keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Voi, hyvä Luoja: Anna minulle mieltä elämään!

Aamuhartausseurakunta höristää korviaan. Ivalossa aurinko laskee seuraavan kerran 21. heinäkuuta. Odotan kuinka tuo 72. syntymäpäiväni päättyy. Syntymäpäivääni liittyy erilaisia perinteitä. Silloin alkaa ravustus. Kuori on paksuuntunut kovaksi kilveksi. Se tekee ravusta vahvan jatkamaan omaa elämäänsä. Siitä on tullut kuitenkin herrojen herkku, kuninkaitten ruoka. Kissaa syötiksi rapumertaan ja rapu menee ansaan. Joutuu elävältä kiehuvaan, tillinkukinnoilla maustettuun veteen. Punaisten rapukekojen ympärillä ryypätään ja lausutaan runoja. Niin minunkin elämän ympärillä on kaikenlaista oheistoimintaa, jota en ole tilannut.

Käki ei kuku radiossa kesäaikaan eikä kukkokaan taida kiekua talvella. Kuuluttajavuorossa Juha Salomaa mainitsee mustasta linnusta ja aamuhrtauspuhujasta äänen värähtämättä. Puheen sisältö osuu ja uppoaa minuun kokemuksen perusteella. Taisi Konnevedeltä olla joku Suonenjoella lukiossa vieraspaikkakuntalaisena. Ei ole jäänyt nimi mieleen minulle koko oppikouluajan ulkokuntalaisena heti sodan jälkeen vieraissa nurkissa majailleelle. Uskonnonopettajasta tuli piispa eikä kirkko vielä silloin ollut muutoksen kourissa. Syntymäkunnassa oli merkit näkyvissä 1991 lähtien kirkossa ja kunnassa. Äskettäin kenttäpiispaksi ylennetty pahoitteli osoitteenmuutosta. Ja minua loukkasi pahoittelu tietystä syystä. 

Kuuntele tarkkaan tämän aamun aamuhartaus. Tekstiversiona sitä et tule löytämään, eihän teologian tohtorinkaan puhe 17.5. helluntaista saanut julkaisulupaa. Kaikki jää kuullun ja ymmärryksen varaan kuin 2000 vuotta sitten aika on kirjurien ja tulkkien varassa. Varastetun Vihkiraamatun tilalle hankin saksankielisen Raamatun. Kirkko on kutsunut nimeltä, Liebe Maire, punaisesta heinäkuusta lähtien. Isä tuli rintamalta antamaan nimen tyttärelleen. Sillä nimellä kutsuttuna olen kutsua noudattanut. 
- Lopeta, haluan nukkua. Pyysin palattuani Lahteen 6.2.2000 tapahtuneen vallanvaihdon jälkeen.
- Nythän minä vasta aloitan. Yöllinen puhuttelija vastasi heti samaa linjaa takaisin.  Kaikki rakenteet ovat menneet uusiksi, sen on vaatinut maan hallitus laatiessaan rankaisevia lakeja meille kilteimmistä kilteimmille diktaattorien tyttärien eduksi. Takana tietysti on julma jumala, joka ahmii omat lapsensa.

Aamuhartaus 22.5. Kirkkoherra Olavi Virtanen, Konnevesi. Hartaudessa Vesa Jämsen (kitara) soittaa säveltämäänsä musiikkia. Hartausohjelmat: Aamuhartaus 22.5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti