Aamuhartaus 31.5.
Kirkkoherra Olli Kortelainen,
Varpaisjärvi. Virsi 521:1-3. Virsi alkaa sanoin "Oi ihminen mieleesi
paina". Radion kamarikuoro, joht. Timo Nuoranne, urut Pertti Eerola.
Hartausohjelmat: Aamuhartaus 31.5
Aamuhartaus pe 20.07.2012
Olli Kortelainen, kirkkoherra, Varpaisjärvi
Asuin 31 ensimmäistä vuotta elämästäni kaupungissa. Sitten muutin puolen miljoonan asukkaan suuresta kaupungista pieneen alle tuhannen asukkaan maalaiskylään Pohjois-Savoon. Luonto ja ympäröivät mäet olivat minulle tuntemattomia, vähän pelottaviakin. Se oli käännekohta minun elämässäni.
Ensimmäistä kertaa elämässäni asuin paikassa, jossa yöllä mistään ei kuulunut liikenteen ääntä eivätkä mistään paistaneet liikenteen valot. Hiljaisuus ja pimeä uudella kotipihallani kylmänä syysiltana tuntuivat epätodellisilta.
Ensimmäisenä kesänäni maalaispappina lähdin juhannusseuroihin Pisan vuorelle. Pisa on muinaista saamen kieltä ja tarkoittaa pyhää. Minä lähestyin vuoren huippua lähinnä pyhässä pelossa. Tutut raamatunkohdat, virret ja rukoukset saivat tuossa ympäristössä ja tuossa tilanteessa aivan uuden sisällön.
Elias Lönnrot nousi Pisalle kesällä vuonna 1832, ja Pisa mainitaan myös Kalevalassa. Nuori Joukahainen rehvastelee tiedoillaan Väinämöiselle: “Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla”. (Kalevala) Temmeltävien tuulten humistaessa Hornan kallion honkia tuntui siltä kuin metsä yrittäisi sanoa minulle jotain.
”Noin viikon kuluttua siitä, kun Jeesus oli tämän puhunut, hän otti mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan. Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan. He ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa ja puhuivat Jeesuksen poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa.” (Luuk. 9: 28 – 31)
Kertomus kirkastusvuoren tapahtumista, joka on kirjoitettu Luukkaan evankeliumiin, viittaa pääsiäisen tapahtumiin, Jeesuksen vaellukseen kohti Jerusalemia, ristiä ja ylösnousemusta. Lyhyenä hetkenä, kun kuvainnollisesti esirippu oli vedetty syrjään, opetuslapset saivat nähdä Jeesuksessa jotakin Jumalan kirkkaudesta ja hänen valtakunnastaan, toisesta elämästä, jonka suhteen ihminen muutoin on sokea.
Kun evankelista Luukas puhuu Jeesuksen vaatteen säteilevästä valkeudesta, se on hänen yrityksensä inhimillisin sanoin esittää Jumalan perustavanlaatuinen toisenlaisuus, joka ilmenee ihmisessä Jeesuksessa. Kirkastusvuoren tapahtumat ovat myös suosittu aihe kirkkotaiteessa. Taidemaalarit samoin ovat yrittäneet inhimillisin keinoin, loistavilla väreillä, sädekehällä tai muin symbolein
esittää jumalallisen erotuksena inhimillisestä.
Kirkastuskertomus muodostaa käännekohdan Luukkaan evankeliumissa. Juuri sitä ennen Jeesus on kertonut tulevasta kärsimisestään, ja nyt, vanhan liiton lupaukset alkavat täyttyä. Mooses edusti vanhan liiton lakia, Elia profetiaa. Profeetta Malakian mukaan Elia oli tuleva ennen Messiasta ja tuova Mooseksen tullessaan. Vanhan testamentin mukaan kumpikaan ei ollut kuollut, vaan Jumalan sanottiin ottaneen heidät luokseen. Kirkastusvuorella koko Jumalan toiminnan historia saavuttaa käännekohtansa. Taivaasta kuuluu ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!”
Kun kiipesin Pisan vuorelle, en nähnyt Moosesta enkä Eliaa, mutta kaksi joutsenta lensi ohitseni. Tunsin pyhän kosketuksen. Sittemmin pimeys, hiljaisuus ja metsä ovat tulleet minulle ystäviksi, joiden helmassa on hyvä pysähtyä, hiljentyä ja mietiskellä sitä, mikä tässä elämässä on hyvää, oikein ja kestävää ihmisten ja Jumalan silmissä. Maalla on ollut hyvä elää.
Jeesuksen tie vei Kirkastusvuorelta viimeisen kerran kohti Jerusalemin pääsiäisjuhlia. Tuona kohtalokkaana pääsiäisenä lain aika oli päättynyt, profetiat toteutuneet. Golgatalla Elia ei enää ilmesty. Taivaalla ei näy valoisaa pilveä, vaan taivas on pimentynyt. Maa järisee ja Pietari kieltää Jeesuksen. Mooseksen ja Elian tilalla on kaksi rikollista. Ylhäältä ei kuulu ääntä, mutta roomalainen sotilas, pakana, tunnustaa: ”Tämä mies oli todella viaton.”
Rukoilkaamme:
Kaikkivaltias Jumala:
Kiitos, että annat meille hetkiä ja aikoja,
jolloin voimme kokea sinun läsnäolosi erityisen voimakkaasti.
Auta, ettemme kuitenkaan perustaisi uskoamme vain tunteidemme varaan.
Anna luottamus Vapahtajamme kuoleman ja ylösnousemuksen tuomaan pelastukseen.
Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.
Virsi: 515:1-3
Jostakin syystä videokuvat eivät näy julkaistuna. Jätän kuitenkin valkeat taulut julkaistuna, ja fiilistelen muokkaussivulla. Syy näkymättömyyteen on koneella oleva haittaohjelma, mokomaki!
Tshaikovski: Romanssi pianolle f-molli (Mauno Kuusisto).
Tshaikovski: Romanssi pianolle f-molli (Mauno Kuusisto).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti