on kaiken pahan alku ja juuri. Hän luopui kuitenkin hankkeestaan myymällä osuutensa, kun ei ollut enää rantarakennuspaikkaa. Meitä mökittömiä oli vielä kolme muutakin ja kuolleen siskon perijä. 

Koskaan lapsuuskodin käyttötarkoitusta ei muutettu loma-asumiseen. Se on vanha rakennuspaikka josta toimitusinsinööri laati arviointimuistion. Hiroshima oli sijainniltaan ihanteellinen pommituskohde. Meidän lapsuuskoti on sopiva kiinteistö käydä sotaa kunnan, tiekunnan ja sijoittajien kesken. Minulle se oli harjoittelupaikka sukupolvenvaihdokseen vanhempieni omaishoitajana. Kuuntelen Risto Ahtia tiistaina uudelleen kynän kanssa ja täydennän tätä kirjoitusta siltä osin, mitä valkeni menetelmistä, opettamisesta ja runoilijasta.  

Miksi olen koneella sunnuntaina useaan otteeseen. Olen menetelmän uhri. Itse jäljitin mielettömän kipukohtauksen syyn pari vuotta sitten. 
- Unohda koko juttu, kaikilla länsimaisilla on borrelia vasta-ainetta.
- Palaan sitten hakemaan lääkäriapua oireenmukaisesti.
- Olen lähettänyt paperisi keskussairaalaan. Sieltä tulee kutsu aikanaan. 
Hoitoni siirtyi eteenpäin. Kolmella poliklinikalla olen vieraillut ahkeraan. Suupoli haluaa jatkaa katsomista, mihinkä oireilu kehittyy. Huomenna tiedän enemmän käynnin tuloksesta. Käynnin hinta on kohonnut taksimatkan kallistuessa. On liian kallista hampaiden putsausta käydä joka toinen viikko polilla vain sitä varten. Mitään uutta en ole saanut tietooni hoidon kehittymisestä. Tutkijat ja lääkefirmat ovat lyöttäytyneet kimppaan rahastamaan. Rahamaailma on pahasti sairas.
4 -vuotias, 5 -vuotias, kuudesluokkalainen muistelevat pomminpudotuspäivän tapahtumia. Sitä tekevät myös pomminpudottajat, pappi rukoillessaan suojelusta pommin pudottajille ja kohteille. Sähköshokin antaja sitä pyytävälle mielisairaalaan joutuneelle. Hyvitykseksikö teostaan? 

- En pyytänyt tyyntä tietä, sinun tahtosi tietä vain. On tullut rakkaaksi nämä kaksikymmentäviisi vuotta, joka on kulunut isän pyytäessä apua, kun ei enää pysynyt mukana kunnan vaatimuksissa ottaa tieoikeutta sijoittajilleen. Siinä tuli kylkiäisenä paljon muitakin hankkeita. Meidät on hävitettävä maailman kartalta. 
Lankapuhelinliittymää maksoin 11 vuotta. Keväällä tuli mitta täyteen. TeliaSoneralta tuli tieto purkaa kaapelit pois. Määräaikaan mitään ei tapahtunut. Tuli vain uusi lasku kerta toisensa jälkeen. Siinä yksi kuollut lehmä maksettavaksi. Maailmalla on lisää kankkulan kaivoja Kreikassa, Italiassa ja monessa muussa lämpimässä maassa. Koko Suomi on kohta kylmillään kuin torakoiden häätämisajaksi kylmilleen jätetyt torpat. Ihminen ei säily hengissä talven yli ilman lämpöä ja ruokaa. Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme. Horrokseen vaipuminen tietää varmaa kuolemaa. Sitä tekevät jo monet dementoituneet ja vanhukset. Mikä meitä riivaa? Kuka keksii nimen kansantaudille, joka estää pitämästä huolta niistä jotka kärsii?


Berliinin muurin 50 vuoden muistot
sekin vielä tähän elokuuhun
pahimpien painajaisten joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti