maanantai 20. toukokuuta 2013

Jälkimainingit

Vitas 2002

Hiiteen kaikki mielen mustuus,
me suoritamme itsemme tästä retkestä kuin enkelit.
Asiat käyvät hyvin, peijakkaan hyvin,
eikä yhtään syytä päätä kallistella. -Aleksis Kivi

Suvun tarinan tiedän alkaneen 1900 Vihtaniemellä. Jaakko Löytty laulaa kurkisteltuaan  paratiisin portilta onnentoivotuksineen, Aatami ja Eeva.
Swot-analyysin 1. kuva, vahvuuteni, kertoo kaiken Näköalamajalta jo viidennessä suoraan alenevassa polvessa.




Swot-analyysin 2. kuva, heikkouteni, paljastaa suhteen keikahtamisen kokoonpanopuolelta remonttipuolelle. Vanhemmat tarvitsivat apua kotona selviämisessään. Eihän siinä ollut mitään uutta. Yhteiskunta ei ollut varautunut muutokseen. 10 vuotta omaishoitajana 5 -kymppisestä 6 -kymppiseksi vei kaikki voimavarani. Se ilmeni uupumuksena unenpuutteesta. Yhteiskunnalle se on aiheuttanut kuntauudistuksen ja sotepalvelujen järjestämisen. 
Verkkokirjoitustaitoisena minua ei tarvitse vielä nostaa tuolille istumaan. Tämän kohtalon edessä on Kela kuvasta päätellen. Annan kynän ja paperin käteen, mallin eteen kehoittaen.
- Piirrä ruusu, jos muistat. Vielä en ole nähnyt tuloksia, kuinka Kela selviää lisääntyneistä velvoitteistaan. Kunnan ja Kelan rahankäyttöä ei kukaan valvo. Tehkööt parhaaksi katsomallaan tavalla, ja ovat tehneetkin.


Swot-analyysin 3. kuva, mahdollisuudet, ovat tallella. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset/sijoittajat edunsaajana määräävät kuitenkin marssijärjestyksen. He eivät tulleet rannoille tekemään työtä, vaan kasvattamaan mökkiplänttiin sijoittamalleen rahalle lisäarvoa. Heidän näkemänsä mahdollisuudet ovat eri kuin minun mahdollisuudet. He tulivat viettämään viihde- ja vapaa-aikaa. Jakajan käsi jakaa oikeuksia kuin valkoinen mies ostaessaan intiaanien asunmisalueita itselleen hyötyäkseen. Tauti jatkaa tanssiaan talvitiellä.

Sodan aikana syntyneenä on filmilläni erilaiset muistot kuin nuorella sukupolvella. Kaikki on ollut valmiina käydä koulua omassa kunnassa. Uusi aika ilmoittaa rikkaidenkin kuntien lukioiden lakkauttamisesta. Aika kertoo jostakin muusta koulunlopun lähestyessä. Päivän ministerikierrätykset tehdään puolueen kannatuslukujen nostamiseksi. 
Politiikka on ollut kunnan ja valtion toimenpiteitä yhteisten asioiden hoitamiseksi. Syntymäkunnassani sosiaalijohtaja paljasti tyhmyytensä, kun kysyin kunnallispolitiikasta. Hän vastasi ettei se ole politiikkaa. Mihin lienee sotkenut asioiden hoidon, uskontoon vai puolueeseen. Tai oikeastaan hän löysi syntipukin tietokoneesta. Totesin hänelle.
- Tietokone on yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä. Siihen loppuivat viimeisetkin keskustelut, jotka johtavat jälkipyykkiin. MOT tutkii ahkerasti väärinkäytöksiä. 


Vitas 2002


Swot-analyysin 4.kuva, uhat, toteutuivat vähitellen lapsuuskodin jäätyä tyhjilleen. Läksin tienaamaan kulutusluotolla ostetun osuuden velanmaksua. 2000 kaikki velat olivat kulutusluottoa. Samoin nähtiin lapsuuskodin muuttuneen lomakiinteistöksi niiden sadan lomakiinteistön lisäksi, jotka tarvitsivat alkuperäisasukkaiden tien mökkitiekseen. 
Velat on maksettu, mutta koskaan elämäni aikana minulla ei ole tarvetta kakkosasuntoon enempää kuin vapaa-ajan asuntoon tai lomakiinteistöön. Teen Kuolinsiivousta Eeva Kilven romaanin mukaan. Sama on odotettavissa, kun  viihde- ja vapaa-ajan keskus muuttuu muukalaisten hautausmaaksi. Tai sitten Vihtaniemellä elämä jatkuu Guggenheimin kohottua Floridaksi muuttuneelle Tuusniemelle.

Viikonloppu on ollut vanhan kertausta. Kaatuneitten muistopäivänä on laskettu seppeleitä vielä vanhaa kahtiajakamista noudattaen, vakaumuksensa puolesta kaatuneille ja vapaustaitelijoille. 
Euroviisuista Levengood Suomesta näki erilaisuutta aikaisempiin vuosiin. Hän vertasi; isoja naisia, jotka laulavat, kuinka raskasta on elää. Historia toistaa itseään. Ranskassa on hyväksytty homoliitot avioliitoksi. Siitä vain sukua jatkamaan uusilla menetelmillä tai sitten ei. Nämä tarinat loppuvat tähän.
Leijonat jäivät mitallitta hyvästä yrityksestä huolimatta. Den glider inte.

Kukkiva kukkakeppi parvekkeella on aukaissut kukkansa. Minulla on oma japanilainen kirsikkapuistoelämys. Sitä ihmettelen ulkoilematta ennen heräämistä kuudennessa kerroksessa kaupungin kattoteatterissa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti