tiistai 20. joulukuuta 2011

Olkipukki

Olkikoristeet valmistettiin itse puhdetyönä. Kun en osallistu enää näihin talkoisiin, pistäydyn naapurissa. Gävlen olkipukki on perinne ja perinnetekona sitä yritetään polttaa joka vuosi. Siltä varalta varustetaan automaattisammutus pukin suojaksi.

Juhannuskokko on meillä saman ilkivallan kohteena. Kevään alkajaisiksi poltetaan pukki ja syksyn alkua juhlistetaan polttamalla kokko etukäteen. Näin se on nähtävä, kaupan ja muun toiminnan ylläpitämiseksi on järjestettävä ale. Tavaroita saa hamstrata ennen joulua ale-hinnoilla. Voi on ainoa, josta on tullut mustan pörssin tuote. Onko meillä lumettoman joulun lisäksi voiton joulu tai vain munaton. Sitä pitää tutkailla, kun koskaan en ole ymmärtänyt, mitä sanonta tarkoittaa.
- On munaa, miehen suusta. Kylmät väreet kulkevat selkää pitkin, kun katson tämän illan "Isien sota" lähetystä. Sitä olen miettinyt, mitä olisi elämäni, jos isä olisi jäänyt rintamalle punaisen heinäkuun päivänä. 
Hän tuli kuitenkin takaisin elävänä. Tiedän tänään enemmän, mutta mukulien jatkosota on ollut julmempaa isän kuoleman jälkeen. 

- Kyllä ne ovat viisaita, kuulen isän äänen sanovan tästä ahneuden ajasta. Hänelle ei ollut koskaan tullut mieleenkään käyttää toisia hyväkseen. Jaetut surut puolittuvat ja ilot kertautuvat, jos ymmärretään asiat oikein. Tasinko tulee tavalla tai toisella kohdalle. Samalla mitalla jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti