maanantai 15. elokuuta 2011

Kallavesj

 

Siihen ole mitään lisättävää
eikä mitään poistettavaa!

50 -vuotias veljmies
Elämä jatkui Vihtaniemellä omalla kohdalla 12- vuotiaaksi. Olin tullut siihen ikään, että nyt jos koskaan olisi lähdettävä oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Siihen antoivat mahdollisuuden vanhempani kyselemettä kotiin jääviltä seitsemältä sisarukselta, olisiko heillä mitään sitä vastaan. Sillä tiellä viivyin 50 -vuotiaaksi, Vanhempani olivat sairastuneet vanhuuden tauteihin, joita ikäkin tuo tullessaan. Oli neljännen ukkaasin aika isän ja äidin kunnioittamisessa. 
- Minä tulen, lupasin isälle ja äiti voi tulla kotiin laitoksesta.

KOTTOOPOESTUMISLUPAHAKEMUS
 (Savolaisjuttuja <elä hättäele>)
tuli allekirjoitetuksi kunnes kuolema minut siitä vapauttaa.

Olen lyönyt päätä seinään, miksi en ymmärrä tätä aikaa, tehtyjä sopimuksia ja puoluepolitiikkaa. Täytyy palata juurilleen ja lähtökohdista käsin selvittää, mikä tätä maata vaivaa. Se on piäsnuatikoitten vallan halu. Joku Kannuksen Kennedy tuo Amerikan tuliaisina hänelle kirkastuneen sanonnan.
- Kyllä Siperia opettaa. Onhan noita elossaselvinneitä kertomaan, mikä on Suomi-neidon noudattama valtio-oppi ja selviämisstrategia. Onneksi yksi selvisi elämän pelistä ja sai poliittisen viran Kelan kyttääjien päävahtina. Kela on luvannut olla muutoksessa tukena, mutta sen suurin tehtävä on epäillä kaikkia Kelan etuuksien piiriin kuuluvia väärinkäytöksistä. Kunnallispolitiikasta on tullut virkamiesten itsetarkoitus johtaa harhaan kuntalaiset. Laki siunaa keppikeiton naamioimalla sen ensiksi kepinnenässä kuljetettavaksi porkkanaksi. Näin aasikin saadaan kulkemaan porkanan perässä. Kaikken tämän ymmärtää piällysmies olematta piällysmies savolaisuudesta käsin. 

Sukuni on selvinnyt yli 100 vuotta Vihtaniemellä lähes luontaistaloudessa. On tartuttu toimeen, tehty työtä itsensä ja suuren perheen elättämiseksi. On voitu liian hyvin kaunilla rannoilla, juotu vettä Juojärvestä. Sitä pitää ryhtyä rajoittamaan. Pellot pakettiin, kirkonkylän paskavesi johdetaan saareen. Puuttui tieto-taitoa, kuinka se onnistuu ongelmitta. Muistan sen kerran kesällä, kun vanhemmat tulivat maidonvientireissulta kotiin. Meijerinselällä oli ollut putkirikko ja siellä oli päästölautta kellunut näkyvästi. Sitä vettä ei enää juotaisi.
Toinen turha uhri oli kaivinkoneen yritys talvella mennä saareen tekemään konetyötä jäätietä pitkin. Illan pimetessä pillit huutaa hätää. Kaivinkone upposi jäihin ja velkainen yrittäjä painui koneensa mukana syvyyksiin. Nyt saareen on silta. Kunnan hankkeet ovat siirtyneet seitsemän kilometrin päähän meijerinrannasta Vihtaniemelle. Olematonta jätettä pitäisi viedä seitsemän kilometrin päähän tietä pitkin tiekimpan laatimaan jätekeräykseen. Ymmärrys hoi, äly älä jätä.

Tätä toilailua olen seurannut KKN:n alueella lähellä Venäjän rajaa. Siellä ei näytä olevan asiat kunnissa sen paremmin. Niitäkin pitää tarkastella KOTTOOPOESTUMISLUPAHAKEMUKSEN perusteella savolaisittain. Karjalaiset joutuivat jättämään kotinsa rajan taakse ja mikä on heidän kohtalonsa selvitä loppuikänsä kotonaan. Itä rintamallakaan ei ole mitään uutta. Länsi on hätää kärsimässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti