perjantai 8. helmikuuta 2013

Peitetarinoita näkyvälle järjenköyhyydelle

Herätkää oi, te hitaat sielut!

Internetyhteys on ikkuna iltaan ja aamuun, kotiin ja kirkkoon, kuntaan ja yhteiskuntaan, maailmaan ja manalaan. Savolainen balladi laulaa johtajista ja pastoreista, huviloista ja sotilasarvoista, tietenkin vielä pankinjohtajista ja metsäliitoista. Siinä on Suomi-neidon nykytilan koko kuva.
dna on koukuttanut minut solmimalla taloyhtiön kanssa sopimuksen ilmaisesta nettiyhteydestä  ja 2 megan nopeudesta. Aamuhartausseurakuntalaisena olen ihmetellyt nettiyhteyden pätkimistä. Kirkko pahoitteli areenan uudistusta kuunnella hartauksia netissä. Enemmän korvat eivät kestäneet kuunnella kapinapapin yhteiskunnallista sanomaa ja musiikkivalintoja. Kenttäpiispaa tallensin aikani, sitten hänenkin puhujavuoronsa peruttiin, hänelle tuli kiireitä ylennyksen johdosta. 

Mikään ei ole muuttanut minun päivääni. Youtube ei toista Gute Nacht -toivotuksia. Yritän kuitenkin aamulla, Talvela laulaa kehoituksen "Herätkää oi, te hitaat sielut" pysähtelemättä. Keitin aamukahvit ja sitten kierros tietokoneella maailmalle ja menneeseen maailmaan.
Köyhyys on ollut sodan jälkeen kaikkien osa. Olimme kuitenkin samoista lähtökohdista eikä elvistelyyn ollut kenelläkään aihetta. Suomalaiset ostivat lumppunsakin ulkomailta, ettei köyhyys paistaisi läpi. Samasta on kyse, kun velkarahalla peitämme järjenköyhyyden. Kun rahaa on riittävästi, siitä puhumaan ei tarvita hallitusta eikä eduskuntaa. He johtavat meitä harhaan unohtaen kunnnallispolitiikan toimet kuntalaisten hyväksi, mihin meillä ei ole ollut varaa 1990 -luvulta lähtien. Sitten alkoi nousukiito pilviin.

Kunnalla ei ollut varaa omaishoidon tunnustamiseen halvempana vaihtoehtona laitoshoidolle. Omalta kohdalta voin sanoa, kun tarvitsin rahaa, se järjestyi sijoittajien toimenpiteiden seurauksena. Minusta tuli radioateljeen bisnesenkeli "kun rakkaus kohtaa rahan". Monta asiaa sain hoidetuksi sijoittajien ahneutta, he realisoivat minulle kertynyttä omaisuutta. Rahastajat ovat kulkeneet tiensä loppuun ja odottavat muukalaisten hautausmaata. Sekin toteutuu, eihän kavalluksesta saaduilla rahoilla voinut muuta ostaa kuin Veripellon, siunaamattoman maan punaisina tapettujen hautapaikaksi.

Historia toistaa itseään eikä kukaan osaa ratkaista, miten nuorten syrjäytyminen ja vanhusten hoito pitäsi järjestää. Lappu rintaan 30 V kaljan ja tupakan ostajalle. Lappu rintaan 64 V elinikäiselle oppijalle muistutukseksi olet yli-ikäinen. Yhteisvastuukeräyksen sanoma puhuttelee jälleen kerran, kuinka kambodzalaiset hyötyvät saatuaan kangaspuut kylään. 

Hankkimani kangaspuut ovat käyttämättömänä lapsuuskodissa, kun sukupolvenvaihdokselle ei ole tilaa yhteiskunnassa. Pinssipussi kolahti pöytään omaishoitajien hyväksi yhteisvastuukeräyksen alkaessa. Ungandalaiset pojat pesevät iloisesti saippuavaanhdolla toisiaan voimauttavana valokuvana kirjassa.
- Myy tai maksa, á 100 mummonmarkaa. Sen kolautti poliittinen johtaja ollakseen parempi ehdokas valitsemallaan poliittisella tiellä. Juhlittiin yhdistyksen 10 -vuotista taivalta, puhujana kansanedustaja (SDP), joka kävi kertaamassa CV:nsä meille väsyneille omaishoitajille. Pinssien jako yhdistystoiminnassa mukana olleille oli tunnustus työstä. 
- Olisit pysynyt yhdistyksessä, olisit saanut pinssin. Minut erotettiin, kun uskalsin olla erilainen, kirkostakin, kun huomasin olevani vain maksaja. Kuka suostuu puhumaan näistä asioista ilman syyttämistä?

Yhteiskunta on kuollut, kun puhe on lakannut. Kirjoitustaito kuuluu kaikille kaatopaikkakansalle. Mutta ei meille hyvinvointivaltion kaatopaikkakansalaisille. YEAT:n näyttökansio on loppulausetta vailla toteutuneena sanasta sanaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti